Ungaria a recepţionat marţi primele 40.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, fiind prima ţară a Uniunii Europene care foloseşte acest vaccin anti-Covid-19, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit agenţiilor MTI, EFE și Agerpres.

Vaccinul Sputnik V, cele doua dozeFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit lui Szijjarto, achiziţia centralizată de vaccinuri pentru ansamblul UE „a eşuat, riscând vieţile europenilor şi planurile de revitalizare rapidă a economiei europene”. Din acest motiv, guvernul ungar a căutat surse alternative de aprovizionare cu vaccinuri, şi cu cât grupurile de persoane vulnerabile vor fi vaccinate mai repede, cu atât mai rapid vor putea fi ridicate restricţiile, a explicat ministrul ungar.

Aceste prime 40.000 de doze fac parte dintr-un contract prin care Ungaria va primi în următoarele trei luni două milioane de doze de vaccin Sputnik V, suficiente pentru imunizarea a un milion de persoane.

Ungaria va cumpăra de asemenea cinci milioane de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, livrabile pe parcursul a patru luni.

Deşi este nemulţumit de lentoarea schemei de achiziţie a vaccinurilor gestionată de Comisia Europeană pentru statele membre ale UE, guvernul ungar va rămâne parte a acestei scheme prin care va primi în continuare cota alocată din vaccinurile anti-Covid-19 autorizate în blocul comunitar, deocamdată acestea fiind Pfizer/Biontech, Moderna şi AstraZeneca.

Până marţi în Ungaria au fost vaccinate 243.036 de persoane cu vaccinurile Pfizer/Biontech sau Moderna, dintre care 68.526 au primit şi a doua doză.