​ ​Parlamentul scoțian a votat marți un proiect de lege prin care se propune ca femeile să aibă acces în mod gratuit la absorbante și la produse de igienă intimă. Proiectul de lege a primit 112 voturi pentru, o abținere și niciun vot împotrivă, scrie CNN.

AbsorbanteFoto: Wikimedia Commons

Urmează ca proiectul de lege să treacă acum prin cea de-a doua etapă, unde membrii parlamentului scoțian pot propune amendamente înainte ca acesta să fie examinat definitiv în etapa a treia.

Proiectul de lege își propune să lupte împotriva sărăciei, a stigmatizării femeilor în perioada menstruației și împotriva impactului pe care ciclurile mensutrale îl au asupra educației.

„Menstruația este ceva normal, a spus Monica Lennon, membră a Paridului Laburist din Scoția și inițiatoarea legii. Accesul universal gratuit la tampoane ar trebui să fie, de asemenea, normal."

„Din anumite motive, produsele mensutrale sunt considerate de unii drept un lux, un lux pentru care femeile ar trebui taxate", a spus Alison Johnstone, membră a parlamentului în timpul dezbaterii. „De ce în 2020, hârtia igienică este văzută ca o necesitate, dar produsele mensutrale nu?"

Una din 10 fete din Regatul Unit nu își poate permite să își cumpere produse de igienă intimă, potrivit unui sondaj realizat în 2017 de Plan International UK. De asemenea, din sondaj reiese că aproape jumătate dintre fetele între 14 și 21 de ani sunt jenate de menstruație, în timp ce aproximativ jumătate au lipsit o zi întreagă de la școală din cauza ciclului menstrual.