Serbia se află într-o situație de criză politică într-un moment delicat înaintea alegerilor parlamentare, a declarat miercuri Tanja Fajon, șeful delegației la Comitetul parlamentar de stabilizare și asociere a Serbiei la UE, la masa rotundă de la Bruxelles privind condițiile electorale din Serbia, potrivit Rador.

Proteste impotriva lui Vucic in SerbiaFoto: Captura YouTube

"Există un nivel ridicat de încălcare a democrației și a libertăților mass-media, deoarece programele cu frecvență națională nu reprezintă toate partidele politice în condiții de egalitate, ceea ce este inacceptabil", a apreciat Fajon citată de Radio Europa Liberă.

La această reuniune de la Bruxelles consacrată condițiilor electorale din Serbia, la care au participat reprezentanți ai partidului de opoziție Alianța pentru Serbia (SzS), Fajon a amintit dialogul între partidele de guvernământ și cele din opoziție organizate de două ori la Belgrad sub auspiciile Parlamentului European.

"Ar trebui stabilite condiții echitabile pentru alegerile parlamentare de anul viitor. La Belgrad urmează cea de-a treia etapă şi ultima a dialogului. Situația este departe de a fi ideală. Partidele de guvernământ încă nu pun în aplicare recomandările necesare pentru alegeri libere și corecte. Vedem unele progrese faţă de ultimul tur de discuţii. Cu toate acestea, aș sublinia că trebuie să vedem progrese în viața reală și, deocamdată, nu le vedem încă", a adăugat Fajon.

Liderii de opoziție din Serbia, Dragan Djilas, Nebojsa Zelenovic și Dejan Nikolic, care participă la această masă rotundă de la Bruxelles, au apreciat că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru alegeri echitabile și că ele nu pot fi create într-un timp atât de scurt.

Tanja Fajon le-a cerut să-și reanalizeze decizia de a boicota dialogul cu partidele de la guvernare, precum și de a boicota alegerile.

"Boicotul poate fi un instrument, dar ar trebui să se meargă în parlament, deoarece acesta este locul pentru schimbări și dialog. Întotdeauna este mai bine să avem critici constructive și dialog, decât doar să boicotăm. Această abordare poate fi mult mai eficientă decât un boicot", a subliniat Fajon.

Trei lideri ai opoziției au vorbit în cadrul dezbaterilor organizate de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, grupul de parlamentarilor socialiști, social-democrați și deputaţii democrați din Parlamentul European, având drept scop ca să ofere reprezentanților opoziției sârbe o oportunitate de a explica situația înaintea alegerilor parlamentare.