​Science Report: Omenirea ar putea fi singura formă inteligentă de viață din univers, dacă evoluția are ceva de spus

de A.Th.C.     HotNews.ro
Vineri, 25 octombrie 2019, 22:18 Science - Spatiul


O lume stranie
Foto: YouTube
​Suntem singuri în univers? Depinde de faptul că inteligența ar fi rezultatul probabil al selecției naturale, sau doar un noroc improbabil. Prin definiție, evenimentele probabile se produc frecvent, iar cele improbabile se produc rar – sau doar o dată. Istoria noastră evoluționară arată că multe adaptări-cheie – nu doar inteligența, ci și animalele complexe, celulele complexe, fotosinteza și viața însăși – au fost evenimente unice și de aceea puternic improbabile. Evoluția noastră a fost poate ca un câștig la loterie... dar mult mai puțin probabilă.

Universul este uluitor de vast. Calea Lactee are peste 100 de miliarde de stele și există peste un trilion de galaxii în universul vizibil, micuța fracțiune din univers pe care o putem vedea. Chiar dacă lumile locuibile sunt rare, numărul uriaș - există tot atâtea planete cât și stele, dacă nu mai multe – sugerează că multă viață ar fi acolo. Așa că unde se află? Acesta este paradoxul lui Fermi. Universul este mare și bătrân, cu timp și spațiu pentru ca inteligența să evolueze, dar nu avem nicio dovadă că există.

Este posibil ca evoluția inteligenței să fie improbabilă? Din nefericire, nu putem studia viața extraterestră ca să putem răspunde la întrebare. Dar putem studia cam 4,5 miliarde de ani din istoria Pământului, căutând unde evoluția se repetă ea însăși sau nu. Evoluția se repetă uneori, cu specii diferite care converg independent spre rezultate similare. Dacă evoluția se repetă frecvent, atunci evoluția noastră poate fi probabilă, chiar inevitabilă.

Și chiar există exemple uimitoare de evoluție convergentă. Tigrul tasmanian australian dispărut avea o pungă marsupială ca un cangur, dar în rest arăta ca un lup, deși descindea din altă specie de mamifere. Există și cârtițe marsupiale, furnicari marsupiali și veverițe zburătoare marsupiale. Remarcabil, întreaga istorie evoluționară a Australiei, cu diversificarea mamiferelor după dispariția dinozaurilor, se aseamănă cu celelalte continente.

Alte cazuri izbitoare de convergență includ delfinii și dispăruții ihtiozauri, care au evoluat în forme similare pentru a aluneca prin apă, dar și păsările, liliecii și dispăruții pterozauri care au evoluat convergent pentru zbor.

Mai vedem convergență și în organe individuale. Ochii nu au evoluat doar la vertebrate, dar și la artropode, octopode, viermi și meduze. Vertebratele, artropodele, octopodele și viermii au inventat independent fălcile. Picioarele au evoluat convergent la artropode, octopode și patru feluri de pești (tetrapode, pești-broaște, pisici de mare, perioftalmi).

Aici e clenciul. Toate aceste convergențe au o singură descendență, din subregnul Eumetazoa. Eumetazoarele sunt animale complexe cu simetrie, guri, intestine, mușchi, sisteme nervoase. Eumetazoare diferite au evoluat în soluții similare la probleme similare, dar planul corporal complex care a făcut totul posibil este unic. Animale complexe au evoluat o singură dată în istoria vieții, sugerând că sunt improbabile.

Surpinzător, multe întâmplări critice în istoria noastră evoluționară sunt unice și probabil improbabile. Una este scheletul osos al vertebratelor, care a permis animalelor mari să se miște pe pământ. Celulele complexe, eucariotice, din care sunt făcute toate animalele și plantele, conținând nuclee și mitocondrii, au evoluat doar o dată. Sexul a evoluat doar o dată. Fotosinteza, care a sporit energia disponibilă pentru viață și a produs oxigen, la fel. Așa este și inteligența umană. Există lupi și cârtițe marsupiale, dar nu și oameni marsupiali.

Există locuri unde evoluția se repetă și unele unde nu se repetă. Dacă vom căuta numai convergență, se vor forma idei preconcepute. Convergența pare a fi regula și evoluția noastră pare probabilă. Dar când te uiți după non-convergență, ea este pretutindeni, iar adaptările critice și complexe par a fi cel mai puțin repetabile și în consecință improbabile.

Mai mult – aceste întâmplări au depins unele de altele. Oamenii n-au putut evolua până când peștii au avut oase și s-au putut mișca pe pământ. Oasele n-au putut evolua până când au apărut animalele complexe. Animalele complexe aveau nevoie de celule complexe, iar celulele complexe aveau nevoie de oxigen, produs de fotosinteză. Nimic dintre acestea nu s-ar fi întâmplat fără evoluția vieții, o întâmplare singulară printre întâmplări singulare. Toate organismele provin dintr-un singur strămoș; tot ce putem spune este că viața s-a întâmplat doar o dată.

Ca o curiozitate, toate acestea au necesitat un timp surprinzător de lung. Fotosinteza a evoluat după 1,5 miliarde de ani de la formarea Pământului, celulele complexe după 2,7 miliarde, animalele complexe după 4 miliarde, iar inteligența umană după 4,5 miliarde. Toate aceste inovații sunt atât de folositoare, dar faptul că au avut nevoie de atât de mult timp ca să evolueze le face cu totul improbabile. Dacă așa este, evoluția noatră n-a fost ca un câștig la loterie. A fost ca a câștiga la loterie și iar, și iar, și iar. Pe alte lumi, aceste adaptări critice poate că au evoluat prea lent pentru ca inteligența să apară înainte ca stelele lor să devină supernove, sau deloc.

Imaginați-vă că inteligența depinde de un lanț de șapte inovații improbabile – originea vieții, fotosinteza, celule complexe, sex, animale complexe, schelete și inteligența însăși – fiecare cu o șansă de 10% pentru a evolua. Șansele de evoluție a inteligenței sunt una la 100 de milioane.

Dar adaptările complexe pot fi chiar și mai improbabile. Fotosinteza a avut nevoie de o serie de adaptări în proteine, pigmenți și membrane. Animalele eumetazoare au avut nevoie de inovări anatomice multiple (nervi, mușchi, guri ș.a.m.d.). Poate că fiecare din acestea a evoluat cu o șansă de 1% din timp. Atunci, inteligența va evolua în doar una din 100 de trilioane de lumi locuibile. Dacă lumile locuibile sunt rare, atunci putem fi unica viață inteligentă din galaxie, sau poate din universul vizibil.

Și totuși suntem aici. Asta înseamnă ceva, nu? Dacă evoluția este norocoasă o dată în 100 de trilioane de ori, care sunt șansele că ne-am întâmplat a fi pe o planetă unde s-a întâmplat? De fapt, șansele de a fi pe această lume improbabilă sunt de 100%, deoarece n-am fi putut avea acestă conversație pe o planetă unde n-au evoluat fotosinteza, celulele complexe sau animalele. Acesta este principiul antropic: istoria Pământului trebuie că a permis vieții inteligente să evolueze, sau n-am fi fost aici s-o judecăm.

Inteligența pare a depinde de un lanț de întâmplări improbabile. Dar, dat fiind numărul imens de planete, este ca și cum un număr infinit de maimuțe bat la un număr infinit de mașini de scris ca să scrie Hamlet - și trebuie să se întâmple undeva. Rezultatul improbabil suntem noi. (livescience.com – articolul original a fost publicat în The Conversation de Nick Longrich, profesor de paleontologie și biologie evoluționară la University of Bath)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10162 vizualizari

 • +3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 octombrie 2019, 22:36)

  [anonim]

 • +7 (27 voturi)    
  baietii astia destepti (fara gluma), (Vineri, 25 octombrie 2019, 22:42)

  iodixit [utilizator]

  iti iau mintile citeodata cu prostiile pe care le spun.
  cu chiu cu vai am ajuns pe luna, avem telescoape relativ performante si ei cred ca le stiu pe toate.
  ce naiba trag pe nas citeodata?
 • -3 (25 voturi)    
  in sfarsit cineva cu mintea la purtator (Vineri, 25 octombrie 2019, 23:05)

  Crup [utilizator]

  Tendinta ultimilor ani, sau mai bine spusa ultimelor decenii, este sa se considera ca viata extraterestra e la primul colt de strada (sau ma rog, la primele sisteme solare din apropierea Pamantului). Ca viata extraterestra este un lucru nu doar probabil, dar cu certitudine TREBUIE sa existe!
  Citeam recent despre viata pe Marte niste consideratii stiintifice intr-un articol cum ca este o chestie de timp pana cand omenirea o sa descopere viata pe Marte, care exista, dar noi suntem aia limitati ca n-am descoperit-o inca.
  In viata reala am avut de-a lungul timpului aproape certuri cu oameni dragi mie care nu puterau concepe decat ca TREBUIE ca galaxia sau universul cunoscut sa fie full de viata extraterestra. Misuna civilizatiile extrerestre prin galaxie mai ceva ca mustele vara!
  Daca consideram aparitia vietii pe Pamant ca rodul evolutiei (deci excludem in exercitiul nostru mintal voit religia din ecuatie) mie personal mi s-a parut mereu ca frizeaza oligofrenia sa crezi ca viata extraterestra apare asa, relativ usor. Eu cred ca sansa de-a aparea in alta parte tinde zdrobitor catre zero (sau ca sa folosesc un limbaj matematic umoristic, sansa este fix epsiolnul din analiza matematica care mereu este "suficient de mic" ).
  Am urmarit o emisiune de Steven Hawking in care demonstra ca viata este OBLIGATORIU sa apara prin evolutie oricum, cam peste tot. Sigur, cine-s eu sa contrazic un geniu? Dar chiar si asa am dreptul la o parere... da, argumentele din acea emisiune par fermecatoare, dar atata doar, ca par. Sunt niste metafore si nimic mai mult.
  In fine, preciz o sa-ai iau o tona de minusuri si injuraturi pentru comentariul meu. Din nefericire, comentariul meu nu este darwinint, adica odata postat, nu va evolua deloc ci va ramane la fel, asa ca haideti cu injuraturile! :)
  • +4 (12 voturi)    
   De ce sa iei minusuri? Fiecare dupa cat poate... (Vineri, 25 octombrie 2019, 23:58)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Da, probabilitatea de a apare si exista viata si inteligenta este mica, dar oricum mult mai mare decat cea de a nu exista. Ca doar nu om fi noi buricul universului. In rest vezi si comentariul meu de mai jos.
   • -1 (7 voturi)    
    Omul (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 20:22)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    e o trestie ganditoare. Cu piciorele in namol. Singurul lui rost pe lume: sa cante adevarul. Adevarul: regele e gol.
  • 0 (8 voturi)    
   ai dreptate (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 2:34)

   AdiBuzău [anonim] i-a raspuns lui Crup

   nu e vina ta ca lumea e asa cum este! :D Dar daca e altfel si sustii asta, trebuie sa produci dovezi! :D
  • +2 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 9:34)

   [anonim] i-a raspuns lui Crup

   • 0 (4 voturi)    
    " meteoriti de pe Marte pe Terra, se intampla si i (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 14:31)

    NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui

    De unde ai scos-o și p-asta?
    • +3 (5 voturi)    
     Realitatea (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 20:15)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

