Alegeri SUA 2020. Trump vs Biden și sistemul electoral: De ce vor fi aceste alegeri diferite și de ce acum NU vom cunoaște învingătorul chiar în seara de după închiderea urnelor

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 12 octombrie 2020, 9:00 Actualitate | Alegeri SUA 2020


Trump vs Biden - predictia YouGov la inceput de octombrie
Foto: YouGov.com
Alegerile pentru președinția Statelor Unite care vor avea loc în 3 noiembrie vor fi mult diferite față de scrutinele din anii anteriori, iar câștigătorul alegerilor mai mult ca sigur nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor așa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori până acum. De ce? Experții se așteaptă la o prezența mai ridicată față de acum patru ani, însă voturile de la distanță în acest an ar putea fi chiar și jumătate din total, iar numărarea lor ar putea dura considerabil mai mult. În plus, bătăliile în justiție și contestarea rezultatelor pe acest tip de vot ar putea împinge deznodământul luptei „Trump vs Biden” tocmai în luna decembrie.

În perspectiva alegerilor din SUA din 3 noiembrie 2020, Hotnews va publica o serie de interviuri și articole despre relațiile din ultimii ani dintre SUA și România, importanța alegerilor din Statele Unite, sistemul de vot american și alte teme de interes.

Sistemul de vot din SUA: De ce mai multe voturi nu înseamnă automat și victoria?


Sistemul electoral din Statele Unite ale Americii e diferit fața de cele tradiționale din alte state ale lumii unde cel care obține cele mai multe voturi este și câștigătorul. Sistemul electoral din SUA este unul de tip federal, și practic fiecare din cele 51 de state își organizează propriile alegeri, iar fiecare stat îi este alocat un număr de electori care să reprezinte rezultatul votului din acel stat.

Votul este pe principiul „câștigătorul ia tot”, astfel încât dacă într-un stat candidatul X ia chiar și doar cu un vot mai mult decât candidatul Y, atunci candidatul X ia toate voturile de electori alocate acelui stat.

Numărul de electori pentru fiecare stat este dat de suma aleșilor din acel stat pentru Congres. Astfel, fiecare stat are automat doi senatori, indiferent de populație, și un număr de reprezentanți în Camera Reprezentanților care este proporțional cu numărul locuitorilor.

În total sunt 538 de electori, iar un candidat pentru a fi declarat câștigător are nevoie de cel puțin 270 de voturi.
Tradițional, sunt state care votează majoritar cu un anumit partid indiferent de alegeri și sunt considerate bastioane unde partidul în inferioritate nu prea are șanse (și nici nu-și consumă energia și resursele de a duce o campanie prea agresivă acolo). Spre exemplu, California e considerată o fortăreață Democrată și are 55 de voturi, în timp ce Texas e considerat un fief al Republicanilor și are 38 de voturi.

În același timp, sunt state care devin câmp de bătălie aprigă între cele două tabere, state care de-a lungul timpului au votat fie cu o parte, fie cu cealaltă, în funcție de alegeri. Aceste state - denumite „swing states” - precum sunt cele unde o bună parte din atenția lumii va fi la momentul alegerilor.

În 2020, conform YouGov, printre „swing states” se numără Pennsylvania (20 de voturi), Arizona (11 voturi), Wisconsin (10 voturi), Florida (29 de voturi), Georgia (16 voturi), Carolina de Nord (15 voturi) sau Michigan (16 voturi).

Sistemul de vot din SUA a dus în câteva rânduri la rezultate contradictorii: candidați care au câștigat alegerile adunând mai multe voturi de la electori în funcție de statele câștigate, dar care au pierdut de fapt votul popular.

O astfel de situație a fost în 2000 când Al Gore (Partidul Democrat) a luat cu peste 500 de voturi mai mult decât G.W. Bush (Partidul Republican), dar Bush a câștigat alegerile cu 271 la 266 în lupta voturilor electorilor.

Mai evident a fost în 2016, când Hillary Clinton (Partidul Democrat) a câștigat votul popular cu aproape 3 milioane de voturi mai mult decât Donald Trump (Partidul Republican), dar Trump a câștigat alegerile pentru că a reușit să se impună în 30 de state și a adunat 304 voturi ale electorilor.


---

„Ne așteptăm la probabil cea mai mare prezență din memoria recentă”


„Anul ăsta ne așteptăm la probabil cea mai mare prezență din memoria recentă”, a declarat Thomas Neale, specialist în tematica guvernului american și expert în alegeri la Serviciul de Cercetări al Congresului SUA din cadrul Bibliotecii Congresului într-o discuție cu jurnaliști din România.

„Avem circa 255 milioane de americani care au drept de vot. Sunt semne că va fi o prezență mare. În 2016 au fost circa 138 de milioane de votanți, acum am putea vedea chiar și 145-150 de milioane de persoane la vot”, este de părere Neale.

Expertul american atrage atenția că anul acesta există o nou și mare dinamică a procesului de vot - circa o jumătate dintre voturi ar putea fi acordate prin metode alternative, față de tradiționalul vot în secție.

„Vedem o expansiune mare spre modalități alternative de votare. Pe lângă votarea la secție, votarea prin corespondență (n.r. mail-in-ballot)”, spune Neale.

„În mod istoric, marea majoritate a votanților mergeau la secții de votare. Mereu a existat posibilitatea de a vota de la distanță (absentee balloting), dar de obicei era pentru persoane care aveau diverse motive, erau bolnave sau erau detașate cu munca în altă localitate față de domiciliu. Lucrurile s-au mai schimbat, mai ales anul acesta, pe fondul pandemiei”, este de părere expertul american.

Potrivit acestuia, cetățenii cu drept de vot și înscriși în registrele electorale pot cere să le fie trimise prin poștă buletine de vot, dar în multe jurisdicții oamenii primesc prin poștă buletinele de vot chiar și dacă nu le-au cerut.

„O altă modalitate alternativă este cea de votare timpurie (early voting). E ceva mai nou, apărut de 10-15 ani. Permite votanților să primească buletinele de vot prin poștă și să voteze chiar înainte de ziua alegerilor. Dar în loc să-l trimită prin poștă, lasă buletinele fizic în locuri precis stabilite, de obicei instituții de stat”, spune Neale.

„Anul acesta anticipăm că s-ar putea să avem până la 80 de milioane de voturi prin poștă, aproape jumătate din totalul voturilor ce vor fi acordate”, mai declară expertul în alegeri la Serviciul de Cercetări al Congresului SUA.

Cutie destinată votului timpuriu, „de la distanță”
Sursă foto: Profimedia Images / JIM RUYMEN / UPI
---

Modalitățile alternative de vot, îngreunate în unele state?


Un alt expert american în alegeri, Jake Grumbach, profesor asistent în Științe Politice la Universitatea din Washington, într-o discuție organizată de centrul Meridian cu mai mulți jurnaliști europeni printre care și reporterul HotNews.ro, a declarat că votul prin corespondență nu e chiar tocmai nou și că unele state îl folosesc deja cu succes de mai bine de un deceniu.

„Washington sau Colorado au permis acest sistem de votare și au avut mare succes cu el, au avut prezență mai mare pe toate categoriile demografice. Anul acesta, pe fondul pandemiei, majoritatea statelor permit acest tip de votare. În California pare că sistemul are succes. În New York a fost aplicat sistemul în cadrul unor alegeri locale și a fost un semi-eșec. Au avut nevoie aproape o lună pentru a număra voturile, și asta doar într-un scrutin local”, a spus Grumbach.

Pe de altă parte, profesorul de la Universitatea din Washington atrage atenția că unele state au luat măsuri care îngreunează procesele alternative de votare pentru oameni.

„În Texas în prezent guvernatorul a anunțat că va exista un singur punct unde pot fi lăsate plicurile cu buletinele de vot per comitat (n.r. county). Face asta pentru că nu vrea ca oamenii din orașele mari să voteze. Comitatele unde sunt Huston sau Dallas au câte zece milioane de locuitori fiecare și au câte un singur punct unde pot fi lăsate plicurile cu buletinele de vot”, detaliază Grumbach.

„Anticipăm că în aceste alegeri vor fi multe contestații în diverse state”


Calendarul oficial din SUA stabilește că perioada alegerilor e mai exact cuprinsă între 3 noiembrie, ziua votului, până pe 6 ianuarie când voturile electorilor vor fi numărate în Congres.

„Statele au un interval începând cu 3 noiembrie până pe 14 decembrie în care să numere voturile din secții, cele timpurii și prin poștă. Anticipăm că în aceste alegeri, din cauza atenției sporite din jurul scrutinului, vor fi multe contestații în diverse state”, detaliază expertul în alegeri Thomas Neale, care apreciază că vor fi și inclusiv acuze de fraudă electorală.

„Pe 14 decembrie, într-un fel sau altul, electorii se vor întâlni fiecare în statele lor și vor acorda voturile lor. La acel moment ar trebui să știm cine este președintele ales și vicepreședintele ales”, susține Neale.

Profesorul de la Universitatea din Washington, Jake Grumbach confirmă și el că nu doar numărătoarea voturilor va dura mai mult ca de obicei, dar tot procesul ar putea fi îngreunat prin procese și contestații privind verificarea voturilor.

„Buletinul trimis prin poștă este semnat, îl depui sau trimiți, iar apoi îți este verificată semnătura față de semnătura care apare în sistem atunci când te-ai înscris în registrul electoral acum mulți ani, când ai făcut 18 ani. Pentru multe persoane semnăturile se mai schimbă și e o dezbatere despre cât de strict e nevoie să fii în privința acelor semnături. Administrația Trump e deja într-un proces prin care cere statelor să fie mult mai stricte în privința judecării acestor semnături”, detaliază Grumbach.


Buletin de vot: Biden sau Trump?
Sursă Foto: Profimedia Images / Zuma Press
---

Vom ști rezultatul alegerilor la câteva ore după închiderea urnelor? „Foarte puțin probabil”


În ceea ce privește numărarea efectivă a voturilor, Thomas Neale de la Serviciul de Cercetări al Congresului SUA detaliază că fiecare stat are un fel de Biroul Clectoral Central (BEC), iar voturile sunt numărate de mai multe ori, la diferite nivele.

„Numărătoarea se face la nivel local, e un sistem piramidal. Avem sute de mii de secții de votare în toate statele, voturile și buletinele sunt întâi numărate acolo, apoi sunt trimise la nivelul următor - de obicei la nivel de comitat (n.r. county). Apoi la nivelul final care e la nivel de stat. Voturile sunt numărate de voluntari sau de funcționari publici”, spune Neale.

Vom ști rezultatul alegerilor la câteva ore după închiderea urnelor de pe coasta de Vest așa cum s-a întâmplat mai mereu la celelalte alegeri de până acum?

„Foarte puțin probabil”, spune Neale.

„Mi-e greu să cuprind dimensiunea voturilor care vor veni prin corespondență și voturile timpurii. Mai e problema că multe state nu permit numărarea acestor voturi până în ziua alegerilor. Teoretic ar ajuta dacă autoritățile din fiecare stat ar începe numărătoarea voturilor odată ce ele ajung și să nu anunțe rezultatele decât după închiderea urnelor. Voturile din secții vor fi cunoscute destul de rapid. Cred că vom avea nevoie de fiecare zi din acel interval dintre 3 noiembrie și 14 decembrie pentru a determina rezultatele individuale din fiecare stat.”, susține Neale.Biden vs Trump - predicția YouGov la început de octombrie

---

„Unele procese privind numărătoarea voturilor ar putea dura chiar peste o lună. Adică o lună în care nu vom cunoaște cine e președintele”


„Nimeni nu ar trebui să se aștepte ca voturile să fie numărate în seara alegerilor”, este de acord și Jake Grumbach.

„În mod normal vedem la finalul zilei de scrutin rezultatele, dar acum probabil va dura chiar și săptămâni”, a mai spus profesorul în științe politice de la Universitatea din Washington.

Acesta detaliază că voturile din secțiile de votare vor fi numărate primele, dar, atâta timp cât nu va exista o diferență uriașă între candidați, de tipul 85% la 15%, atunci nu vom ști imediat cine este învingătorul.

„Ideea de groază e că unele procese privind numărătoarea voturilor ar putea dura chiar peste o lună. Adică o lună în care nu vom cunoaște cine e președintele. Sunt câteva motive pentru o întârziere considerabilă. Primul ar fi incompetența funcționarilor și sub finanțarea acestui sector electoral în SUA. Sunt practic 50 de sistemele electorale diferite. Al doilea motiv ar fi bătăliile în justiție privind numărătoarea voturilor și compararea semnăturilor de pe buletinele de vot”, spune Grumbach.

Acesta a amintit de scrutinul din 2000 între G.W. Bush și Al Gore, când în Florida dezbaterea pe marginea voturilor și renumărarea a durat o lună după ziua alegerilor.

„Ce-a fost atunci nici nu se va compara cu ce va fi acum și cu câte procese ar putea fi deschise. Există o majoritate Republicană în Curtea Supremă de Justiție din SUA, dar și în majoritatea instanțelor de judecată din țară. Îngrijorarea pentru Democrați este că acele instanțe vor da decizii în favoarea Republicanilor în aceste procese privind voturile prin corespondență”, a mai punctat profesorul de la Universitatea din Washington.

