Autoritatea de Informații Financiare (AIF), organismul financiar care urmărește tranzacții suspecte în cadrul băncii Vaticanului, dar și alte entități ale Sfântului Scaun, a predat cincisprezece dosare suspecte procurorului Vatican în 2019, a anunțat ea vineri, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform raportului său din 2019, autoritatea independentă (adăpostită în Vatican) a primit în total 64 de rapoarte de activitate potențial suspecte.

Ca măsură preventivă, trei tranzacții financiare în valoare de 240.000 de euro au fost suspendate și un cont bancar de 179.000 de euro aparținând unei persoane aflate în anchetă în străinătate a fost înghețat. La final, 15 dosare au fost trimise către justiția Vaticanului pentru investigații, împotriva a 11 persoane în 2018 și 8 în 2017.

Majoritatea acestor cazuri se referă la străini sau companii străine, suspectate de fraudă internațională.

Un dosar privind fondurile care ar putea finanța activitățile teroriste a fost în cele din urmă abandonat după examinare. 2019 a fost un an furtunos pentru FIA, care s-a aflat în centrul unei investigații privind circuitul opac de finanțare a unei clădiri de lux din Londra, cumpărate de Sfântul Scaun, care a dus la căutările birourilor sale din căderea și suspendarea numărului său doi.

Cazul a dus apoi la plecarea președintelui său, elvețianul René Brülhart, care a solicitat recuperarea documentelor confiscate de la birourile AIF.

La începutul lunii iunie, Vaticanul a făcut publică o lege fără precedent care să ofere un control asupra licitațiilor pentru cheltuielile sale interne, o lege menită să prevină corupția și să economisească bani în mijlocul crizei financiare generată de pandemie, potrivit AFP.

Papa Francisc a fost ales în 2013, în special pentru a pune ordine în finanțele Vaticanului, o reformă anevoioasă, care a întâmpinat rezistența în anumite „dicasterii” (ministere) care gestionează fondurile într-un mod foarte autonom și nu foarte transparent.

O obligație de licitație cu standarde internaționale transparente, care vizează o mai bună administrare a resurselor, este o mini-revoluție pe coridoarele Vaticanului.

Inițiativa Papei cu privire la „standardele de transparență, control și concurență în procedurile de atribuire a contractelor publice către Sfântul Scaun și Statul Vatican” va centraliza și planifica cheltuielile care sunt în prezent foarte fragmentate.