Guvernul liberal al Canadei a depus joi un proiect de lege care vizează relaxarea legislației privind posesia anumitor droguri, infracțiuni care afectează în mod disproporționat pe nativi și persoanele de culoare, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Codul penal prevede în prezent pedepse obligatorii minimale cu închisoarea pentru anumite infracțiuni.

”Întoarcem pagina privind abordarea ineficientă care a afectat în mod disproporționat populația indigenă, cât și persoanele de culoare și persoanele din comunitățile marginalizate”, a spus ministrul Justiției David Lametti.

Prevederile actuale nu „descurajează criminalitatea” și nu fac sistemul judiciar canadian „mai eficient sau mai echitabil”, a spus el.

Modificările propuse la Codul penal vizează promovarea reabilitării și reintegrării prin facilitarea utilizării pedepselor condiționate, precum și a programelor de tratament antidrog.

Ele vizează în special redarea ”posibilității unui judecător de a impune o pedeapsă mai adecvată care să țină cont de faptele cazului aflat în fața sa, inclusiv de rasismul sistemic trăit de contravenient”, potrivit unui comunicat de presă.

Persoanele indigene, care reprezintă 5% din cei 38 de milioane de locuitori din Canada, reprezintă 30% din deținuți, potrivit datelor ministerului.

Canadienii de culoare reprezintă 3% din populația canadiană, dar această cifră se dublează în închisori (7,2%).

Aceste relaxări s-ar aplica pentru simpla posesie de cocaină, heroină, amfetamine, opioide, LSD și narcotice. Canada a legalizat deja canabisul recreativ în 2018.

Din ianuarie 2016 până în iunie 2020, criza opioidelor a ucis probabil peste 17.600 de persoane în Canada, potrivit unui raport guvernamental publicat în decembrie.

Pandemia Covid-19 a exacerbat supradozele din țară, cu aproximativ 1.600 de decese din aprilie până în iunie.