---

Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18708 vizualizari

 • -6 (88 voturi)    
  . (Luni, 12 octombrie 2020, 9:04)

  Sarmat [utilizator]

  Sa va vad fetele cand veti auzi ca TRUMP a castigat!
  • +6 (62 voturi)    
   hehe (Luni, 12 octombrie 2020, 9:19)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Sarmat

   N-ai sa vezi :-)
   • -6 (46 voturi)    
    hehe (Luni, 12 octombrie 2020, 11:19)

    harapalb [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    O, ba daaa.
    Stângiștii vor fi în stare de șoc după ce Trump va câștiga DETAȘAT pe 3 noiembrie. Rupți de realități.
   • -7 (49 voturi)    
    Nici acum 4 ani nu a castigat (Luni, 12 octombrie 2020, 11:37)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    clintoneasa si acum striga suparata ca a luat mai mult evoturi per total, de parca cineva ar fi interesat.
    • -4 (26 voturi)    
     leftistii o sa-si planga-n pumni... (Luni, 12 octombrie 2020, 19:21)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     ... ca acum 4 ani.
     • +4 (32 voturi)    
      Trump va pierde big! (Luni, 12 octombrie 2020, 20:55)

      Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

      De patru ani le arata zilnic americanilor cat este de nociv pentru America si intreaga lume. Va pierde atat el dar mai ales republicanii, care au preferat sa stea la umbra unui dictator nazist in loc sa-l puna la colt cand a fost cazul. Nu vor mai castiga nimic republicanii pentru aproape un deceniu. Mai vorbim!
      • -11 (13 voturi)    
       Trump este nociv (Marţi, 13 octombrie 2020, 11:10)

       Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

       ca si celalalt candidat. Ba chiar mai nociv. Sub Trump a trebuit sa platim americanilor mai mult tribut decat sub alte adminstratii. Trump stie sa faca bani pe spinarea fraierilor, carora le promite pielea ursului din padure pentru 2% din PIB si alte afaceri dubioase. Romanii in prostia lor s-au impartit in 2 tabere: pro-Trump, si anti-Trump. Cand se vor trezi de foame, vor constata ca frigiderul lor din Romania e gol
    • +3 (7 voturi)    
     mortii cu mortii... (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:08)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Viii cu vii - sa urmarim cu interes care pe care...
  • -4 (68 voturi)    
   Propaganda stangista anti-Trump se pregateste... (Luni, 12 octombrie 2020, 9:36)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmat

   Normal, propaganda stangista anti-Trump, stanga inseamna Rusia, deci este propaganda ruseasca pregateste terenul pestru ce stie mai bine, marsurile marxist leninste de dupa alegeri: daca Biden nu va castiga, vor marsa pe strazi si vor face revolte bolseviste ca sa schimbe regulile alegerilor dupa alegeri si sa castige Biden orice ar fi...
   • +9 (55 voturi)    
    Aberatii (Luni, 12 octombrie 2020, 11:23)

    Ganimede [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Rusia (care apropo, nu e de stanga/comunista, e de drepata/fascista) si Putin l-au sustinut si il sustin pe Trump. Nu degeaba l-au anchetat la inceputul primului mandat. Nu mai faceti un ghiveci cu de toate, ca nu e cazul.
    • +14 (24 voturi)    
     ehh (Luni, 12 octombrie 2020, 15:44)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Ganimede

     Rusia nu e de dreapta.
     Rusia e de stanga (socialista) si nationalista.
     Adica Rusia e NAtiona-Sociakista, mai clar spus NAZISTA.
     • +5 (15 voturi)    
      De unde ati scos-o pe asta? (Luni, 12 octombrie 2020, 22:21)

      DanteW [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Rusia este sub un regim autocrat, cu tendinte nationaliste si conservatoare. Nu are nicio treaba cu stanga. Nici ca valori sociale, nici ca valori economice.

      Stanga este in contra traditionalismului, ca valori sociale si culturale, si este pentru redistribuire economica. Pe care dintre acestea le vedeti la rusi?
     • +4 (8 voturi)    
      off.... (Marţi, 13 octombrie 2020, 11:29)

      Ganimede [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Rusia, cu oligarhii ei imbogatiti din petrol si gaze, cu politicile nationaliste pe plan intern si interventioniste si separatiste (Crimeea, Donetsk, Osetia) pe plan extern, cu suportul pentru Biserica si aripa traditionala non-ecumenica a ortodoxiei este orice altceva decat un stat de stanga (socialist)!

      Va recomand o revedere a teoriei politice de baza.

      Daca, prin intamplare, nu sunteti de acord cu mine, va rog sa va argumentati raspunsul, spunandu-mi care sunt fatetele sociale/socialiste din politicile interne/externe ale Rusiei contemporane.
      • +3 (7 voturi)    
       hehe (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:45)

       transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Ganimede

       Sunt destule.
       Nu stau eu sa conving postacii rusi ca albu-i alb. Pasol na turbinka vidma!
       Rusia e de nationalista si de stanfa, deci e un stat NAZIST.
       QED
   • +8 (22 voturi)    
    Propaganda stangista? (Luni, 12 octombrie 2020, 22:25)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Ideea ca Rusia isi doreste sa iasa Biden este de o absurditate. Pentru Putin, venirea lui Trump a fost un balon de oxigen.
  • -6 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 octombrie 2020, 11:21)

   [anonim] i-a raspuns lui Sarmat

  • -8 (30 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 octombrie 2020, 11:26)

   [anonim] i-a raspuns lui Sarmat

  • +5 (65 voturi)    
   Trump va castiga, furand alegerile (Luni, 12 octombrie 2020, 11:43)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Sarmat

   Deja legislaturile statale controlate de republicani vor sa ignore votul oamenilor si sa fie 1 vot pe fiecare stat, deci 26 din 50 de voturi pentru republicani, decizia va ajunge la Curtea Suprema, care e partizana republicanilor.

   Biden va castiga votul popular, care in America nu conteaza, fiindca America nu e o democratie, fix pe placul republicanilor, care sunt niste fascisti.
   • -6 (32 voturi)    
    emil bobu (Luni, 12 octombrie 2020, 15:48)

    aaragn [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Ți-ai ales bine nickul: emil bobu. Ce informații și argumente ai în susținerea acestei "teorii", tovarășe? Știi cum funcționează sistemul electoral american de la Washington încoace (sau era și el fascist)? Ai auzit de Colegiul Electoral și știi de ce e sistemul de vot așa cum e?

    Bănuiesc că vei ignora aceste întrebări, deoarece sunt fasciste.
   • +9 (21 voturi)    
    Curtea Suprema a decis deja ca electorii dau votul (Luni, 12 octombrie 2020, 21:26)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    pe care l-a dat populatia.
    Iar SUA chiar are exercitiul precedentului in justitie. La noi, daca nu se face lege se poate repeta un proces pe o speta similara de 1000 de ori.
  • -6 (20 voturi)    
   vor zbiera ca s-au fraudat alegerile. (Luni, 12 octombrie 2020, 22:54)

   hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui Sarmat

   Trump va fi viitorul presedinte al democratiei si al statului de drept.
   • +1 (9 voturi)    
    ioi dominantul Trump -aparatorul democratiei (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:13)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

    Isi al statului de drept, dar cred ca in alta viata, daca o mai exista vreo sansa pentru dansul.

    Curat democratie!
  • +3 (7 voturi)    
   io, mai draga, (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:07)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmat

   Am pus deja sticla de vin la rece .

   Astept cu maxim interes rezultatele - si de or veni pana in Craciun cu atat mai bine -

   si voi a bea vinul fie de bucurie, cu o lacrima de mare tristete pentru cel dus, fie de tristete pentru stomacul si nervii mei pentru urmatorii 4 ani...Dar ce este ca val, ca val se duce... Coronavirusul alege cu mare grija si consecintele sunt pe termen lung.

   Io mi-s gata!
 • -14 (56 voturi)    
  Vor fura democratii ca apucatii (Luni, 12 octombrie 2020, 9:32)

  salvatore [utilizator]

  ... la votul prin corespondenta. Si tot ei vor striga ca sunt furati, aveti exemplul useristilor de la Sectorul 1.
  • +22 (54 voturi)    
   Daca te uiti ... (Luni, 12 octombrie 2020, 9:50)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   ..prea mult la latrine, te tampesti. Ia spune-ne si noua cum a furat alegerile USR la sectorul 1. Asa, cum stii tu mai bine, cu cuvintele tale.

   Pe de alta parte, cand fura PSD-ul tau, erai multumit, nu-i asa?
 • -5 (53 voturi)    
  Votul Popular (Luni, 12 octombrie 2020, 9:46)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  nu inteleg ce-i tot trageti cu "votul popular" - nu exista asa ceva, e doar o statistica fara nici o valoare in procesul electoral. O statistica de care se folosescc fie unii fie altii, cand se bocesc ca au pierdut alegerile in state.

  SUA e cea mai veche democratie din lume, iar sistemul de vor cu electori isi are rostul lui, si nu e cum zice nu's ce actor care e supi ca a iesit Trump

  Hotnews: ce faceti cu artocolul cu De Caprio se "argument from authority", o eroare de logica. Mai studiati si "hallo effect" - care e tentinda eronata de a cantari mai tare argumentele bazate pe cat de celebra e persoana. Nu ajuta cu nimic in discutie.
  • -4 (40 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 octombrie 2020, 11:25)

   [anonim] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   • +3 (21 voturi)    
    Pe bune, doar 2-3 actori de stanga? (Luni, 12 octombrie 2020, 21:47)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

    California a votat de 61% Hilary si 31% Trump, Hawaii, NY/NJ pe aproape (la Trump acasa). Cu asta am cam stabilit orice loc unde se fac filme si bani in SUA (fara petrol).
    In fapt, exista un bloc compact de state in vest si NE unde democratii castiga de mult - acolo mai sunt si cateva universitati, Ivy League alea
    DC a vot 90% Hilary si 4% Trump.
    Trump, cu retorica lui xenofoba si anti-avort, a castigat in centru, acolo la hillbilly
  • +10 (32 voturi)    
   mda... (Luni, 12 octombrie 2020, 12:12)

   engo [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   deci votul popular a ajuns o statistica pentru fanii lui Trump. La fel ca si democratia si votul in sine nu? Sa-l facem presedinte pe viata zic, sa nu ne mai incurcam cu prostii statistice ca "votul popular"

   Aici nu e vorba nici de hallo effect nici de apelul la autoritate, pentru simplul motiv ca acestea nu sunt argumentele personale ale acestor actori, vedete, ci sunt bazate pe studii ale unor experti. Ei sunt doar mesagerii, e mult mai usor sa transmiti un mesaj publicului daca vectorii sunt persoane cunoscute si populare.

   Si in campania pro-masca se folosesc actori si nimeni nu acuza ca acestia vorbesc din capul lor sau ca e vorba de apel la autoritate. Confunzi notiunile.

   Nu ai prezentat nici o argumentatie seriosa care sa demonteze sustinerile prezentate, doar fraze pompoase "SUA e cea mai veche democratie" etc fara de mare valoare pentru ca nu din cauza acestui sistem este asa, ci in ciuda lui. Faptul ca acum e posibil ca americanii sa-l aleaga pe Biden cu o majoritate de voturi mare si sa fie desemnat Trump ca presedinte e o criza in sine, dovada ca sistemul e prost conceput.

   In nici o democratie din lume pierzatorii nu devin castigatori. Doar prin Romanica s-a mai intamplat asa ceva cand Tariceanu a intrat in parlament desi luase mai putine voturi decat ceilalti.
   • -5 (29 voturi)    
    "fanii" lui Trump? (Luni, 12 octombrie 2020, 19:07)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui engo

    Tu esti convins ca 63 milioane e americani care l-au votat pe Trump sunt "fani"? pfff


    Te-ai intrebat vre-odata de ce se folosesc personalitati ca sa "transmita mesajul" - e fix din motivul pentru care ti l-am scris mai sus. Nu ma contrazici cu nimica, doar intaresti ce am zis. E trist cand esti manipulat, dar si mai trist cand nu stii LOL

    Faptul ca populatia SUA e omogena te face sa ignori ca e o federatie, nu un stat unitar. E cam ca uniunea europeana... daca s-ar vota dupa populatie, nu i-ar auzi nimeni pe Irlandezi de exemplu, s-ar vota numai dupa cum zice germania. Si iata ca vocea Irlandei e chiar puternica, mai ales in contextul brexit. Vezi cum e in parlamentul european, ca fix la fel, numai ca nu le zice "electori" ci MEP (Member of Eupeean Parliament) - statele mai mic au un MEP cu putere mai mare decat statele cu populatie mai mare.

    Daca s-ar implementa ce zici tu in SUA, s-ar vota un singur partid forever, ala democrat, care mai nou are veleitati de extrema stanga (marxista). Ar conta doar ce voteaza California si cateva state de pe coasta de Est.

    Gandeste-te putin lucid, nu manat de indignare ca a iesit Trump. Mai are un mandat maxim, daca il ia si pe ala. Astea nu sunt lucruri cu care sa te joci.
    • +8 (22 voturi)    
     Lucid, vorbind, va inselati. (Luni, 12 octombrie 2020, 22:55)

     DanteW [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Sunt trei erori in argumentul dumneavoastra.

     1. Populatia SUA nu este omogena.

     2. Comparatia cu Irlanda si UE este, la prima vedere justa, dar nu e pertinenta.

     Alegerile pentru Parlamentul european sunt reprezentative, pe cand in America este un sistem majoritarist. E cu totul altceva.

     3. Curentele marxiste din partidul democrat nu au putut impune un candidat cat decat reformator.

     Nu orice forma de progresism e marxism. In plus, e absurd sa ii acuzi pe democrati de marxism, cand echipa lor este compusa din Biden si Harris, un democrat mai degraba conservator si un fost procuror.

     Daca republicanii vor disparea este doar vina lor ca au devenit lacheii unui clovn.
    • +6 (12 voturi)    
     SUA e o tara (Marţi, 13 octombrie 2020, 9:10)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Europa e formata din mai multe tari, mai multe popoare. Compari mere cu pere. Cum ar fi ca votul moldovenilor sa fie mai important decat al ardelenilor Cum ar fi ca Ponta sa fie acum presedinte. Sau Nastase. Ca doar au pierdut alegerile. La fel si la americani. De ce unii sunt mai cu mot decat altii?

     Interesant ca recunosti ca singura cauza pentru mentinerea acestui sistem este protejarea republicanilor si ca democrati ar castiga mereu. De ce? Pentru ca s-ar vota corect si in cazul asta republicanii nu au nici o sansa. Doar prin sustinerea unui sistem antidemoratic unde o minotitate dicteaza se mentin ei la putere.
   • -4 (24 voturi)    
    Concluzia (Luni, 12 octombrie 2020, 21:01)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui engo

    Si daca se va intampla asa cum spui:

    "Faptul ca acum e posibil ca americanii sa-l aleaga pe Biden cu o majoritate de voturi mare si sa fie desemnat Trump ca presedinte e o criza in sine, dovada ca sistemul e prost conceput."

    este dovada concludenta a faptului ca pt unii nu sistemul e problema, ci omul. Adica daca iesea cine trebuie era ok, acum daca va iesi Trump e criza, sistem prost conceput, blablalba.
    • +4 (12 voturi)    
     Omule (Marţi, 13 octombrie 2020, 9:12)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

     Trump deja a iesit presedinte cu minoritate de voturi, Bush Jr/ la fel. Deci sistemul asta de vot a esuat de 2 ori pana acum.
     • 0 (10 voturi)    
      asta ce arata??? (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:34)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui 4real

      Nu ca sistemul este defect ci ca USA nu mai este omogena si asta este spus de ccva timp iar pandemia a accentuat ruptura intre unii si altii, manifestarile violente fie ca sunt ale albilor fie ca sunt ale negrilor arata ca este multa energie antagonica adunata in sistem si nimeni si nimic nu i-a relaxat...

      asta este problema mare a USA si nu sistemul in care se voteaza.

      Cazul Floyd este ilustrativ -

      Floyd a ramas fara serviciu desi isi facea treaba, dar albul obraznic, care a avut o perioada de timp 2 joburi si deci si resurse financiare suplimentare si, ulterior, cel care l-a ucis a continuat sa aiba slujba la stat si culmea a reusit sa isi plateasca si cautinea de 1 mil USD ca sa fie liber, iar Trump a multumit de la Balconul Presicential celor de teapa politistului ucigas...

      a mai existat ceva, in alta imprejurare - ceva legat de guvernatorul din Michigan dar nu stie romanul...
     • -1 (7 voturi)    
      Exact (Marţi, 13 octombrie 2020, 13:06)

      wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui 4real

      asta am spus. Sistemul a "esuat" de 2 ori, poate chiar de mai multe ori, dar nu s-au facut valuri decat in momentul in care a iesit Trump, pentru ca deranjeaza pe multi.
      • +1 (3 voturi)    
       Nu s-au facut valuri? (Marţi, 13 octombrie 2020, 18:17)

       seby19 [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

       De Al Gore ai auzit? Ce conteaza cine castiga atat timp cat se incalca regulile unei democratii?
     • -1 (3 voturi)    
      lol (Marţi, 13 octombrie 2020, 20:00)

      Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui 4real

      De ce ?
      Adica de crezi ca a esuat ? Idea nu e ca sa iasa cel cu voturi total mai multe ci cel cu voturi mai multe in mai multe state.
      Daca iesi presedinte cu califirnia, NY si texas nu esti presedintele SUA ca restul desi mici au votat impotriva. Tocmai ca idea e sa castigi in cat mai multe state ca sa fi reprezentativ pt SUA nu doar pt cateva state mai populate.
  • +8 (20 voturi)    
   Uite cum e cu votul popular... (Luni, 12 octombrie 2020, 18:58)

   Libanu [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   Sa presupunem ca si in Romania au loc alegeri in sistemul american. Candidatul care castiga cele mai multe judete devine Presedinte (the winner takes it all). Iohannis castiga la Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta, Craiova si Brasov. In total 6 judete + Capitala. Gigi Becali castiga tot restul. GB e majoritar si e ales Presedinte, desi numarul de votanti din cele 6 judete + Capitala e mai mare decat numarul de votanti din restul tarii.
   Capisci?
   • -6 (26 voturi)    
    nu, nu e cum zici (Luni, 12 octombrie 2020, 19:47)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Libanu

    Apreciez ironia, dar macar daca ai fi in domeniu... sau sa fi citit putin inainte. Nu, nu e cum zici, pentru ca proportia aia nu e scoasa din burta asa cum descrii tu (logic falacy: oversimplification).

    Tu stii cum e reprezentativitata in Parlamentul European? Sau un Elvetia? Mai documenteaza-te cum e reprezentativitatea in statete federale, adica ala unde "judetele" alea de care imi explici tu nu sunt cam la fel... dupa asta, poate avem o conversatie civilizata.
    • +7 (17 voturi)    
     Sunt sisteme politice diferite. (Luni, 12 octombrie 2020, 23:13)

     DanteW [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Nu este justa comparatia cu Parlamentul European.

     In America sistemul electoral e diferit si are efecte politice complet opuse fata de cel european.

     Intr-adevar, statele europene mai putin numeroase primesc mai multi parlamentari decat ar fi "meritat" dupa numarul alegatorilor, dar sistemul de vot din interiorul fiecarui stat este profund reprezentativ. Nu functioneaza comparatia cu sistemul majoritarist american.

     Ganditi-va cum ar fi aratat un Parlament European unde Romania ar fi fost reprezentata doar de parlamentari PSD pana in 2019.
    • +4 (12 voturi)    
     Compari mere cu pere (Marţi, 13 octombrie 2020, 9:20)

     4real [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

     Tari diferite cu popoare diferite cu interese diferite. SUA e o singura tara un singur popor, si are un sistem invechit care zica ca statele mici dicteaza statelor mari. Practic milioane de voturi sunt aruncate la gunoi ca nu mai conteaza.
     • -1 (3 voturi)    
      nope (Marţi, 13 octombrie 2020, 20:05)

      Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui 4real

      SUA e o uniunne de state
      Fiecare stat are legile lui si aparatul lui de stat. Pe langa asta exista si legile federale care au prioritate daca au conflict cu cele locale.
      E fix ca ce isi doreste EU sa ajunga
      Singura dif e ca in SUA cam toti vb engleza in EU fiecare vb altceva. Asta e tot
   • 0 (4 voturi)    
    o prostie (Marţi, 13 octombrie 2020, 20:03)

    Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Libanu

    Numarul de voturi e proportional cu populatia.
    Deci daca castiga bucuresti clusj constanta timisoara si brasov deja are multi electori. MULT mai multi decat calarasi, teleorman gurgiu si mehedinti spre ex. Deci relatia 1-1 nu e corecta.
    Ba chiar s-ar putea sa fie mai bine asa chiar si in romania.
  • +7 (25 voturi)    
   Apropo de "cea mai veche.." (Luni, 12 octombrie 2020, 19:23)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   In camara mea se afla cea mai veche colectie de zacusca din lume. Zamislita in anii '80 prin eforturile soacrei mele in vederea subminarii sistemului ceausist de distributie a bunurilor.
   Niste borcane prafuite, pline cu o substanta nedefinita, zbarcita si innegrita ca pasarica lui Nefertiti. In fiecare an supun la vot
   eliminarea lor, dar votul meu statistic e nul si persoanele care imi conduc casa sunt prea conservatoare incat sa permita astfel de miscari stangiste, de eliberare a rafturilor de povara inutila a istoriei.
   Asa e si cu "cea mai veche democratie" din cel mai nou imperiu al lumii.
   • -6 (14 voturi)    
    Un plus (Luni, 12 octombrie 2020, 21:06)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    pentru umor
    Singurul vot pozitiv pe care il dau pentru o miscare stangista :))
   • -3 (11 voturi)    
    Minus (Marţi, 13 octombrie 2020, 9:41)

    salvatore [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Doar pentru faptul ca ai putut gandi ca borcanele alea sunt "povara inutila a istoriei". Niciodata flacau, istoria nu e o povara, e xea mai de nepretuit invatatura. hahaha
    • +2 (8 voturi)    
     atunci admira-l pe Ceausescu (Marţi, 13 octombrie 2020, 11:46)

     gavrone [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

     e nepretuit.
   • +3 (7 voturi)    
    am ras, dar... (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:53)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Cu istoria nu este chiar de joaca , iti lasa meru o povara buna sau rea dar asta este...Poti degusta sau doar contempla povara...

    casa trebe tinuta in echilibru - de apreciat eforturile si regret ca votul Dvs, statistic este nul - asta arata o lipsa de implicare in realizarea unei strategii pe termen lung sau pur si simplu sunteti abandonat in bratele unei democratii pure...

    Ati incercat redistribuirea din ziua de astazi???

    Apelati la forta mass-mediei - gen FB pentru o cauza nobila legata de acumularea unor resurse nefolosite in camara Dvs.- si cooperati intern pentru a rupe lanturile sclaviei casnice - sunteti o voce si nu o cifra statistic nula - si cred ca puteti sa fiti salvat chiar de Uniunea Salvati Zacusca.
  • +6 (16 voturi)    
   Nu, nu e (Luni, 12 octombrie 2020, 22:33)

   DanteW [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   America nu este cea mai veche democratie din lume. DIn anumite puncte de vedere, nu este democratie nici acum. Daca vreti sa cautati primele democratii, duceti-ve acum cateva mii de ani in urma.

   Democratia este un concept a carui definitie se schimba in epoci si spatii culturale diferite. In plus, nici nu exista democratie pura sa o arati cu degetul.
  • +2 (8 voturi)    
   mai pacala (Marţi, 13 octombrie 2020, 12:23)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   Cum sa iti explica io mai bine???

   per total votul popular nu este relevant

   dar la nivelul fiecarui stat este important pentru ca electorii cam cum aleg ei oare??? Asta este democratia in USA - fiecare stat isi face legile si ia deciziile si numai pentru anumite chestiuni apeleaza la statul american centralizat dar federativ...

   Nu este usor de armonizat un asa sistem dar pare palpitant mai tare ca niciodata ce se va intampla la aceste alegeri..

   Increderea si implicit cooperarea au fost distruse de minciuna si dezinformare in ultimii ani - este naspa rau de tot - indiferent cine va castiga alegerile.

   Alesul, oricare va fi acela, este macinat atat de tare de contradictiile dintre nord si sud, dintre est si vest ca nu va putea, chiar daca va vrea si va avea puterea necesara, sa rearmonizeze interesele americanilor.

   este nevoie de un alt candidat - soft&intelligent - deci o asteptare de inca 4 ani...Ne auzim in 2024!

   este o perioada in care astept sa treaca vremea si bine ar fi daca pierderile ar putea sa fie minime
 • +8 (60 voturi)    
  Tov Trump e prieten cu Tov Putin (Luni, 12 octombrie 2020, 9:56)

  Gaspar [utilizator]

  Sa nu uitati tovarasi ca tov. Trump este marioneta lui Putinica...si nu invers cum insinuati mai sus...
  Daca iese tov Trump americuta va distruge tot ce deranjaza Rusia de 80 de ani asa...Are misiune serioasa tov Trump...In 4 ani a dat gata NATO, alianta cu Japonia, Filipine...cam tot...
  • -8 (46 voturi)    
   . (Luni, 12 octombrie 2020, 10:41)

   AdiSun [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   Dupa 4 ani si o ancheta imensa care nu a dus la absolut nimic tot cu Rusia in cap sunteti, let it go man!
   • +7 (37 voturi)    
    obstructionarea justitiei (Luni, 12 octombrie 2020, 12:14)

    engo [utilizator] i-a raspuns lui AdiSun

    la asta s-a ajuns. Trump va fi pus sub acuzare dupa ce pierde alegerile.
    https://www.youtube.com/watch?v=CD-Y2YxQzo0
   • +5 (43 voturi)    
    oare de ce ancheta nu a dus la nimic?! (Luni, 12 octombrie 2020, 12:16)

    ember [utilizator] i-a raspuns lui AdiSun

    ai auzit de obstructionarea justitiei?! ai auzit oare cand Trump invita hackerii rusi sa atace serverele democrate (a facut-o cand era filmat)?! stii ca exista dovezi irefutabile ca Rusia are armate de troli ce creeaza milioane de conturi de twitter si facebook ce distribuie propaganda pro Trump?!

    trollii rusofilo-trumpisti o tin tot cu teoria "debunked".
    • -6 (28 voturi)    
     . (Luni, 12 octombrie 2020, 15:26)

     AdiSun [utilizator] i-a raspuns lui ember

     Sau poate, indiferent de cat de mult iti doresti, chiar nu s-a intamplat nimic si e totul in capul tau.
     Tot ce conteaza este ca TU esti convins ca s-a intamplat; trebuiau sa te intrebe pe tine direct in loc sa isi piarda Mueller timpul.

