Armata braziliană a suplimentat vineri numărul militarilor de la granița cu Venezuela, la doar o zi după descoperirea a cinci soldați venezueleni care dezertaseră în Brazilia, informează Mediafax, citând Reuters.

Nicolas MaduroFoto: Wikimedia Commons

Ministerul Apărării de la Brasilia a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că cei cinci soldați au fost descoperiți în apropierea frontierei și erau neînarmați.

„Aceștia s-au prezentat ca fiind dezertori și se fac cercetări pentru a se descoperi dacă au fost implicați într-un atac recent asupra unei baze din Venezuela”, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată anchetei.

Potrivit aceleiași surse, motivul pentru care cei cinci au dezertat nu a fost stabilit momentan, însă există suspiciuni potrivit cărora aceștia ar fi fost implicați într-un atac asupra unei unități militare în Venezuela, pe 22 decembrie. Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat luni că 11 persoane au fost arestate în acest caz și a adăugat că mai mulți suspecți înarmați au reușit să fugă și au trecut granița spre Brazilia.

Venezuela a acuzat autoritățile din Peru, Columbia și Brazilia, state care îl recunosc pe liderul opoziției, Juan Guaido, ca președinte interimar, de complicitate la acest atac, în urma căruia un militar venezuelean a fost ucis. Toate cele trei state au negat implicarea în acest atac. Sute de membri ai forțelor de securitate din Venezuela au părăsit această țară în ultimii ani. Cei mai mulți dintre aceștia au ajuns în Columbia, dar câteva zeci au ajuns în Brazilia, unde au primit azil politic.