Vaccinul antiCOVID-19 a ajuns în România. Ce știm despre campania care începe pe 27 decembrie și despre vaccinurile de tip ARN mesager

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 25 decembrie 2020, 16:14 Actualitate | Esenţial


Vaccin Pfizer
Foto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul antiCOVID-19 a ajuns în România. Deocamdată, într-o tranșă simbolică, de 10.000 de doze de la Pfizer-BioNTech, care vor asigura imunizarea a 5.000 de persoane. Campania de vaccinare va începe pe 27 decembrie, iar primele pe listă sunt cadrele medicale din spitalele COVID.

Administrarea vaccinului antiCOVID-19 se face cu două doze. După tranșa de 10.000 primită vineri, autoritățile speră ca până la sfârșitul anului, cel mai probabil în jurul datei de 28 decembrie, să mai ajungă în România 140.000 - 150.000 de doze, aceasta fiind și estimarea sosirilor săptămânale de aici încolo.

Pentru a avea efectul dorit, cel puțin 60%-70% din populație ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populația generală, la 30%-40%.

Potrivit datelor colectate de autorități, la nivelul sistemului de sănătate, rata cea mai mare de acceptare este de peste 90% în spitalele COVID. În celelalte unități medicale, aceasta este de 70% în rândul cadrelor medicale cu studii superioare și 50% în rândul celor fără studii superioare. O rată de acceptare mai mare este în cazul medicilor de familie, în jur de 80%.

Campania de vaccinare începe pe 27 decembrie și se va desfășura în trei etape. Primii care vor primi serul vor fi cei care lucrează în 10 spitale COVID.

Fiecare persoană care se vaccinează va fi înregistrată în Registrul Național al vaccinărilor și va primi o adeverință în limbile română și engleză. De asemenea, STS dezvoltă o aplicație pentru programarea la vaccinare.

Ce știm despre vaccinul de tip ARN mesager

Vaccinurile care au ajuns în România sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și sunt vaccinuri de tip ARN mesager. Ele sunt recomandate persoanelor peste 16 ani. De asemenea, experiența legată de utilizarea la femeile gravide este limitată.

De asemenea, durata protecției oferite de vaccin este necunoscută și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.

CITEȘTE AICI rezumatul caracteristicilor „Comirnaty” – vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer – primul vaccin autorizat de Comisia Europeană, disponibil acum și în România

ARN-ul si ADN-ul sunt macromolecule indispensabile tuturor formelor de viață cunoscute până în prezent, alături de proteine, lipide și carbohidrați. ADN-ul uman este localizat în nucleul celular. ARN-ul mesager se găsește în citoplasma celulară – în afara nucleului – și are rol mult mai precis, cum este transmiterea de informații cu privire la sinteza de proteine în celulă. Întrucât ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular, nu poate influența ADN-ul celular propriu, se precizează pe site-ul oficial dedicat vaccinării antiCOVID-19.

Vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager folosesc o secvență de ARN mesager, care, odată introdusă în celule, transmite mesajul de sintetizare a proteinei Spike, proteină de suprafață a virusului SARS-CoV-2. Cantitatea de ARN mesager corespnzătoare unei doze de vaccin este standardizată, ceea ce va asigura producția unui nivel predefinit de proteină Spike. Identificarea în organismul uman a acestei proteine ca fiind străină declanșează un răspuns imun care este responsabil de construirea imunității împotriva COVID-19.

Practic, ARN-ul mesager reprezintă ”manualul” după care celulele umane învață să producă proteina Spike, astfel încât organismul să își construiască mecanismele necesare pentru a se putea apăra împotriva COVID-19 dacă va intra în contact cu virusul SARS-CoV2, precizează sursa citată.

Reacțiile alergice

Reacțiile alergice sunt posibile în cazul administrării oricărei substanțe, inclusiv vaccin, dar acestea sunt rare. Frecvenţa apariţiei lor este specificată în prospectul fiecărui produs şi derivă din datele obţinute în urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, nu au fost observate reacții alergice severe în studiile de fază 3 (care au inclus 44000 de persoane), dar au fost raportate câteva cazuri de reacții alergice la administrarea vaccinului după ce acesta a primit autorizarea de urgență în Statele Unite și Marea Britanie.

Food and Drug Administration (FDA) a formulat recomandări pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Potrivit site-ului dedicat vaccinării, experții consideră că vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului.

Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea. Așadar, reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează, mai arată sursa citată.

Pe lângă Institutul Cantacuzino, care va fi centru principal de depozitare a vaccinului anti-COVID-19, vor fi organizate și 6 centre regionale în spitale militare, care au capacitatea de a păstra vaccinul la o temperatură de minus 80 de grade. Vaccinul Pfizer / BioNTech trebuie transportat și depozitat la o temperatură de minus 80 de grade.


Etapele de vaccinare în România

Etapa I – lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

 • Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
 • Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
 • Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
 • Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
 • Personalul din serviciile stomatologice;
 • Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
 • Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
 • Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
 • Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
 • Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);
 • Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
 • Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
 • Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Etapa a II-a Populația cu grad ridicat de risc

 • Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
 • Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
 • Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
 • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
 • Personalul din sectorul economic vital:
 • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
 • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
 • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
 • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
 • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
 • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
 • Transport de persoane și mărfuri;
 • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
 • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
 • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
 • Personalul poștal și din servicii de curierat;
 • Personalul cultelor religioase;
 • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
 • Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Etapa a III-a (populația generală)

 • Populația adultă;
 • Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8310 vizualizari

 • -16 (36 voturi)    
  Ceva (Vineri, 25 decembrie 2020, 17:29)

  Alex2016 [utilizator]

  Imi spune ca după vaccinarea unei părți din doctorime și a "personalului esențial" - aducă politruci, milițieni, bugetari speciali, popi și securisti.... Poporul va purta masca pe sec și fără vaccin următorii... Ani. Mulțumim partidului statului și pandemiei, pentru ca ne aduce aminte ca suntem cetățeni de rangul 2.hai aplauze
  • +12 (22 voturi)    
   ceva ce? (Vineri, 25 decembrie 2020, 19:35)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   tu de care postac mai esti? ce mai vrei sa demonstrezi?

   nu asa e strategia de vaccinare peste tot? europa? uk? sua? daca facem noi altfel, tipi ca de ce nu facem ca aia "de afara". daca facem la fel, iar nu e bine.

   te vaiti ca un fatalau ca trebuie sa porti masca, of, vai, mare efort, nu ti se mai vede conturul barbii lucrat la barbershop?
  • +3 (5 voturi)    
   Nu stiu ce... (Vineri, 25 decembrie 2020, 22:25)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   iti spune, dar iti spune gresit ! Exista acest plan, care sa fii sigur ca se regaseste in toate tarile UE, se va respecta , poti sa pariezi pe asta ... Problema e cu cei de rangul 2 -in gandire- care nu accepta vaccinul , din cauza lor pandemia poate persista ...
  • -2 (4 voturi)    
   a intrat in tara de Craciun (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 0:53)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   oooooh....simbolic....noua mantuire, pentru noua religie si pentru proletariatul sectant


   finutz :D
 • -14 (34 voturi)    
  Rusine (Vineri, 25 decembrie 2020, 18:32)

  dx [utilizator]

  Atât tam-tam pt 10.000 doze (maxim 5.000 persoane acoperite). În US
  , UK se vaccinează sute de mii pe saptamana. Noi plătim x10 prețul și punem covorul rosu unui camion cu o juca valiza ce conține o potențială imunizare pentru maxim 5.000 de persoane. Imnul nu l-au cantat?
  • -14 (22 voturi)    
   Tam tam (Vineri, 25 decembrie 2020, 20:23)

   dx [utilizator] i-a raspuns lui dx

   Primele doze de vaccin au ajuns în Vama Nădlac.
   Două erau sparte, două s-au pierdut, două erau defecte și două s-au furat.
  • +12 (20 voturi)    
   Tie ar trebui sa-ti fie rusine (Vineri, 25 decembrie 2020, 20:54)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui dx

   pentru crasa dezinformare. Transportul e simbolic Pretul e acelasi in UE E o minciuna ca platim de 10 ori mai mult (fata de cine?) Celor ca tine li se recomanda insistent sa nu se vaccineze. La persoanele cu deficit cognitiv accentuat efectele secundare sunt devastatoare. Mai scapam si noi de ceva imbecili
  • +4 (4 voturi)    
   analfabetism functional? (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 0:04)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dx

   1. e o transa simbolica, cu scopul de sa arata ca vaccinarea in UE se incepe simultan in toate tarile
   2. Nu au cum fi 5.000 de persoane acoperite pentru ca a doua doza se face la 3-4 saptamani distanta.
   3. incepind de sapt viitoare vor veni 150.000 de doze saptamanal, care si asha sunt extrem de putine, insemnand 7.2 mil de vaccinuri pe an, adica 3.6 mil vaccinati.
 • -10 (14 voturi)    
  Studiu - efectele vaccinului asupra fertilitatii ! (Vineri, 25 decembrie 2020, 20:00)

  traianw [utilizator]

  https://www.local10.com/news/local/2020/12/20/study-investigates-effects-of-covid-19-vaccine-on-male-fertility/

  Pentru a fi siguri ca vor avea urmasi, barbatii au posibilitatea sa-si congeleze sperma inainte de a fi vaccinati.

  Universitatea Miami desfasoara un studiu cu privire la efectele vaccinului impotriva Covid-19 asupra fertilitatii masculine.

  Anterior, Dr. Ranjith Ramasamy descoperise ca virusul era detectat in testicule chiar si la 6 luni de la infectare.

  Participantii la acest studiu trebuie sa faca o evaluare a fertilitatii inainte de a se vaccina.

  Dr. Ranjith Ramasamy: "evaluam parametrii si calitatea spermei atat inainte cat si dupa vaccinare".
  • +3 (5 voturi)    
   mda ... (Vineri, 25 decembrie 2020, 22:28)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui traianw

   da, e foarte probabil ca acest vaccin sa contina pui minusculi de alieni. daca iti faci vaccinul acesti pui o sa creasca si ies dupa ce iti explodeaza burta :))))
   acum, lasand gluma la o parte:
   - "Lead researchers Dr. Ranjith Ramasamy, a reproductive urologist with U Health, initiated an earlier study which found the virus was present in the testicles for up to six months following infection." deci, in primul rand, vaccinul contine mRNA si nu virusul! poate ne explica si noua distinsul cercetator cum ajunge acest mRNA in "testicles"!
   sunt curios, la participantii la studiu, unde le-au injectat vaccinul .. :))))
   mRNA e tranzitoriu, nu rezista prea mult .. in fine ... omul avea nevoie de un studiu ca sa mai pape niste bani.
  • +4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 0:52)

   [anonim] i-a raspuns lui traianw

 • -9 (19 voturi)    
  NYT: Fauci pacaleste oamenii - imunitate (Vineri, 25 decembrie 2020, 20:48)

  traianw [utilizator]

  https://www.theblaze.com/news/ready-nyt-fauci-admits-to-deceiving-the-public-about-herd-immunity-because-he-wanted-more-people-to-get-vaccinated

  Celebrul dr. Fauci considera ca e acceptabil sa pacaleasca oamenii in privinta imunitatii pentru a-i convinge sa se vaccineze cat mai multi.

  Interviul din New York Times arata ca Fauci declarase la inceputul pandemiei ca o rata de vaccinare de 60-70% ar asigura imunitatea intregii populatii. Apoi, Fauci a crescu aceste cifre, cea mai recenta declaratie a sa cuprinzand afirmatia ca e nevoie de peste 80% pentru a asigura imunitatea.

  Intrebat de ce a schimbat aceste cifre, Fauci a raspuns nonsalant ca daca spunea aceste cifre mari de la inceput, nimeni nu mai vroia sa se vaccineze. A recunoscut ca a pacalit oamenii, cu scopul de a-i determina sa se vaccineze, sa accepte ca vaccinul e o solutie necesara.
 • 0 (6 voturi)    
  STS dezvoltă o aplicație pentru programare (Vineri, 25 decembrie 2020, 23:40)

  Lu48 [utilizator]

  Acum câteva zile am fost anunţaţi că “totul este pregătit”.
  Ca să aflăm că de abia se lucrează la aplicaţia pentru programarea la vaccinare (care ȋn celelalte state există de câteva săptămâni, ȋn Ungaria de ex. ȋnregistrarea a ȋnceput pe 8 decembrie), că maşinile noastre pare-se că nu sunt adecvate pentru transportul vaccinului, că nu avem avion pentru transport.
  Şi câte or mai fi despre care deocamdată nu avem cunoştinţă.
  • 0 (2 voturi)    
   vrei sa le furi sts-istilor vacanta de iarna?! (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 11:36)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Lu48

   .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by