Sute de studenti au protestat in orasul Kosovska Mitrovica fata de declaratia de independenta a provinciei. Trupele de securitate ONU si KFOR sunt in stare de alerta si au efectuat, pana acum, o serie de arestari. Mitingul a fost programat la ora locala 12.44 - aleasa simbolic dupa numarul rezolutiei ONU care stabilea statutul Kosovo.

Tot sambata, peste zece mii de persoane au demonstrat in fosta republica iugoslava Muntenegru fata de declaratia de independenta a Kosovo, transmite Euronews receptionat de Rador. Manifestantii - in principa etnici sarbi, au cerut ca guvernul de la Podgorica sa nu recunoasca noul stat independent. Ei au acuzat Statele Unite si unele tari europene care au recunoscut independenta Kosovo ca au violat legea internationala.

Din ratiuni de securitate, sediul misiunii Uniunii Europene la Kosovska Mitrovica a fost mutat din nordul in sudul localitatii - transmite Reuters. Nordul este populat de sarbi care se opun atat independentei provinciei, cat si desfasurarii misiunii europene. Un purtator de cuvant european a declarat ca siguranta personalului este o chestiune confidentiala, refuzand sa raspunda in fata jurnalistilor daca acesta mutare este definitiva.

Intre timp, incidente precum atacarea punctelor de trecere spre Serbia de catre militanti impotriva secesiunii au alimentat speculatii ca ar exista posibilitatea unei impartiri a regiunii Kosovo dupa o linie etnica, separand sarbii din nord de albanezii din restul teritoriului. Reprezentantul diplomatic american in noua entitate statala, citat de corespondentul Radio Romania Actualitati, sustine insa ca aceasta partitie nu este posibila.

Potrivit mass-mesia kosovare, seful misiunii diplomatice americane la Pristina, Tina Kaidanov, a declarat ca nu se poate vorbi destpre ruperea Kosovo, care trebuie sa ramana "unita si intreaga". In opinia sa, acest lucru este important in primul rand pentru comunitatea sarba din Kosovo, amintind ca mai mult de jumatate din sarbii kosovari traiesc la sud de raul Ibar si nu la nord.

De altfel, atat premierul kosovar Hashim Thaci, cat si reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Kosovo, Peter Faith, au vorbit si ei despre faptul ca integritatea Kosovo este garantata, la fel ca si securitatea provinciei.