Casa Albă s-a declarat luni ''profund preocupată'' de realegerea în Belarus a preşedintelui în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko, după un scrutin contestat care a condus la manifestaţii reprimate violent, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Casa AlbaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Solicităm guvernului din Belarus să respecte dreptul la adunarea paşnică şi să se abţină de la utilizarea forţei", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Kayleigh McEnany, purtătoare de cuvânt a executivului american.

"Intimidarea candidaţilor opoziţiei şi reţinerea manifestanţilor paşnici şi a jurnaliştilor" au ''încălcat procesul'' electoral, a adăugat ea.

Autorităţile din Belarus au anunţat oficial luni victoria zdrobitoare - cu 80,23% din voturi - a preşedintelui Lukaşenko pentru un al şaselea mandat, după alegeri prezidenţiale marcate de puternice suspiciuni de nereguli.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia a obţinut puţin sub 10% din voturi. Ea a denunţat un scrutin falsificat şi i-a cerut lui Lukaşenko, care este preşedintele ţării de 26 de ani, să cedeze puterea.

În noaptea de duminică spre luni, zeci de persoane au fost rănite în cursul unor manifestaţii, în special la Minsk.