Primele 10.000 de doze de vaccinuri au ajuns la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Potrivit coordonatorui campaniei de vaccinare la nivel naţional, Valeriu Gheorghiță, o persoană vaccinată împotriva coronavirusului începe să dezvolte imunitate după aproximativ 14 zile de la momentul injectării primei doze. De asemenea, reprezentanții Pfizer în România au subliniat că dozele au fost distribuite terestru și nu aerian pentru că aceasta este cea mai sigură modalitate de păstrare a temperaturii.
"Astăzi (sâmbătă n.r.) am primit primele doze din vaccin. Campania de vaccinare începe în acelaşi timp în România ca în Europa. S-a muncit foarte mult şi am reuşit să avem totul pus la punct ca să începem în aceeaşi zi când începe în toată Europa campania de vaccinare. Este un moment important, îl aşteptăm de un an de zile, din momentul în care am aflat de această pandemie, iar apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record vor ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă", a afirmat Cîţu, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".
El a adăugat că, săptămânal, în România vor ajunge în jur de 140.000 de doze de vaccin.
"Mâine (duminică n.r.) începe campania de vaccinare oficială, primul vaccin se va face mâine. Acum am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie", a spus prim-ministrul.
Răspunsul protector începe la 14 zile de la prima doză, dar beneficiul este maxim la 7 zile de la a doua doză, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional.
„Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la circa 7 zile după administrarea celei de-a doua doze”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.
În ceea ce privește efectele adverse, Gheorghiță a spus că acestea sunt de intensitate ușoară-medie, locale, cele mai frecvente, durere la locul de administrare, roșeață, dar pot fi și febră, dureri musculare, articulare. ”Au fost reacții la persoane care aveau istoric de reacții alergice severe”.
”În urma unei analize minuțioase, laborioase, este modalitatea cea mai sigură de asigurare de păstrare a temperaturii”, a răspus Gabriel Dină, de la Pfizer, la întrebarea de ce s-a ales o distribuție pe cale terestră și nu aeriană.
Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09.00.
În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00.
Administrarea vaccinului antiCOVID-19 se face cu două doze. După tranșa de 10.000 primită vineri, autoritățile speră ca până la sfârșitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România 140.000 - 150.000 de doze, aceasta fiind și estimarea sosirilor săptămânale de aici încolo.
Pentru a avea efectul dorit, cel puțin 60%-70% din populație ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populația generală, la 30%-40%.
Potrivit datelor colectate de autorități, la nivelul sistemului de sănătate, rata cea mai mare de acceptare este de peste 90% în spitalele COVID. În celelalte unități medicale, aceasta este de 70% în rândul cadrelor medicale cu studii superioare și 50% în rândul celor fără studii superioare. O rată de acceptare mai mare este în cazul medicilor de familie, în jur de 80%.
Citește și:
Circ pentru primirea și transportul vaccinurilor.
Mai e vreo țară în UE care face atâta show?
Adica oamenii slabi vulnerabili! Tu mai stii altii in E.U in afara de ROMANI?
Cine nu stie nu cunoaste !!!
Sudul Moldovei nu are niciun centru de vaccinare, deși Galați + Brăila e cea mai mare aglomerare urbană după București.
Romani dragi, e plin Facebook de postaci platiti ca aceata, dati ignore si ascultati de autoritățile romane.
Se face mult tam-tam cu acest prim transport, da se face. Probabil s-au gandit sa foloseasca asta pentru a creste increderea in vaccin si pentru a linistii putin pe cei care traiesc cu teama fata de acest virus.
Ca orice roman, am o mica indoiala in capacitatea nostra de organizare si distribuire a acestui vaccin, si sigur vom auzi stiri cu stangacii ale unor angajati, dar asta nu indeparteaza posibilitatea ca incepand din vara sa traim o viata normala.
Hilde de Smet GP adică medic de familie care militează pentru și practică medicina naturistă
Nils Fosse - GP care și-a șters toate referințele cu excepția unei poze deci nimeni nu prea știe ce este cu el.
Elisabeth Evans, medic pensionar care mai practică terapii energetice.
Mohammad Adil - cu licența de liberă practică suspendată timp de 12 luni pentru atacarea noțiunii de pandemie Covid-19
Vernon Coleman condamnat pentru malpraxis, neagă inclusiv existența SIDA
Dolores Cahill, susținătoare a IRA și care a devenit foarte vocală inclusiv pe problematica 5G, își bazează discursul pe efectele primelor vaccinuri mARN, efecte adverse studiate și eliminate pentru versiunile contemporane ale acestui tip de vaccinuri
Și așa mai departe. Puteți căuta referințe despre ei, veți găsi destule. Nici unul nu are competență în epidemiologie, virusologie, ATI etc.
Cei acre ca marc.andre dau mesaje fără o minimă fundamentare sunt cei care păstrează pericolul printre noi. Puneți fiecare în balanță mesajele care circulă, faceți o minimă verficare a veridicității și decideți ce este cel mai bine pentru voi și pentru cei din jurul vostru. Din păcate, mesajele negaționiste vor găsi mulți adepți printre cei care nu au o minimă capacitate de a discerne și a lua propriile decizii. Turma inflamată de câțiva inconștienți va reacționa exact ca o... turmă.
stai linistit.
pentru ca sunt doar ... cativa... nu au cum sa influenteze orientarea deja influentata de multiplele mesaje pro-vaccinare.
pune in balanta pro-vaccinarea si anti-vaccinarea si vei vedea ca mass-media platita de guwern face o treaba foarte buna, pe banii nostri.
pai cum, credeai ca banii guwernului sunt scosi din buzunarele ministrilor? nu, banii vin de la buget, buget care ecompus din taxele platite de tot poporul. fara exceptie (aici s-ar putea sa gresesc).
ei da, si daca chiar te intereseaza in mod real ce este cu acest curent asa-zis "negationist" dupa cum il denumesti tu, cauta, cu multa determinare (nah! ca am folosit un cuvant ne-romanesc) si vei vedea ca realitatea e alta decat cea descris cu atata siguranta de tine.
dar stiu dinainte ca nu vei cerceta, pentru ca esti doar un trol platit ca sa tocesti tastatura.
„Deştepţii au îndoieli, proştii sunt siguri. Ştiu asta cu certitudine.” (citat).
Sper că vezi și umorul din această afirmație.
2. Neconcludent. Contează câte grede sunt în container-ul de transport. Dacă din calcul rezultă că nu este nevoie de altceva decât de mașini cu refrigerare cu 0 - 5 grade celsius... care este problema.
3. Nu am avut posibilitatea să văd o filmare detaliată a containerelor dar sunt convins că au un sistem de indicare (termometru sau sistem de semnalizare). Nu prea cred că ar fi trebuit să facă precum cu bilele de la loto adică să le arate „cetățenilor neîncrezători” că totul este OK. Nu de alta, dar după aceea acei „cetățeni” probabil că ar fi avut pretenția să vadă și alte detalii: fișe de transport, buletine de analiză, culoarea lenjeriei manipulanților și așa mai departe, într-o spirală fără sfârșit, numai pentru „că pot”.
4. Dacă este vorba despre temperatură - există materiale izolatoare performante (vezi și termosul - nu cred că-ți pui mănuși cțnd termosul are un lichid la temperatura de fierbere a apei). Dacă este vorba despre atingerea succesivă a suprafeței cu mâinile goale, da, aici poate fi o procedură neinspirată vis a vis de protecția manipulanților dar cu siguranță nu reprezintă un risc pentru conținut.
5. Temperatura de sublimare a gheței carbonice este de -78,5 grade Celsius. Suficient. Plus că dacă acele containere au supape de suprapresiune managementul termic este ușor de făcut iar un pic de codoi emanat în spații cu o ventilație decentă este acceptabil.
