Conducerea Colegiului Medicilor din Ungaria a anunțat că nu poate recomanda administrarea vaccinurilor anti-Covid Sputnik V și cel dezvoltat de compania chineză Sinopharm, relatează Euractiv.

Vaccinare anti-covidFoto: Mercedes Menendez/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Medicii din țara vecină afirmă că nu pot face acest lucru fără a consulta documentele legate de autorizarea celor două vaccinuri, în special fără a vedea prospectul privind caracteristicile acestora.

Aceștia și-au exprimat poziția într-o scrisoare Institutului Național de Farmacie și Sănătate Alimentară din Ungaria (OGYÉI) care a autorizat recent cele două vaccinuri, acordându-le o licență temporară.

Deși și-a exprimat opoziția față de administrarea unor vaccinuri care nu au fost autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente, Uniunea Europeană a lăsat ușa deschisă statelor membre care vor să folosească alte vaccinuri în contextul întârzierilor de livrare înregistrate la nivelul blocului comunitar.

„Dacă producătorii ruși și cei chinezi își deschid registrele, demonstrează transparență, prezintă toate datele... atunci ar putea primi... o autorizare condițională precum celelalte [vaccinuri anti-Covid]”, a subliniat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la o întâlnire cu europarlamentarii.

Colegiul Medicilor din Ungaria s-a plâns însă că autoritatea de reglementare din această țară nu a publicat documentația legată de aprobarea vaccinurilor, cunoașterea „caracteristicilor unui produs fiind condiția de bază pentru a garanta siguranța pacienților și stabili protecția legală și etică a doctorului”.

„Niciun document nu poate fi găsit pe website-ul OGYÉI în legătură cu folosirea acestor vaccinuri”, a adăugat Colegiul Medicilor.

Citește și: