Construcția gazoductului Nord Stream 2 va fi finalizată, în pofida sancțiunilor impuse proiectului de către Statele Unite, a informat Mediafax, citănd agenția rusă de presă TASS.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

„În ciuda presiunilor constante, Nord Stream 2 va fi finalizat. Pentru europeni, beneficiile acestei surse suplimentare de alimentare cu gaze naturale sunt evidente”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.

Autoritățile ruse susțin că sancțiunile impuse de Washington proiectului reprezintă o ingerință în afacerile interne ale Uniunii Europene, iar potrivit diplomaților ruși, aceste măsuri ale Statelor Unite nu au fost luate din îngrijorare privind securitatea energetică a UE, ci pentru a promova exporturile americane de gaz natural lichefiat către Europa.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin au confirmat că gazoductul Nord Stream 2 va începe să funcționeze, în ciuda sancțiunilor anunţate de Statele Unite, potrivit postului Deutche Welle, citat de Mediafax.

„Sper că până la sfârșitul acestui an, sau în primul trimestru al anului viitor, lucrările vor fi finalizate și conducta de gaz va începe să funcționeze”, a spus Putin la o conferință de presă comună cu Merkel.

La rândul ei, Merkel a spus că „nu este de acord cu abordarea SUA” de a impune sancțiuni, adăugând că „în ciuda sancțiunilor, va fi posibilă finalizarea Nord Stream 2... Există o anumită întârziere, dar va fi finalizată”.

Președintele american Donald Trump a promulgat la sfarsitul anului trecut legea prin care sunt impuse sancțiuni companiilor și țărilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania.

Scopul declarat al măsurii luate de congresmeni este acela de a contracara influența rusă în Europa, însă liderii politicieni europeni au îndemnat SUA să nu se amestece în politica energetică europeană.

Sancțiunile vizează inclusiv companii care furnizează servicii de instalare a conductelor submarine, întrucât Washingtonul încearcă să oprească finalizarea conductei care ar urma să permită transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltică. Donald Trump a promulgat vineri Legea privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru anul 2020, care include și măsurile de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania, precum și a celor care sunt implicate în construcția unui alt gazoduct rusesc, Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.