Cu mai puțin de o lună rămasă până la expirarea perioadei de tranziție de după părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, „monstrul Brexit” și-a făcut pentru prima dată apariția în public în portul Rotterdam, relatează Euronews.

Monstrul BrexitFoto: Captura YouTube

Mesajul său: de la 1 ianuarie șoferilor le va fi refuzată intrarea pe feriboturile ce se îndreaptă spre Marea Britanie și vor rămâne blocați într-o parcare uriașă pentru tiruri dacă nu au completat procedurile vamale.

Oficialii olandezi afirmă că noile controale vamale vor intra în vigoare indiferent de rezultatul negocierilor dintre Londra și Bruxelles privind un acord comercial post-Brexit.

Până la 4.000 de camioane trec zilnic prin cel mai mare port din Europa cu destinația Marea Britanie, unul din partenerii comerciali majori ai Olandei.

Monstrul, în realitate un bărbat îmbrăcat într-un costum albastru cu un tricou pe care scrie „Brexit”, a fost dezvăluit pentru prima dată de guvernul olandez anul trecut pentru a simboliza dificultățile cauzate de Brexit.

Ministrul de externe, Stef Blok, a distribuit la momentul respectiv „monstrul” pe Twitter cu mesajul -„Asigurați-vă că Brexit-ul nu vă stă în cale!”, acesta devenind un hit pe rețelele sociale.

„Monstrul” a devenit de atunci un personaj familiar atât în Olanda cât și în Marea Britanie, apărând în videoclipuri amuzante în care pare că îi încurcă pe șoferii de tiruri, comercianți și chiar ministrul de externe olandez.