Comunitatea de informații este în efervescență din cauza informațiilor potrivit cărora serviciile secrete ucrainene au păcălit 32 de mercenari ruși acuzați de crime de război, membri ai grupului Wagner arestați în Belarus, să își recunoască faptele, fiind aproape de a-i aduce la Kiev sub pretextul acordării unui contract de securitate, relatează Business Insider.

Armament al grupului de mercenari WagnerFoto: defense.gov

Informația a fost publicată pentru prima oară în media din Ucraina, aceasta susținând că operațiunea serviciului de informații ucrainean (SBU) a avut scopul de a convinge zeci de mercenari ruși care au participat la Războiul din Donbas din 2014 între Rusia și luptători sprijiniți de Ucraina, să ofere informații cu privire la prezența lor în regiune.

Întreaga operațiune ar fi început în urmă cu un an, SBU creând un contract de securitate fals cu scopul de a obține mărturisiri din partea mercenarilor și a-i aduce în cele din urmă în Ucraina pentru a fi arestați.

Agenții de informații ucraineni au programat interviuri false și au pregătit un zbor care să îi transporte pe ruși de la Moscova la Minsk iar apoi la Istanbul în 25 iulie. Planul presupunea apoi ca o cursă charter, aranjată în secret de SBU, să raporteze o urgență medicală sau tehnică și să aterizeze de urgență la Kiev, unde mercenarii urmau să fie arestați în vederea unui schimb de prizonieri cu Rusia.

Însă operațiunea a fost amânată în ultimul moment din motive necunoscute iar poliția secretă din Belarus (KGB) i-a arestat pe bărbați într-un spa din apropierea capitalei Minsk unde aceștia așteptau îmbarcarea în zborul reprogramat, Belarusul deportându-i pe mercenari înapoi în Rusia în cursul weekend-ului.

Mai multe formațiuni politice din Ucraina își pasează acum responsabilitatea pentru ceea ce pretind că a fost o scurgere de informații care a decalat zborul către Kiev și avertizat Minskul cu privire prezența mercenarilor ruși pe teritoriul Belarusului.

Autoritățile ucrainene au publicat până acum mărturisirile a trei dintre mercenari, acestea conținând un nivel al detaliilor care ar fi fost imposibil de falsificat, potrivit mai multor oficiali și experți din comunitatea de informații contactați de Business Insider.

Dovezile includ pașapoarte, documente militare oficiale ruse privind specializarea și durata stagiului combatanților precum și o citație pentru curaj semnată de președintele rus Vladimir Putin.

„Ce...staruri rock!”, a declarat pentru Business Insider un oficial italian din comunitatea de informații cu privire la operațiunea SBU.

„Noi desfășurăm operațiuni de acest gen la scară redusă împotriva mafiei siciliene și a 'ndrangheta pentru a captura fugari dar să organizezi una cu acest nivel de detalii și să o păstrezi secretă de FSB-ul rusesc în timp ce operezi din Kiev, care este în mod evident o țintă prioritară de colectare a datelor pentru ruși în orice zi... este de o măiestrie pur și simplu perfectă în cel mai dificil mediu posibil”, a afirmat acesta.

REFERINȚE: