Mesaje despre Apocalipsă care ar putea fi decodate cu măsurători arhitecturale? Secrete ale Bibliei ascunse în Marea Piramidă? Nonsensuri, pentru știința de azi. Dar pentru Isaac Newton erau veritabile obsesii, dezvăluite pe trei pagini de note vândute luni de Sothebyʼs pentru jumătate de milion de dolari.

Isaac NewtonFoto: Wikipedia

„El încerca să găsească dovezi ale teoriei sale a gravitației, dar mai credea și că vechii egipteni dețineau secrete ale alchimiei, care de atunci s-au pierdut”, spune Gabriel Heaton, specialistul în manuscrise de la Sothebyʼs. „Azi ele par domenii diferite de studiu – dar nu i se păreau și lui Newton în secolul al 17-lea”.

După cum scrie „Science Alert”, multe din notele nepublicate ale lui Newton despre alchimie, științe oculte și apocalipsa biblică au fost descoperite după moartea lui în 1727. În zilele acelea, capii bisericii ar fi luat drept erezii multe din ideile lui pe aceste teme.

„Descendenții lui s-au asigurat că lucrările acelea sunt văzute de foarte puțini, deoarece i-ar fi pătat memoria”, spune Sarah Dry, care a scris „Newtonʼs Papers”. „... Lucrările lui erau o dovadă izbitoare a vederilor sale eretice”.

Probabil că Newton a fost cea mai proeminentă figură a Revoluției Științifice din secolele 16-17. Printre alte multe realizări, a formulat cele trei legi ale mișcării care sunt baza fizicii moderne, a descoperit că lumina albă este compusă din lumini de culori diferite și a dezvoltat metodele de calcul.

„Observer” scrie că Newton a început să studieze piramidele după 1680. La vremea aceea se afla în exil autoimpus la casa sa de familie, Woolsthorpe Manor din Lincolnshire, revenindu-și după atacul asupra lucrărilor sale al lui Robert Hooke, rival științific și coleg în instituția științifică Royal Society. Notele sunt arse pe margini – defect atribuit câinelui Diamond al lui Newton, care a lovit o masă și a răsturnat o lumânare.

Notele lui Newton (Foto: Sothebyʼs)

Ca și alți savanți europeni de atunci, Newton credea că vechii egipteni dețineau cunoștințe care se pierduseră pe parcursul secolelor.

„Căutarea vechilor secrete ascunse era o temă principală a alchimiei, subiect pe care Newton îl studia cu pasiune”, scria Sothebyʼs în catalogul licitației.

Newton era interesat de „cot”, unitate de măsură utilizată de constructorii Marii Piramide. Credea că-i va permite să afle dimensiunile exacte ale vechilor structuri. În special, dorea să afle dimensiunile Templului lui Solomon, despre care credea că deține cheia pentru a înțelege apocalipsa biblică.

Interesul savantului despre piramidă era legat și de eforturile sale de a înțelege gravitația. Credea că vechii greci au reușit să măsoare circumferința Pământului utilizând o unitate de măsură numită „stadia”, pe care se gândea că au împrumutat-o de la egipteni.

Deși descoperirile sale au influențat progresul științei timp de secole, Sothebyʼs notează că „pentru el erau preocupări secundare după ‘marile’ sale studii în alchimie și teologie, care au fost motivația centrală pentru cercetările sale privind metrologia străveche”.

Newton nutrea idei religioase care erau contrare concepției creștine, respingând Sfânta Treime și văzându-l pe Iisus Hristos ca un intermediar între Dumnezeu și omenire. Era interesat și de profețiile biblice și spera să le descifreze secretele care ascund evenimente viitoare, în special A Doua Venire.

„Sunt lucrări cu adevărat fascinante deoarece îl arată pe Newton străduindu-se să afle secretele piramidelor”, spune Heaton. „Este o ocazie minunată care-l reunește pe Newton cu mari realizări ale antichității care i-au fascinat pe oameni timp de mii de ani. Notele te duc îndată direct în mijlocul unui număr de mistere profunde pe care le investiga Newton”. (Smithsonian Magazine - https://www.smithsonianmag.com/smart-news/notes-revealing-isaac-newtons-occult-theory-great-pyramids-sold-180976478/ )