O parte din cei 33 de mercenari ruși reținuți în Belarus le-au spus anchetatorilor că se îndreptau spre Istanbul să vadă Sfânta Sofia, relatează The Moscow Times.

Sfanta Sofia - TurciaFoto: Hotnews

Autoritățile din Belarus i-au reținut pe bărbați săptămâna trecută acuzându-i de un complot de destabilizare a țării înainte de alegerile prezidențiale ce urmează să aibă loc în 9 august.

Kremlinul a anunțat vineri că bărbații ruși erau „angajați ai unei firme de securitate private” care se aflau temporar în Belarus înainte de a se îndrepta spre Istanbul.

Aceștia au dat declarații contradictorii în timpul interogatoriilor, „mai puțin de jumătate” afirmând că grupul plănuia să zboare de la Minsk la Istanbul, restul indicând „destinații complet diferite”, i-a relatat procurorul-șef responsabil de anchetă președintelui Alexandr Lukașenko în cadrul unei întâlniri difuzate sâmbătă de postul de televiziune Belarus 1.

Cei care au indicat Turcia drept destinația lor au oferit mai multe explicații privind motivul călătoriei, unii afirmând că mergeau în vacanță, alții că doreau să lucreze ca agenți de securitate iar unii au afirmat că plănuiau să viziteze faimoasa catedrală Sfânta Sofia.

În 2018 două persoane suspectate de tentativa de asasinare a fostului spion Sergei Skripal și a fiicei sale au declarat televiziunii de stat ruse că vizitau orașul Salisbury pentru a vedea „catedrala faimoasă la nivel mondial”.

Belarus a anunţat miercurea trecută arestarea în apropiere de Minsk a 32 de „combatanţi” din grupul paramilitar rus „Wagner”, considerat ca fiind apropiat Kremlinului, şi a unei a 33-a persoane în altă parte în ţară.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a confirmat că toţi sunt ruşi şi că alţi 200 sunt căutaţi de autorităţile belaruse, negând însă acuzațiile potrivit cărora aceștia ar fi fost trimiși în Belarus să destabilizeze țara.

„Este evident că nu poate fi cazul de așa ceva, Rusia şi Belarus sunt aliaţi”, a declarat Peskov.

REFERINȚĂ: