Preşedintele afgan Ashraf Ghani a aprobat includerea numelui mamei în cărţile de identitate ale cetăţenilor ţării sale, transmite vineri dpa, citând un anunţ oficial de la Kabul, transmite Agerpres.

Ashraf Ghani, presedintele AfganistanuluiFoto: Wikipedia

Activiştii au luptat mulţi ani pentru această modificare, pe care experţii o consideră un pas important spre egalitatea de gen. Numele tatălui figurează deja în cărţile de identitate ale afganilor.

'Numele mamei este inclus în mod oficial în cărţile naţionale de identitate, împreună cu alte detalii personale', a comunicat vineri purtătorul de cuvânt al lui Ghani pe Twitter.

'Acesta este un pas de o importanţă enormă', cu 'consecinţe imediate în lumea reală pentru femei, care vor putea obţine mai uşor acces la educaţie, îngrijire medicală, paşapoarte şi alte documente pentru copiii lor, şi să călătorească împreună cu aceştia', a subliniat pentru dpa Heather Barr, activistă pentru drepturile omului în cadrul organizaţiei Human Rights Watch, cu sediul la New York.

În multe ţări din regiune, în documentele oficiale este indicat doar numele tatălui. În Afganistan, activiştii deplâng faptul că această situaţie le face pe femei invizibile.

În zonele tradiţionale ale societăţii afgane, este considerat încă o ruşine să se vorbească despre femeile din familie folosindu-se numele mic.

În urmă cu doar două zile, un fost comandant taliban, Sayed Akbar Agha, a afirmat că, pentru afgani, înscrierea numelui mamei în cărţile lor de identitate ar fi o 'dezonoare'.