O demonstrație care a avut loc luni seara în capitala Statelor Unite, Washington D.C., pentru a protesta față de împușcarea afro-americanului Jacob Blake în Wisconsin a atras critici puternice pe platformele social media după ce protestatarii au început să hărțuiască oameni care luau masa în oraș, scrie Washington Post.

Momentul agresarii lui Lauren B. VictorFoto: captura video

Mulțimea a confruntat o femeie care era așezată la o masă în afara unui restaurant, pretinzându-i să își ridice pumnul în aer în semn de solidaritate.

„Tăcerea albilor este violență”, scandau protestatarii, mulți dintre aceștia având pumnul în aer.

„Ești creștină?”, a vrut să știe unul din protestatari, urlând în fața femeii care a refuzat să se conformeze cererii lor chiar și după ce bărbatul cu care lua masa a făcut-o.

„Am simțit ca și cum sunt atacată”, a declarat Lauren B. Victor, femeia în vârstă de 49 de ani, într-un interviu acordat după ce imaginile cu incidentul s-au viralizat.

Protestatarii din Washington au mărșăluit prin capitala americană, oprindu-se în afara restaurantelor și acuzând oamenii care luau masa că se bucură de „privilegiu alb” și cerându-le să își manifeste solidaritatea.

La una dintre mese un tânăr care a obiectat intruziunii a încercat să explice că lucrează pentru un ONG care oferă asistență medicală afro-americanilor și a altor categorii dezavantajate. Protestatarii s-au adunat în jurul mesei, adresându-i vorbe furioase.

Marșul a ajuns în cele din urmă și în cartierul Adams Morgan unde lua masa Lauren, femeia agresată de protestatari. Mai multe persoane de la mesele învecinate s-au conformat cererilor protestatarilor, ridicându-se în picioare sau ridicându-și pumnul în aer înainte ca atenția demonstranților să se îndrepte asupra femeii.

„Nu mi-a fost de fapt frică”, a declarat Lauren, adăugând că „însă e copleșitor să ai atâția oameni care vin înspre tine”.

Aceasta a explicat că s-a simțit forțată și oarecum amenințată, precizând că „pe de-o parte cred că nimeni nu m-ar fi rănit dar aceste lucruri pot degenera foarte rapid”.

Citește și: