Liderul Belarusului Alexandr Lukașenko i-a spus sâmbătă, în cadrul unei conversații telefonice, secretarului american Mike Pompeo că Moscova este un aliat apropiat al Minskului, iar cele două sunt gata să răspundă împreună amenințărilor externe, scriu agențiile de știri rusești, citând televiziunea de stat din Belarus, relatează Reuters.

Aleksandr LukasenkoFoto: Russian Presidential Press and I / TASS / Profimedia

Lukașenko, care se ține de putere în ciuda protestelor majore din ultimele săptămâni care cer demisia sa, se confruntă cu posibilitatea unei greve naționale care ar putea începe luni după un ultimatum dat de către liderii opoziției.

Lukașenko nu a arătat niciun semn că va da înapoi în urma ultimatumului.

Lukașenko a încercat să se împace cu Vestul în ultimii ani, iar Pompeo a călătorit în Belarus în februarie într-o tentativă de a ”normaliza” legăturile. Dar criza provocată de alegerile de pe 9 august, despre care opoziția spune că au fost fraudate, l-a împins pe Lukașenko mai aproape de aliatul tradițional, Rusia.

Washingtonul a impus sancțiuni oficialilor belaruși după reprimarea violentă a demonstrațiilor de la Minsk și din țară.

”Rusia nu se amestecă în afacerile interne ale Belarusului. În același timp, țările sunt pregătite să răspundă împreună amenințărilor externe”, ar fi spus la telefon Lukașenko, potrivit agenției Interfax care citează televiziunea de stat a Belarusului.

Citește și: