Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a transmis autorităţilor greceşti mesajul de a examina noile date ce au apărut în cazul lui Alexander Vinik, cunoscut ca «Mr Bitcoin». "Rusia rămâne în contact strâns cu autorităţile greceşti cu privire la extrădarea rusului Vinik în SUA", a declarat Lavrov, repetând că Grecia "va trebui să analizeze din nou datele" referitoare la cazul lui «Mr Bitcoin», potrivit To Vima, citat de Rador.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

"Considerăm total inacceptabilă abordarea din partea colegilor greci care au promis să aprofundeze - doresc să subliniez din nou acest lucru - datele suplimentare pe care le-am prezentat. Acest lucru însă nu s-a întâmplat", a adăugat ministrul rus de externe. "Ne aflăm în strânsă legătură cu autorităţile greceşti şi insistăm că vor trebui întreprinse acţiuni suplimentare pentru examinarea cererii noastre (n. red. adică extrădarea lui Vinik în Rusia). Ambasada lucrează deja în această privinţă".

Referindu-se la sentinţa dată de justiţia greacă, ministrul rus a vorbit despre o "sentinţă insidioasă". "Există trei cereri. Una franceză, una americană şi una rusă. În ciuda faptului că am vorbit despre acest subiect cu dl Dendias, care a susţinut că va examina argumentaţia noastră, autorităţile greceşti au decis să aprobe extrădarea fără să ne informeze. Din moment ce Franţa - din câte am auzit - respinge deja cererea de extrădare, înseamnă că Vinik va trebui să meargă în SUA, lucru pe care nu-l acceptăm în mod categoric", a subliniat Lavrov.

De notat că potrivit deciziei ministrului grec al justiţiei, Kostas Tsiaras, Alexander Vinik va fi extrădat iniţial în Franţa, după care va fi predat autorităţilor americane.

(Alexander Vinik este acuzat că ar fi fost administratorul platformei electronice BCT, prin intermediul căreia ar fi spălat, prin trazacţii cu criptomonede, peste 4 miliarde de dolari proveniţi dintr-o gamă largă de infracţiuni de la hacking informatic până la trafic de droguri. El a fost arestat în iulie 2017 pe când se afla în vacanţă în Halkidiki. Pe numele lui au fost formulate cereri de extrădare din partea Rusiei, a SUA şi a Franţei. Pe data de 20 decembrie 2019, ministrul grec al justiţiei a decis ca ordinea ţărilor de extrădare a lui Vinik să fie mai întâi Franţa, apoi SUA şi abia ultima dată Rusia, ceea ce a provocat nemulţumirea Moscovei, dar şi a lui Vinik însuşi (care dorea să fie extrădat în Rusia n. red.).