2. Masina de transport avea (probabil) vreo -25 grade in interior, ca sa reduca gradientul termic intre temperatura din cutii si mediul extern, adica sa nu se epuizeze gheata carbonica pe timpul transportului si sa creasca periculos de mult temperatura vaccinului, facandu-l ineficient...
3. N-am intrebat si soferul, dar scria pe masina ca firma face transporturi la temperatura controlata, aia ceruta de beneficiarul transportului si o garanteaza prin contract.
4. Militarii in uniforma, care au descarcat cutiile din masina au ridicat de niste manere textile, care nu aveau in niciun caz -80 de grade. Poate s-au simtit ca -10, pentru ca intre momentul deschiderii incintei izoterme si cel al descarcarii cutiilor au trecut niste minute, sificient ca sa se mai ridice temperatura, chiar daca er fi fost -25 pe timpul transportului. Inertia termica a textilelor este de zeci de ori mai mica decat a lichidelor sau a metalelor.
5. Gheata carbonica se topeste la -78 grade, deci, daca inca exista, temperatura n-a urcat peste valoarea asta, adica aceea recomandata pentru pastrare si transport de catre producatorul vaccinului. Asta inseamna ca "atat ???" (gheata carbonica) e deajuns.
Primul vaccin s-a inventat peste vreo 20 de ani, in 1942, dar asta nu inseamna ca gripa aia nenorocita a continuat sa faca victime in acelasi ritm dar nici ca a disparut.
Virusul va deveni din pandemic endemic, asa cum a devenit si tulpina de gripa spaniola care circula inca vesela prin lume.
Oricum, din ce am inteles, Pfizer+Moderna nu au contract pt UE sa asigure imunizarea de turma (asta in cazul fericit in care majoritatea vor sa se vaccineze). De-aia UE a semnat si cu Curevac si AstraZenneca (tot in cazul fericit in care si aceste vaccinuri devin eligibile).
Insa ceea ce e putin ingrijorator e ca Germania si Franta si-au comandat individual doze suplimentare de vaccin, ca si-au dat seama ca cele comandate centralizat de UE de la Pfizer/Moderna nu le ajung.
Om trai si om vedea, macar sa se imunizeze la noi persoanele vulnerabile si ne-o veni si noua randul la un moment dat...
Sanatate!
Cele de la Prfizer si Moderna necesita logistica speciala cu temperatura f scazuta, cel de la AZ nu, e precum cel gripal, deci daca se autorizeaza va fi mult mai usor de distribuit...
Dar atâta timp cât nu au niciun fel de merit, sunt obsolut penibili.
Asta arata atitudine de postac, nu de utilizator civilizat.
Sinistri sunteti voi postacii platiti de R.P. Chineza si de U.R.S.S..
Tot ce pune întrebări e subversiv, deci rusesc și chinezesc.
Tot ce nu e aprobat de Ministerul Adevărului trebuie redus la tăcere.
E mișto lumea doar în alb și negru?
Cu adevarat iti meriti numele!!!!
Am trait un an de kko, vaccinul si / sau un tratament eficient sunt ceva la care intreaga planeta a sperat.
La finalul acestui an de kko, Romanica noastra vai de ea primeste totusi prima transa de vaccin - e un moment important, simbolic, care da speranta, e normal ca presa i-a acordat atentie, si eu am urmarit stirile sa vad.
Prirmim vestea buna ca saptamanal vor veni transe de vaccin (si vb doar de cel Pfizer!) si ca, la o eventuala autorizare si a altor vaccinuri, vom ptea suplimenta si de la acei producatori.
Responsabilul cu campania de vaccinare a raspuns coerent intrebarilor.
Probabil ca cititorii Hotnews petrec srbatorile si nu comenteaza, au ramas doar postancii de serviciu de diverse orientari, ca nu vad ceva de bine zis.
Dar imaginile cu Catu si Ciuca la despachetarea vaccinurilor sunt absolut penibile.
Circ ieftin.
Ne mirăm că ne fac străinii țigani, dar uite că facem circ și show precum țiganii.