Primele doze de vaccin au început să sosească în fiecare țară din UE începând de sâmbătă, iar de duminică 27 decembrie va demara oficial programul de imunizare în fiecare stat din Uniunea Europeană. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris această premieră drept "un moment emoţionant de unitate". Chiar și-așa, Ungaria a furat startul și a început să administreze primele vaccinuri încă de sâmbătă.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images

„Începem să dăm pagina peste un an foarte dificil. Astăzi este ziua livrării, iar mâine este ziua când vaccinarea contra COVID-19 începe în întreaga UE. Vaccinul este pus la dispoziţie în acelaşi timp tuturor ţărilor UE. Iar oamenii vor începe să se vaccineze la Atena, Roma, Helsinki, Sofia, alegeţi voi”, a postat sâmbătă Ursula von der Leyen pe social media.

„Zilele vaccinării în Europa sunt un moment emoționant de unitate și o poveste de succes european. În curând vom avea mai multe vaccinuri, odată ce se vor dovedi a fi sigure și eficace. UE a securizat suficiente doze de vaccin pentru întreaga populație de 450 de milioane. Dar am securizat vaccinuri și pentru vecini precum Islanda sau Norvegia. Vaccinările ne vor ajuta să ne revenim la viaţa normală, încet-încet", a mai spus von der Leyen.

În România primele 10.000 de doze de vaccinuri au ajuns la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Potrivit coordonatorui campaniei de vaccinare la nivel naţional, Valeriu Gheorghiță, o persoană vaccinată împotriva coronavirusului începe să dezvolte imunitate după aproximativ 14 zile de la momentul injectării primei doze. De asemenea, reprezentanții Pfizer în România au subliniat că dozele au fost distribuite terestru și nu aerian pentru că aceasta este cea mai sigură modalitate de păstrare a temperaturii.

Ungaria a început, sâmbătă, vaccinarea împotriva coronavirusului a angajaților din sănătate cu vaccinul realizat de Pfizer-BioNTech, a spus un purtător de cuvânt al guvernului pentru Reuters.

Ungaria a primit primul lot de vaccinuri sâmbătă dimineața. Primele doze de vaccin vor fi folosite pentru a imuniza 4.875 de persoane, a spus agenția de presă MTI.