Joe Biden a început luni un dialog cu senatorii republicani moderați care i-au cerut să reducă drastic domeniul de aplicare al planului său de salvare pentru economie de 1.9 trilioane de dolari, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Captura YouTube

Reuniunea va avea loc la ora 17:00, ora Washingtonului (ora 22:00 GMT), a spus Casa Albă.

Aceasta negociere va constitui un adevărat test al voinței președintelui democrat de a guverna într-un spirit de deschidere.

Consilierul său economic Brian Deese a avut grijă duminică să sublinieze că Joe Biden era „deschis ideilor”, insistând în același timp asupra necesității de a acționa rapid în fața urgenței situației.

Chiar înainte de întâlnire sa cu republicanii, președintele democrat și-a apărat proiectul actual.

"Planul meu de salvare ne va scoate din adâncurile acestor crize- de sănătate și economice - și va pune națiunea noastră pe drumul spre reconstrucție", a scris el pe Twitter.

Joe Biden spune de săptămâni de zile că este necesar de măsuri urgente și consistente, de unde și suma gigantică - 1.900 miliarde de dolari - pentru măsuri la scară largă dezvăluită pe 14 ianuarie.

Dar republicanii se opun cu înverșunarea acestei cheltuieli, care va crește și mai mult datoria și deficitul bugetar al Statelor Unite.

Contrapropunerea unui grup de zece republicani moderați, postată luni pe site-ul senatorului de Maine, Susan Collins, include măsuri în valoare totală de 618 miliarde de dolari.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a subliniat vineri din nou importanța acțiunii imediate și a adoptării rapide a pachetului de stimulare de 1,9 trilioane de dolari prezentat de Joe Biden, ale cărui beneficii pe termen lung vor fi „în mare măsură” mai mari decât costurile, potrivit AFP.

"Trebuie să acționăm acum, iar beneficiile unei acțiuni puternice imediate vor depăși cu mult costurile pe termen lung", a declarat ea reporterilor de la Casa Albă după întâlnirea cu președintele.

„Costul inacțiunii va fi mult mai mare decât costul unei acțiuni, al unei acțiuni puternice”, a insistat ea, în timp ce o parte din republicani se opun unei astfel de cheltuieli.

"Economiștii sunt de acord că, fără un nou ajutor, mult mai mulți oameni își vor pierde micile afaceri, locuințele și capacitatea de a-și hrăni familiile. Și trebuie să-i ajutăm înainte ca virusul să fie sub control. Deoarece tot mai mulți americani sunt vaccinați”, a pledat în continuare secretarul Trezoreriei.