     Cat despre armatele de troli are rusilor si cum isi baga ei coada in absolut tot - inceteaza sa mai spui prostiile astea ca te faci de ras.
     • +1 (3 voturi)    
      acu ceva timp in urma (Miercuri, 14 octombrie 2020, 6:08)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui AdiSun

      Nu mai mult de 1-2 luni seful unui serviciu din USA tocmai spunea despre chestia asta in fata COngresului, sub juramant.

      Acu crezi matale ca sunt chestii inventate???

      dar amaratii aia din Norvegia care au reclamant ca au fost atacati Parlamentarii si structura lor parlamentara de hackerii rusnaci???

      Zau ca nu toata lumea este nebuna!
      unii chiar nu vor a crede - treaba lor - dar asta nu inseamna ca nu se intampla si devine din ce in ce mai acuta treaba...
  • -5 (27 voturi)    
   vezi ca ai ramas in urma cu stirile (Luni, 12 octombrie 2020, 19:08)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Gaspar

   vezi ca ai ramas in urma rau cu stirile: democratii l-au investigat de nu s-a vazut si nu au gasit nimica. Bani tocati si "elodia" la CNN cat cuprinde.
   • +3 (21 voturi)    
    Va inselati (Luni, 12 octombrie 2020, 23:28)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    In sistemul politic american, Camera Reprezentatilor investigheaza, dar Senatul il judeca pe presedinte.

    Iar Senatul este complet aservit lui Trump.

    Investigatiile si dovezile impotriva lui sunt incredibile, dar, parafrazandu-l chiar pe domnul cu pricina, poate el sa faca orice, ca Senatul nu va avea nimic de comentat.
   • +5 (15 voturi)    
    Repeti propaganda trumpista (Marţi, 13 octombrie 2020, 9:22)

    4real [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    Mueller l-a gasit vinovat de obstructionarea justitiei si impeachmentul a furnizat probe zdrobitoare impotriva lui pentru santajarea Ucrainei ca sa-l ancheteze politic pe Biden. A fost salvat de politruciii sai din Senat care l-au declarat nevinovat fara sa audieze nici un martor. Asa de mare a fost panica.
 • -7 (21 voturi)    
  Daca va fi un landslide Trump, asa cum dicteaza (Luni, 12 octombrie 2020, 15:59)

  cripop88 [utilizator]

  bunul simt, se va cunoaste din noapte alegerilor.
 • -6 (22 voturi)    
  Citesc și nu (Luni, 12 octombrie 2020, 18:44)

  Observatory [utilizator]

  sunt surprins, ca majoritatea au rămas cu educația “comandantului suprem” cu 4 clase elementare și ucenic la cizmărie .
  Acesta este primul motiv și adevarul despre ce a lăsat in urma comunismul .
  Mulți au rămas comuniști , alții ( f putini) sunt deșteptați și urăsc un sistem complect dezastruos.
  Deci, Romani , continuați sa țineți la putere niște analfabeți , dornici sa continue sa fure , ce mai a rămas,....
  Nu sunt suprins ca țara continua nivelul scăzut , economic și politic.
  Continuați cu Bolșevici înainte !
 • -5 (23 voturi)    
  Trump castiga detasat (Luni, 12 octombrie 2020, 19:17)

  Luk [utilizator]

  .
 • -3 (17 voturi)    
  2000 (Marţi, 13 octombrie 2020, 10:23)

  Imperialistu [utilizator]

  "O astfel de situație a fost în 2000 când Al Gore (Partidul Democrat) a luat cu peste 500 de voturi mai mult decât G.W. Bush (Partidul Republican), dar Bush a câștigat alegerile cu 271 la 266 în lupta voturilor electorilor."

  Democratii nu au vrut sa accepte in 2000 ca au pierdut asa ca au tot tras-o la inaintare cu numaratoarea voturilor. Atat de mare a fost reaua credinta a democratilor ca au incercat sa scoata apa din piatra seaca, apeland la Curtea Suprema din Florida. Incepusera practic sa se pronunte asupra "ce ar fi vrut sa spuna alegatorul" pe voturile invalidate din cauza incorecta a perforarii buletinului vot. Cele "500 de voturi" sunt de fapt cele peste 530 de voturi la care renumaratoarea s-a oprit pentru ca era clar ca nu doar ca nu se obtine o victorie a lui Gore, ci se marea si mai mult marja victoriei lui BUsh.
  • +1 (11 voturi)    
   mda (Marţi, 13 octombrie 2020, 11:45)

   gavrone [utilizator] i-a raspuns lui Imperialistu

   cum sa accepte cand au avut mai multe voturi? Doar in America loserii castiga. Trump e cel mai bun exemplu.
 • -1 (7 voturi)    
  Rumanii astia ai nostrii, (Marţi, 13 octombrie 2020, 15:13)

  mazzola [utilizator]

  nu inteleg ca statele americane nu sint judete,
  ci chiar un fel de state independente.
 • -4 (6 voturi)    
  felicitari! (Marţi, 13 octombrie 2020, 15:37)

  Itsoc [utilizator]

  Citind articolul, e pentru prima oara cand inteleg mai bine cum functioneaza alegerile americane. Felicitari pentru calitatea actului jurnalistic. Scurt si la obiect.

  Din nefericire, comentariile nu fac onoare obiectivitatii jurnalistice insa si asta e normal.

  Personal cred ca vom avea un noiembrie destul de tensionat cu ambele tabere declarandu-si victoria si s-ar putea sa vedem ceva neliniste sociala in US pentru ca taberele sunt destul de incinse.

  Desi osndajele il dau castigator pe Biden, eu unul cred ca Trump va lua al 2 lea mandat pentru ca in cabina de vot omul isi exprima cu adevarat parerea si nu trebuie sa poarte o masca precum in sondaje. De exemplu ma gandesc ca in statele unde democratii au o majoritate subreda, e greu sa te declari republican in sondaje insa o poti face in cabina de vot si asta va duce la ceva "surprize" ca si in 2016.

  De ce cred ca o sa iasa Trump? pentru ca tensiunile din 2016 sunt inca acolo, americanii (si lumea in general) s-a saturat de stangismul extrem iar in US in mod concret, conditia albilor si a minoritatilor s-a imbunatatit deopotriva ca rezultat al politicilor pro-economie republicane. Pentru americanul de rand, din america profunda, nu conteaza drepturile lgbt sau ca vietile negrilor conteaza (toate vietile conteaza) ci ce are in buzunar si datele statistice arata ca fata de acum 4 ani are mai mult. O duce US ca tara mai bine in general? probabil ca nu, prapastiile sociale sunt si mai adanci, tensiunile mai mari, homelessi mai multi, oameni care nu au acces la serviciile medicale si mai multi insa la nivel de individ sunt mai multi bani iar stomacul chiar nu are minte.
  • 0 (6 voturi)    
   Ce fumezi nene? (Marţi, 13 octombrie 2020, 18:20)

   seby19 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Lumea s-a saturat de Trump, anul asta au fost manifestatii mai mari ca in anii 60. In sondaje Trump e prabusit, econoimia e vraiste, mai multi morti ca in primul razboi mondial, milioane de someri. Pe ce lume traiesti? Mai iesi din bula Fox.
   • -1 (5 voturi)    
    esti amuzant (Marţi, 13 octombrie 2020, 18:46)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui seby19

    nu stiu daca eu sunt in bula fox sau tu in cea cnn.
    ramane de vazut in 2 saptamani care a avut dreptate.

    imi amintesc ca asa era si in 2016, lumea zicea ca vai, uite ce bine a fost cu obama, o sa iasa HIllary la 10% diferenta.

    pentru ca da, discursul stangii ignora total tensiuniunile mocnite din societate. fix cum face UE acum, somaj ridicat? criminalitate crescuta? haos in multe comunitati provocat de migrantii economici veniti din africa si orientul mijlociu? morti de covid? e ok, hai sa alocam niste fonduri pentru integrarea romilor in societate si pentru drepturile lgtb.

    Intre timp extrema dreapta are mai multe locuri in P.E si in viitor vor avea si mai multe pentru ca asta se intampla daca alegi sa ignori realitatea, realitatea ti se intoarce in cap ca un bumerang.
    • 0 (4 voturi)    
     nu mai este ceea ce a fost in 2016 (Miercuri, 14 octombrie 2020, 6:23)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     Te imbeti cu apa rece.

     criza economica este fff adanca si asta america o resimte cel mai adanc si multumesc lui tata Trump ca a zis sa mai amane un pic suplimentarea pachetului... Acu a inteles ca a gresit dar sa urmesti un Congres nu este usor.

     A facut greseli peste greseli in 2020 Trump.
     Electoratul este rapus de greutati- au muncit la greu cei de la IRS si Fed ca sa mai amelioreze durerile populatiei dar...

     Urmareste ce spune Seful Fed care este un om bogat, dar implicat in viata sociala, nu este asa de destept ca Ben Bernanke, un academic implicat in societate, dar Jay incearca sa isi faca onest treaba si cred ca reuseste...

     Este un dezastru si ceea ce va urma va fi o mare catastrofa in USA, germania si implicit si in RO in ciuda unor declaratii umflate.

     ia parasuta cu tine si multa hartie igienica
 • -3 (5 voturi)    
  dA (Marţi, 13 octombrie 2020, 16:40)

  Babilou [utilizator]

  E un pic mai greu de inteles, dar sistemul votului indirect a demonstrat in timp avanatajele sale: stabilitate politica, nu poate exista guvern de coalitie sau minoritar. Colegiul electoral previne manipularea alegatorilor. Statele mici au pondere in alegeri, nu exista dictatura statelor mari (California, Texas, Florida). Fara sistemul cu electori statele mici ar fi excluse total din procesul alegerii.
  Necunoscuta ramane cati electori vor trada si vor vota candidatul celuilalt partid. Desi se intampla rar, la ultimele alegeri au existat cazuri. Trebuie remarcat ca in cei peste 300 de ani, sistemul nu a dat rateuri si asigurat stabilitate politica. (ceea ce nu a fost cazul in sistemele de vot direct - cazul Europei, de ex. Italia sau Belgia care sunt intr-o criza politica continua)
  • 0 (6 voturi)    
   Ciudat rationament (Marţi, 13 octombrie 2020, 18:22)

   seby19 [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

   Nu exista nici o dictatura a statelor mari, insa exista una a statelor mici. Ce dracu de democratie e asta?
   • -1 (5 voturi)    
    Nu (Marţi, 13 octombrie 2020, 20:07)

    Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui seby19

    Nu e dictatura statelor mici. E castigul celui care reprezinta mai multe state.
    Altfel faci alegeri doar in California si NY si gata e suficient
    • +1 (5 voturi)    
     nu este castigul celui care reprezinta (Miercuri, 14 octombrie 2020, 7:01)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

     Mai multe state ci pur si simplu este castigul celui care reuseste sa stranga cei mai mult electori.

     Nu are legatura cu numarul de state ci numai cu numarul de electori.

     Electorii sunt alesi in functie de numarul populatiei cu drept de vot deci daca un candidat nu isi mobilizeaza votantii atunci clar pierde in acel stat prin neparticipare - se vede deci si la numarul de voturi - votul popular - dar si la votul acordat de electori.

     Atunci insa cand batalia este incinsa si scorurile sunt apropiate la nivelul unui stat si un singur vot poate inclina balanta electorilor mai ales in statele populate - vezi Florida in cazul Bush jr....

     In 2016 au fost niste neregularitati cu unii electori care par sa fie indreptate acum, in 2020. Madam Hillary stia de ce ragnea - nu a fost un gest gratuit iar votul popular a aratat o diferenta semnificativa in favoarea ei dar electorii...

     Acum cred ca sistemul pus atunci la punct in 2016 nu o sa mai poata functiona si de aceea Trump se chinuie cu o nominalizare la Curtea suprema ..

     intelept era sa renunte la aceea lupta.

     Dupa parerea mea Trump fragilizeaza democratia si creste antagonizarea populatiei in USA si astea sunt motive serioase pentru care i-as spun bye- bye chiar daca the next pare ca doarme si vice-presidentul lui pare ca plange continuu cu vocea aceea dogita...

     Eroarea maxima provine de la Partidul Republican - ei l-au scos in fata, ei sa il parcheze acum si ar fi putut sa vina cu un alt candidat solid - aveau de unde alege!

     Ar fi putut sa fie ca la noi acum cand putem vedea cu ochiul liber ca tocilarii inlocuiesc cu mult succes mincinosii!

     Pagubele lasate in urma de mincinosi sunt colosale la noi si cred ca si la ei...Afecteaza mentalitatea unei natii pe termen lung...
 • -1 (3 voturi)    
  dA (Joi, 15 octombrie 2020, 22:18)

  Babilou [utilizator]

  Interesant cum indivizi ce nu erau capabili sa invete in scoala o lectie de o pagina sunt acum mari specialisti in drept comstitutional, avand comentarii critice despre un sistem ce functioneaza de peste 300 de ani, fara a da rateuri. (sper deosebire de Europa, de ex., unde sistemul majoritatii directe a dat tot felul de "accidente" de dreapta sau de stanga. Cititi cum e sistemul american si daca nu intelegeti continuati cu Alexis de Tocqueville. Pana atunci orice discutie e doar aiurea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by