Procurorul statului New York a dat în judecată casa de licitații Sotheby's, deținută de omul de afaceri francez Patrick Drahi, acuzând-o că facilitează utilizarea de către unul dintre principalii săi clienți certificate false de scutire de impozite, potrivit AFP.

Casa de licitatii Sotheby'sFoto: Peter Horee / Alamy / Profimedia Images

"Sotheby's a încălcat legea și a furat milioane de dolari de la contribuabilii din New York pentru a spori vânzările", a declarat procurorul Letitia James într-o declarație vineri. "Acțiunea noastră ar trebui să trimită mesajul clar că nimeni nu este mai presus de lege", a adăugat ea.

Ca parte a unei înțelegeri amiabile cu statul New York în 2018, colecționarul- ținut anonim deocamdată de procuratura- și compania Porsal au recunoscut că au beneficiat de scutiri de impozite la achiziționarea de opere de artă în 2010 și 2015 datorită unor certificate de revânzare rezervate dealerilor de artă. Asta, deși nu era comerciant și nu intenționa să revândă lucrările.

Potrivit procurorului, Sotheby's a acceptat aceste certificate, chiar dacă casa de licitații știa că nu este un comerciant și chiar a ajutat la producerea acestor certificate.

Faptele presupuse sunt anterioare achiziției în 2019 a Sotheby's - a doua casă de licitații din spatele Christie's - de către magnatul francez de telecomunicații Patrick Drahi.