Președintele Donald Trump, care continuă să-și nege înfrângerea în alegerile prezidențiale din SUA, a participat vineri la reuniunea Forumului Economic Asia-Pacific (APEC), unde omologul său Xi Jinping a lăudat beneficiile liberului schimb împotriva protecționismului american și a dat asigurări că va deschide tot mai mult piața internă pentru partenerii economici, potrivit AFP.

Donald Trump si Xi Jinping la Summitul G20, 2017Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Summitul, găzduit de Malaezia, are loc online anul acesta din cauza pandemiei Covid-19.

Acesta reunește cele 21 de țări din zona Pacificului, inclusiv cele mai mari două economii din lume, Statele Unite și China, care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul mondial.

La deschiderea summitului, președintele Xi Jinping și-a prezentat joi țara drept motorul comerțului mondial și a promis că „va deschide și mai mult ușile” pieței sale naționale.

"Este important ca regiunea Asia-Pacific să rămână în fruntea salvării păcii și stabilității, apărării multilateralismului și promovării unei economii mondiale deschise", a spus el, conform presei publice chineze CCTV.

Beijingul și-a văzut rolul în APEC consolidat în ultimii ani sub efectul politicii „America first” a lui Donald Trump și retragerea sa din instituțiile multilaterale.

Președintele american nu a participat în ultimele săptămâni la summit-uri cu liderii ASEAN (care reunește majoritatea țărilor din Asia de Sud-Est).

”Postură prezidențială”

Donald Trump a aderat la summit-ul virtual vineri seară, apărând alături de alți lideri prin link video, în timp ce premierul malaezian, gazda Apec din acest an, își pronunță discursul de deschidere.

Potrivit unei surse din cadrul organizației summitului, Trump a refuzat să folosească fundalul oficial, apărând pe un fundal bej, spre deosebire de ceilalți lideri.

Trump s-a adresat liderilor Forumului într-o sesiune închisă presei. Actualul lider de la Casa Albă nu a participat la întâlnirile Apec din 2017, ceea ce a fost văzut în Asia ca un semn de dezinteres.

Casa Albă a raportat că Trump „a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a valorifica revenirea economică fără precedent după Covid-19 și de a promova pacea și prosperitatea în regiunea Indo-Pacific prin o creștere economică puternică”.

Președintele SUA, care refuză să-și recunoască înfrângerea împotriva democratului Joe Biden, caută cu această intervenție „să-și mențină o postură prezidențială pe scena mondială”, a estimat Oh Ei Sun, analist la Singapore Institute for Business internaţional.

"Trump va dori, desigur, să profite de această ocazie pentru a se prezenta ca președinte în funcție și pentru a profita de beneficiile politicii interne", a declarat el pentru AFP.

De asemenea, ar trebui „să sublinieze din nou protecționismul și procesul care urmărește să împiedice China să revendice rolul principal în jocul de liber schimb”.

China își mărește influența

De la alegerile din 3 noiembrie, Donald Trump a continuat să afirme, fără dovezi, că alegerile prezidențiale din SUA și numărul de voturi sunt afectate de fraude. Echipa sa a lansat multiple acțiuni în justiție, în timp ce susținătorii săi încearcă să facă presiuni pe oficialii locali să nu certifice numărul de voturi.

Președintele SUA a adoptat o linie dură cu China în timpul mandatului său, impunând o serie de suprataxe și bariere în calea sectorului său tehnologic pentru a doua cea mai mare economie din lume, în timp ce administrația lui Joe Biden este de așteptat să adopte o poziție mai nuanțată față de China.

Acest summit Apec vine la mai puțin de o săptămână după semnarea celui mai mare acord de liber schimb din lume între China și alte 14 țări Asia-Pacific.

Acest Parteneriat Economic Comprehensiv Regional (RCEP), semnat fără India sau Statele Unite, este văzut ca o victorie pentru Beijing, la originea inițiativei, și o dovadă a creșterii influenței chineze asupra regulilor Comerț internațional.

Semnatarii speră că acordul va ajuta economiile afectate de virus să se refacă și mai mulți lideri ai Apec au avertizat împotriva tentației protecționismului.

"Trebuie să facem comerț și să investim pentru a ieși din recesiunea economică actuală", a spus prim-ministrul malaezian Muhyiddin Yassin în discursul său de deschidere.

Participanții au adoptat la sfârșitul summitului o declarație comună care să asigure hotărârea lor de a lucra împreună pentru a proteja lumea de pandemia coronavirusului.