TikTok a confirmat că va depune luni o plângere împotriva guvernului american, ca răspuns la ordinul executiv al lui Donald Trump, care acuză compania că spionează în numele Beijingului și vrea să interzică orice tranzacție în viitorul apropiat a TikTok cu parteneri din Statele Unite, potrivit AFP.

TikTokFoto: Tashatuvango | Dreamstime.com

"Nu suntem total de acord cu poziția administrației conform căreia TikTok este o amenințare la adresa securității naționale", justifică compania într-o postare pe blog.

„Cu acest ordin executiv care amenință să ne interzică operațiunile americane - în procesul eliminării creării a 10.000 de locuri de muncă în Statele Unite și dăunând iremediabil milioanelor de americani care apelează la această aplicație pentru divertisment în timpul pandemiei - pur și simplu nu avem de ales ”, adaugă compania.

Fără dovezi tangibile, președintele american acuză de luni de zile platforma de partajare video, deținută de grupul chinez ByteDance, că a folosit datele utilizatorilor americani în beneficiul Beijingului.

Pe 6 august, el a interzis orice tranzacție cu partenerii americani în termen de 45 de zile. Decretul nu specifică consecințele practice, dar interzicerea oricărei tranzacții cu cele două companii ar putea obliga Google și Apple să elimine cele două rețele din magazinele de aplicații ale acestora, împiedicându-le să fie utilizate în Statele Unite.

TikTok susține în plângerea sa că nu a beneficiat de un „proces cuvenit”, astfel cum este garantat de al cincilea amendament al Constituției SUA, întrucât compania nu a avut posibilitatea să își prezinte argumentele înainte de semnarea decretului.

De asemenea, compania susține că nu intră în sfera de aplicare a legii utilizate de Donald Trump pentru a-și justifica decretul, care se referă la „furnizorii de telecomunicații”.

Pentru TikTok, deciziile administrației americane sunt „extrem de politizate”.

De fapt, acestea intervin pe fondul creșterii tensiunilor diplomatice și comerciale dintre Washington și Beijing.