Nu peste mult timp, vor avea loc alegeri locale în Statul Liber Bavaria, cel mai mare ca suprafață și al doilea ca populație, din Germania. În plus, un land cu puternică tradiție catolică și un partid unic în felul său, care nu mai există în niciun alt land german: Partidul Creștin-Social (CSU). În cadrul acestuia, a apărut disputa legată de candidatura la primărie a unui musulman. Dacă, într-o anumită localitate, candidatul s-a retras din lipsă de sprijin al bazei partidului, în alta tocmai a fost votat, iar CSU are acum un candidat musulman, la funcția de primar.

Ozan Iyibas Foto: ozan-iyibas.de

Refuz pentru Sahin

Recent, CSU a provocat agitație în Wallerstein (districtul Donau-Ries): acolo, un posibil candidat musulman la conducerea primăriei, Sener Sahin, a renunțat din cauza rezistenței la candidatura sa, a propriei baze de partid. Acest lucru a fost foarte regretat de conducerea CSU și de liderul partidului, premierul landului Bavaria, Markus Söder.

Sener Sahin are 44 de ani și s-a născut în Germania, într-o familie de turci. El este tatăl a doi copii și căsătorit cu o nemțoaică de religie catolică. De profesie e tehnician auto și își are propria lui firmă. Notorietatea și-a câștigat-o ca antrenor la diverse echipe de fotbal din Bavaria.

În localitatea unde a vrut să candideze, Wallerstein, locuiește din anul 2005. Fotografia și parcursul sau sportiv pot fi accesate aici.

Accept pentru Iyibas

În timp ce asociația locală CSU, din Wallerstein, a respins un musulman ca și candidat la primărie, lucrurile stau altfel în municipalitatea Neufahrn. Acolo, vineri 17 ianuarie, social-creștinii l-au numit pe alevitul Ozan Iyibas, drept candidatul lor de vârf. Alevitismul este considerat de unii ca fiind parte a islamismului șiit, iar de alții ca fiind o religie de sine-stătătoare. În Turcia, aleviții constituie cea de-a doua mare comunitate religioasă, cu cca 15% de adepți, raportat la populație.

Ozan Iyibas a fost nominalizat vineri seară, în unanimitate, la cursa pentru funcția de șef la primăria Neufahrn, de lângă Freising. Angajat al unei bănci, candidatul în vârstă de 37 de ani a primit 32 din 32 de voturi la ședința de nominalizare, după cum a anunțat președintele de district, Florian Herrmann. Iyibas, care s-a născut în Freising și a crescut în Neufahrn, a condus și anterior lista CSU, la alegerile pentru consiliul municipal.

Iyibas a subliniat, în toate luările sale de cuvânt, că este „pe deplin bavarez și pe deplin german”. Și este „la fel de creștin-social”, ca și toți ceilalți. El s-a alăturat partidului în anul 2007. Din 2015, este președinte regional al Grupului de lucru pentru migrare și integrare, al CSU. Ca și părinții lui, Iyibas este musulman alevit. Alevitismul este însă considerat a fi semnificativ mai liberal și mai laic, decât alte religii islamice.

Poziția cetățenilor

În Bavaria se discută aprins despre eventualitatea alegerii unor primari musulmani. Un sondaj, citat în presa germană, arată că doar jumătate dintre cetățeni sunt deschiși în acest sens.

Înainte de alegerile locale din Bavaria, cetățenii au reacționat la ideea unui lider provenind din comunitatea musulmană. Aproape jumătate (49 la sută) „n-ar avea“ sau „mai degrabă n-ar avea“ nicio problemă cu acesta. În același timp, aproape 44 la sută au spus că „mai degrabă” sau „cu siguranță” ar avea o problemă, după cum arată un sondaj reprezentativ, comandat de „Augsburger Allgemeine”. Restul respondenților au fost nehotărâți.

Potrivit sondajului realizat de institutul de sondaj electoral Civey, susținătorii Alternativei pentru Germania (AfD) resping, cel mai ferm, un lider al comunității musulmane: aproape nouă din zece spun că au o problemă cu eventualitatea ca primarul lor să fie musulman. Acceptanța este în jur de 50 la sută, în rândul susținătorilor creștin-democrației.

Valuri dinspre AfD

AfD-ul a fost foarte vocal și în cazul înfrângerii sale la alegerile locale din iunie anul trecut, din localitatea Görlitz, de la granița de est a Germaniei cu Polonia. Ales a fost un primar de origina română. „Politicianul CDU, Octavian Ursu, împiedică alegerea, într-un oraș european, a unui primar general din partea AfD“, scria presa germană, la momentul alegerii sale.

Octavian Ursu (52 de ani) este un muzician plecat din România în anul 1990 și care, ca primar general nou ales în orașul din landul Saxonia, a fost ulterior ținta unor amenințări extrem de serioase, pe rețelele sociale. El a fost pus, până la finalizarea anchetei, sub protecția statului german.