Un nor de fum toxic a ajuns duminică în capitala australiană, Canberra, în timp ce pompierii se luptă cu peste 140 de incendii de vegetaţie, care ar putea fi alimentate, la începutul săptămânii viitoare, de un val puternic de căldură, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Estul Australiei se confruntă de trei luni cu incendii devastatoare - o consecinţă, potrivit oamenilor de ştiinţă, a secetei prelungite şi a încălzirii globale.

Când s-au trezit duminică dimineaţă, locuitorii din Canberra (sud-est) au observat că o ceaţă toxică, produsă de incendii, a învăluit capitala. De asemenea, și Sydney s-a confruntat recent cu un astfel de fenomen timp de mai multe săptămâni.

Potrivit autorităților, condiţiile meteorologice favorabile au permis controlarea unora dintre incendii, înainte de revenirea, începând de marţi, a temperaturilor ridicate şi a vânturilor puternice.

Printre acestea figurează şi un "mega incendiu", care mistuie circa 250.000 de hectare, la mai puţin de o oră de condus de Sydney, cel mai mare oraş din Australia, unde uneori a căzut din cer cenușă.

”Astăzi, echipele (care luptă împotriva incendiilor) au făcut tot ce au putut ca să consolideze și să întărească liniile de izolare”, a spus pentru AFP purtătorul de cuvânt al pompierilor din zonele rurale ale Noului Wales de Sud, Greg Allan.

Serviciile meteorologice din acest stat au avertizat că aceste incendii sunt ”în anumite cazuri prea mari pentru a putea fi stinse în acest moment”.

Aproape 50 de ajutoare au venit din Statele Unite și Canada cu avionul în ultimele zile.

Peste 700 de case au fost distruse și șase oameni au murit din septembrie, când a început criza.

Bilanţul victimelor este mai mic decât în 2009, când circa 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor, însă amploarea zonelor devastate de flăcări în acest an este incomparabilă cu cea din anii anteriori.

Se estimează că două milioane de hectare au fost afectate de incendii - echivalentul a jumătate din suprafaţa Elveţiei.