Persoanele îngrijorate de criza climatică decid să nu aibă copii datorită temerilor că aceștia vor trebui să se zbată într-o apocalipsă climatică, arată primul studiu academic asupra subiectului, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetătorii au vorbit cu 600 de persoane cu vârsta cuprinsă între 27 și 45 de ani care cuantificau deja îngrijorările privind clima în deciziile reproductive și au descoperit că 96% sunt foarte sau extrem de îngrijorați de starea de bine a posibililor lor copii într-o lume schimbată climatic.

Una din participantele la studiu, în vârstă de 27 de ani, le-a spus cercetătorilor că „simt că nu pot să am conștiința împăcată să aduc un copil în această lume și să-l forțez să încerce să supraviețuiască în ceea ce ar putea fi condiții apocaliptice”.

Aceste opinii se bazează pe evaluări foarte pesimiste privind impactului încălzirii globale asupra lumii, potrivit cercetătorilor.

Aceștia au descoperit de asemenea că o parte a persoanelor care sunt deja părinți regretă decizia de a avea copii.

„Temerile despre viețile copiilor existenți sau potențiali au fost foarte profunde și emoționale”, afirmă coordonatorul studiului, profesorul Matthew Schneider-Mayerson de la Yale-NUS College din Singapore.

Acesta a adăugat că numărul persoanelor care vor ține cont de schimbările climatice în deciziile reproductive probabil va crește după ce efectele încălzirii globale vor deveni mai evidente.

Studiul publicat în revista Climatic Change nu a găsit nicio diferență relevantă statistic între opiniile femeilor și bărbaților deși femeile au constituit trei sferturi din respondenți.

O femeie în vârstă de 31 de ani a declarat că „Schimbările climatice sunt singurul factor în decizia mea de a nu avea copii biologici. Nu vreau să nasc copii într-o lume care moare [deși] îmi doresc foarte mult să fiu mamă”.

6% din respondenți au mărturisit că au anumite remușcări cu privire la decizia de a avea copii, o mamă în vârstă de 40 de ani afirmând că:

„Regret că am avut copiii mei fiindcă sunt îngrozită că se vor confrunta cu sfârșitul lumii datorită schimbărilor climatice”.

Schneider-Mayerson s-a declarat surprins deoarece „pentru părinți, aceasta este o afirmație foarte greu de făcut”.

Cercetarea reprezintă primul studiu academic evaluat inter pares (peer-reviewed) pe acest subiect, fiind realizat anonim pentru ca subiecții să își poată exprima opiniile sincer.

„Este o fereastră fără precedent înspre modul în care [unele persoane] se gândesc și simt despre ceea ce mulți consideră că este cea mai importantă decizie din viața lor”, afirmă Schneider-Mayerson.

Studiul a descoperit de asemenea că persoanele mai tinere sunt mai îngrijorate de impactul climei asupra copiilor lor decât respondenții mai în vârstă și că adopția este privită ca o alternativă la copiii biologici.

Cercetătorii au descoperit că îngrijorările legate de impactul climei asupra copiilor sunt înrădăcinate într-o viziune extrem de pesimistă asupra viitorului.

Dintre cei 400 de respondenți care au ales să își exprime viziunea despre viitor, 92,3% au oferit una negativă, 5,6% una mixtă sau neutră și doar 0,6% una pozitivă.