Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor externe a lăsat să se înțeleagă, pe Twitter, că noul coronavirus, apărut în China, ar fi putut fi introdus în țară de armata americană, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zhao Lijian a evocat această ipoteză joi seara, reluând astfel teoriile conspirației care circulă pe internet.

La începutul crizei, directorul Centrului chinez de control și prevenție a bolilor a declarat că noul coronavirus a apărut într-o piață din orașul Wuhan (centru).

Dar, în ultimele săptămâni, Zhong Nanshan, specialist chinez în boli respiratorii și veteran al luptei împotriva epidemiei SARS (2002-2003), a evocat posibilitatea ca sursa virusului responsabil de Covid-19 să nu fie China.

În postarea sa de pe Twitter, Zhao Lijian a publicat o înregistrare video a directorului Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) care afirma în fața Congresului că unii americani despre care se credea că au decedat din cauza gripei sezoniere prezentau noul coronavirus.

"CDC prins în flagrant delict. Când a apărut pacientul zero în Statele Unite? Câte persoane au fost infectate?", a scris Zhao.

"Este posibil ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan. Statele Unite trebuie să fie transparente! Și trebuie să publice toate datele! Statele Unite ne datorează o explicație", a acuzat el.

Zhao Lijian, care nu a oferit niciun argument științific, s-a mulțumit vineri să publice pe Twitter linkuri spre două articole de pe site-ul Global Research, cunoscut pentru difuzarea de teorii conspiraționiste.

Potrivit unor teorii care circulă pe rețelele sociale chineze, delegația americană la Jocurile Mondiale militare, o competiție care a avut loc în octombrie în Wuhan, ar fi putut aduce virusul în China.

Autoritățile chineze sunt și ele acuzate că au încercat să ascundă informațiile despre epidemie la debutul său. Astfel, poliția din Wuhan a anchetat primii doctori care au lansat semnalul de alarmă încă din decembrie.

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ales intenționat pentru boala Covid-19 un nume care nu menționează nicio țară, Washingtonul folosește în mod regulat termeni care menționează originea chineză a coronavirusului.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo îl numește astfel "virusul Wuhan", o expresie denunțată de ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Peste 130.000 de persoane au fost contaminate până în prezent în lume, dintre care aproape 5.000 mortal.