„Numele e Bond, James Bond” a devenit sinonim cu spionul ficțional al lui Ian Fleming însă, într-un amestec bizar de istorie și ficțiune, s-a descoperit că un agent britanic real ar fi putut folosi același salut, relatează AFP și The National.

Sean Connery în rolul James BondFoto: Breaking Geek

Descoperirea coincidenței de nume a fost dezvăluită de Institutul Amintirii Naționale (IAN) din Polonia care studiază istoria comunistă a țării.

Spre deosebire de Bond-ul scoțian al lui Ian Fleming, agentul din viața reală s-a născut în orășelul Bideford din sud-vestul Angliei. Acesta era „vorbăreț, dar precaut”, potrivit cercetătorilor polonezi, atribute nu tocmai caracteristice personajului din cărțile lui Fleming.

Însă cei doi au împărtășit o trăsătură comună: un interes accentuat față de femei.

Păstrarea discreției este o responsabilitate crucială pentru orice spion astfel că decizia Marii Britanii de a-l trimite pe Bond în Polonia pare oarecum ciudată. Acesta a ajuns în Varșovia în 18 februarie 1964, potrivit arhivelor IAN, într-o perioadă în care Fleming publicase deja 11 romane cu spionul ficțional iar primul film despre acesta apăruse în urmă cu doi ani.

Bond-ul real a primit o funcție de atașat militar cu importanță scăzută la ambasada britanică din Varșovia, istoricii polonezi afirmând că acesta a fost un șiretlic care să-i permită agentului să „se infiltreze în instalații militare.

„Sosirea unui agent atât de faimos nu a trecut neobservată de ofițerii Departamentului de contrainformații din cadrul Ministerului de interne”, a anunțat IAN.

„Samek”

„O operațiune de supraveghere cu numele de cod 'Samek' a fost pusă la cale, Bond fiind plasat sub o monitorizare strictă”, au adăugat cercetătorii IAN.

Supravegheat îndeaproape de serviciile de informații poloneze, misiunea lui James Bond în Polonia nu a fost încununată de succes. Acesta a părăsit țara în 21 ianuarie 1965 fără să fi reușit să impresioneze autoritățile poloneze.

Arhivistul IAN care a descoperit „dosarul Bond” a afirmat că agentul a fost rechemat de MI5, serviciul secret britanic.

Originile lui Bond nu l-ar fi recomandat drept agent de informații: fiu al unei muncitoare agricole și al unui vânător de iepuri, acesta s-a căsătorit cu Janette Tacchi în iunie 1954. Cuplul a avut un fiu împreună născut la un an după căsătorie.

Tacchi a confirmat pentru The Telegraph că soțul ei a fost spion, relatând că ea și fiul lor l-au însoțit pe Bond în Polonia.

Însă natura reală a muncii sale era un mister pentru Tacchi, aceasta afirmând că „știam că e ceva dubios și că face lucruri pe care n-ar trebui să le facă”.

Tacchi a rămas văduvă după moartea soțului ei în 2005, acesta petrecându-și majoritatea vieții în armata britanică.

Citește și: