​Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a fost trecut din nou din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. Potrivit presei de la Chișinău, un proiect de lege a fost adoptat în acest sens, joi, fiind votat de 51 de deputați.

Maia SanduFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Astfel, președintele-ales Maia Sandu a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat președintele în funcție Igor Dodon, notează Unimedia.info.

Nemulțumită de inițiativă, Maia Sandu a chemat oamenii la protest, o manifestație desfășurându-se joi în fața Parlamentului.

Deschide.md notează că proiectul a fost votat de deputații PSRM (socialiştii lui Igor Dodon) și ai platformei „Pentru Moldova” (ce îi include pe parlamentarii Partidului Politic „ȘOR”, al lui Ilan Șor), care formează majoritatea parlamentară.

Potrivit legii adoptate, SIS a trecut sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Legislativ, pe un termen de 5 ani, și nu de către șeful statului.

În iunie 2019, PSRM și ACUM au votat împreună un proiect prin care șeful Serviciului Informații și Securitate era numit de Președintele țării și aprobat de Parlament, iar instituția trecea astfel sub control prezidențial. SIS fusese scos de sub control prezidențial în 2016.

UPDATE: Iniţiativa de a scoate SIS din subordinea preşedintelui a fost criticată de deputaţii din opoziţie, care spun că vor sesiza Curtea Constituţională.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, pro-rusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie, notează Agerpres.

Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională votul privind trecerea SIS din subordinea preşedinţiei în cea a parlamentului.

Deputaţii PSRM şi ai Partidului Şor au votat joi, pe lângă acest proiect de lege, şi o lege care anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA. De asemenea, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea se numără modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcţionarea limbilor, ce prevede un statut special pentru limba rusă, precum şi modificări legate de statutului autonomiei găgăuze.