Cercetătorii militari ruși au continuat să lucreze la dezvoltarea agentului neurotoxic Noviciok mult timp după ce Moscova și-a distrus depozitele de arme chimice, a spus vineri o anchetă internațională, relatează The Moscow Times, citând o anchetă de presă la care au contribuit mai multe publicații internaționale.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Ancheta vine în contextul întrebărilor în creștere din Vest cu privire la presupusa folosire de către Rusia a armelor chimice pe teren propriu sau străin, acuzații pe care Moscova le neagă. Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni Rusiei cu privire la presupusa otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Sergei Skripal în Marea Britanie în 2018 și a liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi vara aceasta.

În timp ce Rusia a spus că a distrus ultimele sale arme chimice în 2017, programul de dezvoltare clandestină a Noviciokului a continuat sub acoperirea unei cercetări civile, a scris Bellingcat într-o anchetă comună cu The Insider, Radio Europa Liberă și săptămânalul Der Spiegel.

Înregistrări obținute ale unor apeluri telefonice arată o strânsă coordonare între instituțiile de stat care au continuat dezvoltarea Noviciokului și Unitatea de elită 29155 din cadrul Serviciilor secrete GRU care este bănuită de implicare în mai multe otrăviri cu Noviciok, au spus aceste publicații media.

Două dintre aceste institute sunt sancționate de UE pentru munca lor în cadrul programului de dezvoltare a neurotoxinei din Rusia, au scris publicațiile, în timp ce alte două institute au lucrat fără să fie în atenția serviciilor de informații din Vest.

”Rusia a continuat programul de dezvoltare a Noviciokului mult după ce s-a anunțat închiderea oficială”, a spus Bellingcat.

Potrivit informațiilor publicate anterior, Unitatea 29155 s-a ocupat de otrăvirea lui Skripal, de otrăvirea lui Emilian Gebrev, comerciant de arme bulgar.

Șeful uneia dintre institutele de top secrete, chimistul Sergei Chepur, l-a sunat și i-a trimis mesaje de cel puțin 65 de ori pe șeful Unității 29155 între luna mai a anului 2017 și luna septembrie a anului 2019, arată cea mai nouă anchetă.

Istoricul apelurilor arată că Chepur comunică în mod repetat cu trei alți membri ai acestei Unități. Metadatele arată de asemenea că Chepur a vizitat sediul GRU din nordul Moscovei cu câteva zile înainte de otrăvirea fostului agent Sergei Skripal în 2018.

Trei membri ai Unității de elită au fost în același timp în clădire.

Oamenii de știință identificați în anchetă fie au închis, fie au negat implicarea atunci când au fost contactați telefonic.

”Încetați să îi mai mințiți pe toți, inclusiv pe voi”, a spus Chepur pentru Bellingcat.

CITEȘTE ȘI: