Secretarul apărării al SUA, Mark Esper, a participat la lucrările Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor, cu tema "Politica SUA faţă de Siria". Esper a subliniat că, în general, situaţia din nord-estul Siriei este stabilă şi a adăugat: "Ştiţi că nici o încetare a focului nu este perfectă. Cred că rolul de joker îl joacă aici Armata Naţională Siriană, care este sprijinită de Turcia. Dar, după părerea mea, în mare măsură pentru că Turcia a stabilizat nord-estul Siriei."

HotNews.roFoto: Hotnews

Prioritatea Turciei este PKK

Esper a precizat că priorităţile Turciei şi ale Statelor Unite în privinţa Siriei sunt diferite şi a continuat: "După ultimile întâlniri pe care l-am avut cu turcii, am înţeles că prioritatea lor numărul unu sunt teroriştii kurzi (YPG/PKK). Sunt îngrijorati de faptul că PKK pătrunde în Turcia şi comite atentate împotriva populaţiei. De asemenea, turcii sunt îngrijoraţi şi de situaţia celor 4 milioane de refugiaţi pe care-i găzduiesc şi de cât va mai dura această situaţie". În ceea ce priveşte relaţia dintre Turcia şi Rusia, Esper a spus: "Temerea mea cea mai mare în privinţa relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, este derapajul Turciei de la axa NATO. Am spus de mai multe ori, ar trebui să căutăm căile de a atrage din nou Turcia în interiorul Alianţei Nord-Atlantice. Pentru că Turcia este o ţară foarte importantă şi suntem parteneri de aproape 70 de ani. "

Nu ne puteam lupta cu Turcia

În ceea ce priveşte criticile dure ale membrilor Congresului privind decizia administraţiei Trump de retragere a trupelor din Siria, Esper a precizat: "Aveam două scenarii. Ori continuam să ne menţinem militarii în faţa atacurilor Turciei, dar atât eu, cât şi şeful Marelui Stat Major, Mark Milley, aveam aceeaşi părere, şi anume că nu merita să riscăm viaţa militarilor noştri, sau al doilea scenariu era o opţiune inacceptabilă, aceea de a ne lupta cu un aliat NATO. "

Senatul a recunoscut aşa-zisul genocid armean

Senatul SUA a adoptat rezoluţia prin care sunt recunoscute drept "genocid" evenimentele privind armenii din anul 1915. Rezoluţia a fost adoptată ieri. Nu au existat voturi împotrivă. Din punct de vedere legal, rezoluţia nu produce efecte.

SABAH: Declaraţia Kremlinului privind Turcia şi NATO

Purtătorul de cuvânt al Krelinului, Dmitri Peskov, care a participat la un program tv, a făcut declaraţii privind Turcia. Peskov a precizat că Turcia este o putere importantă în regiune şi a adăugat: "În timp ce continuă parteneriatul cu NATO, Turcia cooperează şi cu Rusia conform intereselor sale."

În cadrul unui program de dezbateri transmis de Pervîi Kanal, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns întrebărilor legate de Turcia.

Peskov a evaluat situaţia din acest moment a relaţiilor turco-ruse şi a spus:"Există un dialog important şi durabil între preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedintele Recep Tayyip Erdoğan."

Şi a subliniat că datorită acestui dialog numeroase probleme dintre cele două ţări se rezolvă mult mai uşor.

"Putin este mai sincer faţă de Erdoğan decât Trump"

Peskov a spus: "Putin este mai sincer faţă de Erdoğan decât Trump". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că Turcia este o forţă importantă în regiune care poate acţiona liberă.

De asemenea, Peskov a afirmat că în timp ce continuă parteneriatul cu NATO, Turcia cooperează şi cu Rusia conform intereselor sale.

Referindu-se la problema siriană, Peskov a spus:"Vom aştepta şi vom vedea îndeplinirea de către Turcia a obligaţiilor ce îi revin privind provincia Idlib." Şi a amintit că ambele ţări depun eforturi pentru aplicarea înţelegerii de la Soci.

Traducerea: Emel - Birgül Mauki

HÜRRIYET: "Nu avem intenţia de a ne îndepărta de NATO"

Ministrul apărării naţionale, Hulusi Akar, a subliniat că Turcia se află în centrul NATO şi a adăugat: "Nu avem nici intenţia, şi nu facem nici demersuri pentru a sta departe de NATO".

HÜRRIYET (Turcia), 16 decembrie 2019 - Participând la lucrările celui de-al 19-lea Forum de la Doha, Akar a răpuns întrebărilor preşedintelui Conferinţei pentru Securitate de laMünchen, ambasadorul Wolfgang Ischinger. Întrebat despre achiziţia de către Turcia a sistemului S-400 din Rusia şi a influenţei acestei ac hiziţii asupra NATO şi asupra statutului de membră a Turciei la Alianţa Nord-Atlantică, Akar a răspuns:"Noi suntem în centrul NATO. Nu plecăm niciăieri, suntem în NATO."

Subliniind necesitatea sistemelor de apărare aeriană pentru securitatea naţională a Turciei, Akar a relatat că pentru a asigura acest necesar au fost contactaţi unii parteneri, printre care Franţa şi SUA, dar că nu s-a putut obţine niciun rezultat. Şi amintind declaraţia preşedintelui SUA, Donald Trump, care spunea "Turcia a făcut tot ce îi stă în putinţă pentru a achiziţiona aceste sisteme din SUA, dar administraţia Obama nu a putut finaliza acest proces, motiv pentru care a fost obligată să îl achiziţioneze din Rusia", Akar a precizat că, acum, în acelaşi mod, subiectul avioanelor F-35 se află în actualitate.

"Luptăm numai împotriva organizaţiilor teroriste"

Akar a subliniat că Turcia luptă împotriva ISIS, PKK/YPG (YPG-Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD-n.trad.) şi împotriva tuturor organizaţiilor teroriste şi a adăugat: "Nu avem nicio problemă cu kurzii sau cu un alt grup etnic. Noi luptăm numai împotriva organizaţiilor teroriste." Climatul actual de securitate este unul dezechilibrat şi imprevizibil, a precizat Akar şi a subliniat: "Faptul că YPG primeşte sprijin de la aliaţii noştri, nu schimbă realitatea că este o organizaţie teroristă".