Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a subliniat vineri din nou importanța acțiunii imediate și a adoptării rapide a pachetului de stimulare de 1,9 trilioane de dolari prezentat de Joe Biden, ale cărui beneficii pe termen lung vor fi „în mare măsură” mai mari decât costurile, potrivit AFP.

Janet YellenFoto: Federal Reserve

"Trebuie să acționăm acum, iar beneficiile unei acțiuni puternice imediate vor depăși cu mult costurile pe termen lung", a declarat ea reporterilor de la Casa Albă după întâlnirea cu președintele.

„Costul inacțiunii va fi mult mai mare decât costul unei acțiuni, al unei acțiuni puternice”, a insistat ea, în timp ce o parte din republicani se opun unei astfel de cheltuieli.

"Economiștii sunt de acord că, fără un nou ajutor, mult mai mulți oameni își vor pierde micile afaceri, locuințele și capacitatea de a-și hrăni familiile. Și trebuie să-i ajutăm înainte ca virusul să fie sub control. Deoarece tot mai mulți americani sunt vaccinați”, a pledat în continuare secretarul Trezoreriei.

Noua administrație speră să reușească să convingă aleșii Congresului să adopte rapid acest plan de urgență, care include noi ajutoare pentru gospodării, drepturi extinse de șomaj, dar și fonduri pentru a ajuta orașele și statele țării să redeschidă școlile și să accelereze ritmul testarea și imunizare.

"Am aflat din crizele anterioare că riscul nu este de a face prea mult, riscul nu este de a face suficient. Și acum este momentul să acționăm", a insistat președintele Joe Biden, după această întâlnire.

Peste 18 milioane de americani sunt în prezent șomeri.

Acest plan de urgență trebuie urmat de un plan de investiții, care nu a fost încă prezentat și trebuie să creeze „milioane de locuri de muncă bine plătite” în jurul infrastructurii și energiilor regenerabile.