Noi ciocniri între poliția din Belarus și protestatari au loc la Minsk pentru a doua seară la rând luni după ce președintele Alexander Lukașenko a câștigat cu o majoritate zdrobitoare de voturi un scrutin contestat, a spus un martor Reuters.

Proteste BelarusFoto: Captura YouTube

UPDATE 00.45:Un protestatar din Belarus a murit luni în Minsk după ce un dispozitiv exploziv neidentificat i-a explodat în mâini în timp ce încerca să îl arunce în polițiști, a spus poliția, relatează Reuters.

Poliția folosește gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

De asemenea, poliția a fost văzută târând protestatari din mulțime și bătându-i cu bastoane. Peste 30 de persoane au fost reținute, spune martorul.

Separat, șeful serviciului de securitate din Belarus a spus că a prevenit o tentativă de ucidere a principalei oponente a lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, a relatat canalul de televiziune ONT.

În același timp, din ce în ce mai multe state își exprimă înrgijorarea față de situația din Belarus.

Casa Albă s-a declarat luni ''profund preocupată'' de realegerea în Belarus a preşedintelui în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko, după un scrutin contestat care a condus la manifestaţii reprimate violent, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Și Canada spune că este ”profund îngijorată” de represiunea poliției după alegerile prezidențiale din Belarus și vrea ca guvernul să arate reținere, a spus luni ministrul de Externe, Francois-Philippe Champagne.

Germania, care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului UE, a propus luni Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a impune noi sancţiuni asupra Belarusului, după scrutinul prezidenţial şi acţiunile de reprimare.

Citește și: