​Vaticanul a făcut publică luni, o lege fără precedent care să ofere un control asupra licitațiilor pentru cheltuielile sale interne, o lege menită să prevină corupția și să economisească bani în mijlocul crizei financiare generată de pandemie, potrivit AFP.

Papa FranciscFoto: Captura YouTube

Textul, publicat luni, este rodul a patru ani de muncă.

Papa Francisc a fost ales în 2013, în special pentru a pune ordine în finanțele Vaticanului, o reformă anevoioasă, care a întâmpinat rezistența în anumite „dicasterii” (ministere) care gestionează fondurile într-un mod foarte autonom și nu foarte transparent.

O obligație de licitație cu standarde internaționale transparente, care vizează o mai bună administrare a resurselor, este o mini-revoluție pe coridoarele Vaticanului.

Inițiativa Papei cu privire la „standardele de transparență, control și concurență în procedurile de atribuire a contractelor publice către Sfântul Scaun și Statul Vatican” va centraliza și planifica cheltuielile care sunt în prezent foarte fragmentate.

În introducerea sa, Papa subliniază că noua lege va „reduce semnificativ pericolul corupției” pentru toți cei aflați în poziții decizionale.

Lupta împotriva corupției în lume este unul dintre elementele fundamentale ale pontificatului lui Francisc, care a fost recent șocat de o anchetă internă privind o posibilă corupție legată de investițiile imobiliare făcute de către Sfântul Scaun din Londra.

În 2019, Papa vorbea deschis despre scandalul imobiliar de la Londra recunoscând deschis că există dovezi clare de corupţie în interiorul Vaticanului.

"Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat: un scandal. Au făcut lucruri care nu par corecte", a spus Papa la finalul anului 2019, referindu-se la o anchetă a Vaticanului în legătură cu presupusa utilizare frauduloasă a Peter's Pence, fondul de caritate al papei, pentru achiziţionarea unei proprietăţi de lux în centrul Londrei.

Şeful securităţii Vaticanului, Domenico Giani, şi şeful autorităţii de reglementare financiară a Vaticanului Rene Bruelhart au demisionat atunci în urma scandalului imobiliar.