Președintele SUA, Joe Biden, a avut prima convorbire telefonică cu Regele Salman al Arabiei Saudite, afirmând ”importanța pe care SUA o acordă ”drepturilor omului și statului de drept”. Biden l-a sunat pe Regele Salman după ce a citit un raport privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, care urmează să fie făcut public, relatează BBC News.

Joe Biden se adreseaza natiuniiFoto: Patrick Semansky / AFP / Profimedia Images

Președintele ”a afirmat importanța” pe care SUA o acordă ”drepturilor universale ale omului și statului de drept”, a transmis Casa Albă. Deși nu a fost pomenit numele jurnalistului asasinat în 2018 în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, mesajul a fost unul clar. Potrivit Casei Albe, președintele a salutat și eliberarea câtorva activiști saudiți.

Raportul secret privind asasinarea jurnalistului în 2018, consultat de președintele Biden, este așteptat să-l implice pe prințul moșternitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman care ar fi aprobat uciderea lui Jamal Khashoggi în consulatul regatului din Istanbul. O formă declasificată a documentului urmează să fie făcut publică în scurt timp, potrivit sursei citate.

Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a cultivat relații apropiate cu Arabia Saudită, administrația condusă de el respingând solicitarea de declasificare a dosarului jurnalistului. Este de așteptat ca Biden să aibă o abordare mult mai dură față de Arabia Saudită, pe aceste subiecte.

Preşedintele american a mai comunicat monarhului saudit că "va lucra pentru ca relaţia bilaterală să fie cât mai puternică şi cât mai transparentă posibil". Joe Biden şi regele Salman au discutat și despre securitatea regională şi alte subiecte, afirmând "angajamentul SUA de a ajuta Arabia Saudită în a-şi apăra teritoriul în faţa atacurilor grupărilor pro-iraniene".

Ulterior, Joe Biden a declarat reporterilor că a avut o convorbire "bună" cu regele saudit. O persoană familiarizată cu dosarul a declarat pentru Reuters că publicarea raportului va fi făcută după acest apel telefonic.

Publicarea raportul declasificat face parte din strategia preşedintelui Biden de a recalibra relaţiile cu Arabia Saudită, în parte din cauza asasinării lui Khashoggi, ţară cu care SUA urmăreşte în acelaşi timp să menţină legături strânse. "Administraţia noastră se concentrează pe recalibrarea relaţiei", a declarat anterior, într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki."Şi cu siguranţă există domenii în care ne vom exprima îngrijorarea şi vom lăsa deschisă opţiunea responsabilităţii"."Există, de asemenea, zone în care vom continua să colaborăm cu Arabia Saudită, având în vedere ameninţările cu care se confruntă în regiune".

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, în consulatul saudit din Istanbul. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.