“Întreaga Europă ne privește acum și se miră cum ne plimbăm pe aici și ne privim conductele”. Cu aceste cuvinte, premierul Boiko Borisov a prezentat cu aplomb progresele legate de construirea segmentului Turk Stream prin Bulgaria, în fața președintelui sârb, Aleksandar Vucic, care este într-o vizită oficială în Bulgaria. În cadrul vizitei a avut loc și o survolare a autostrăzii Europa, scriu jurnaliștii bulgari de la Capital, citează Rador.

TurkStreamFoto: Hotnews

Finalizarea gazoductului, pe care Borisov se ambiționează să îl boteze Balkan Stream, a fost programată pentru sfârșitul lunii mai, însă din cauza restricțiilor legate de COVID-19, activitățile din proiect sunt tergiversate. Potrivit directorului Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, până la sfârșitul lunii iunie, toate conductele vor fi deja amplasate pe traseu, iar în octombrie sunt așteptate și stațiile de comprimare, ceea ce înseamnă că proiectul va fi pe deplin finalizat cel mai devreme la sfârșitul acestui an. Formal, vorbim de un an întreg de întârziere – primele livrări de gaze au fost planificate pentru luna februarie 2020.

“În fapt, având în vedere modul în care îl construiți, nimeni nu poate avea vreun comentariu sau vreo observație”, a spus Vucic, probabil cu privire la suspiciunile că ar putea exista sancțiuni din partea SUA, la fel ca în cazul North Stream II. “De la Donald Trump până la Putin, Regep Erdogan și Vucic, avem doar președinți și eu, un mic premier la mijloc, am făcut totul pentru a fi mulțumiți”, a răspuns Borisov, în stilul său tipic.

Și totuși rușii

Principala intrigă legată de alegerea unui executant pentru continuarea Turk Stream prin Bulgaria a fost despre cum să intre în proiect Rusia. În principiu, unul dintre candidați a avut o legătură directă cu Gazprom, dar oferta consorțiului saudit Arkad s-a dovedit a fi mai bună. Atunci, Bulgartransgaz a făcut o mișcare fără precedent, încercând să elimine Arkad și să încheie totuși un contract cu consorțiul rus, dar asta nu a ținut în instanță. În cele din urmă, saudiții au primit un contract de 2,15 miliarde de leva fără dobânzi, însă informal au angajat o parte din echipele concurenței – italienii -, care fac sudurile.

În prezent, Malinov a confirmat și informația că la segmentul bulgar al gazoductului lucrează și echipe sârbești, care au construit continuarea Turk Stream în Serbia. Există însă supoziții serioase că aceștia sunt de fapt experți ruși de la Gazprom, care au lucrat și în Serbia, iar acum sunt în Bulgaria. Motivul este legat probabil de dorința companiei rusești ca în cel mai scurt timp posibil să înceapă să transporte gaz din Turcia, prin Bulgaria și Serbia, către Ungaria – Gazprom a rezervat pentru sine 90% din capacitatea de intrare a conductei și 80% din cea de ieșire.

“Acum sunt peste 1.600 de lucrători pe întregul traseu. Alte 480 de persoane sunt în carantină în prezent și în zece zile vor lua parte la lucrările de construcție. În iulie și august va fi vârful lucrărilor de construcție și atunci se așteaptă ca pe întreg traseul să lucreze circa 3.500 de persoane”, a explicat Malinov, menționând că atunci se vor putea amplasa în pământ câte 10 km de conducte pe zi.

Pentru realizarea integrală a proiectului de extindere a infrastructurii de transport a gazului de la granița bulgaro-turcă la granița bulgaro-sârbă vor fi construite două stații de comprimare a gazelor – stația Rasovo și stația Nova Provadia. Constructorul acestora este un consorțiu apropiat al GBS, valoarea fiind de 350 de milioane de leva.

18 milioane de leva pentru arheologie

Un detaliu interesant este că, în perioada curățării terenului pentru gazoduct, au fost descoperite peste 70 de situri arheologice. Potrivit afirmațiilor șefului Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, fondurile investite până acum în săpături și conservarea de antichități se ridică la 18 milioane de leva, iar suma va mai crește. Obiectele antice care sunt descoperite sunt din secolul VI-V înainte de Hristos.”Și muzeele, și depozitele sunt pline de artefacte”, spune Borisov. (Capital.bg)