     In trecutul zbuciumat al Marte, meteoritii sau cometele de dimensiuni mari puteau arunca resturi dincolo de putul gravitational al planetei, aceste resturi ajungand pana la Pamant. Arzand in atmosfera sau ajungand in stare incandescenta pe suprafata lui. Ma tem ca presupusul "ou cosmic" de pe ele a ajuns la noi sub forma de papara.
     • -4 (6 voturi)    
      Puț gravitațional? papara? (Duminică, 27 octombrie 2019, 0:45)

      NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

      1.
      Tu știi ce e ăla un "puț gravitațional"?
      Numai în găurile negre găsești așa ceva.
      2.
      Care "ou cosmic"?
      Ce aia "papară" ? Nu există așa ceva în astronomie. Poate în astrologie. Ai găsit termenul ăsta în horoscop?
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 11:03)

   [anonim] i-a raspuns lui Crup

  • 0 (6 voturi)    
   Se intampla... (Duminică, 27 octombrie 2019, 2:45)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   ...sa-l cunosc foarte bine pe autorul articolului (care oricum are scuza ca articolul e o adaptare) si da, confirm ca este un om cu mintea la purtator.
   Ceea ce nu inseamna ca oamenii cu mintea la purtator au neaparat intotdeauna dreptate, cu atat mai putin atunci cand se ocupa de subiecte pe care poate nu le inteleg suficient.
   In ceea ce priveste comentariul dvs., da, probabil aveti dreptate... daca ceea ce vreti sa spuneti de fapt este ca "viata extraterestra [inteligenta nu] e la orice colt de strada." Foarte probabil aveti dreptate. La fel de probabil e si faptul ca, daca de fapt ati vrut sa spuneti ca nu exista viata nicaieri in alta parte decat pe pamant, atunci va veti fi inselat.
   O mare parte din controversele astea tin de incapacitatea mintii umane - inclusiv a unora foarte instruite - sa inteleaga, sa "simta" numerele mari.
   Sa va dau un exemplu.
   Scrie in articol ca ar fi peste 100 de miliarde de stele in Calea Lactee si peste un trilion de galaxii mai mult sau mai putin asemanatoare Caii Lactee in univers. Cam 10 la puterea 23 sisteme solare, care va sa zica.
   Pamantul nostru are o suprafata (cu oceane cu tot) de cca 500 de milioane de km2, sau 5 *10 la puterea 14 metri patrati. Sau 5 * 10 la puterea 20 milimetri patrati.
   Pretentia domnului de la Bath University si eventual a dvs. cu privire la (in)existenta vietii in alta parte in univers este perfect echivalenta cu pretentia unei bacterii a carei "civilizatie" ocupa o sutime dintr-un milimetru patrat ca stie ea sigur ca nu exista nicaieri viata pe pamant in afara sutimii ei de milimetru patrat.
   Este ridicol. Sansa ca viata sa existe (si) in afara pamantului este practic 100%, iar aceea a existentei vietii inteligente probabil nu mult mai scazuta, la numere mari. Contactul cu viata extraterestra inteligenta, ca tot mentiona cineva mai jos ecuatia lui Francis Drake, este intr-adevar cu totul alta discutie/problema si e posibil sa nu aiba loc niciodata. Existenta ei, insa, este foarte, foarte probabila.
 • -9 (25 voturi)    
  concluzia imposibilului (Vineri, 25 octombrie 2019, 23:16)

  cugetatorul [utilizator]

  Daca i-a luat omului de stiinta atata timp sa spuna ca evolutia e atat de improbabila incat e imposibila, ar trebui poate sa citeasca primul rand din Biblie, acolo e ma scurt rezumatul ...
  • +1 (7 voturi)    
   Biblie? (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 14:35)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   De ce să te iei după o culegere de mituri, legende?
   Dacă îl așteptam pe dumnezeu, nu mai începeam evoluția acum miliarde de ani.
   Nu mai zic de apariția Pământului, Soarelui, stelelor, galaxiilor ...
   • -2 (4 voturi)    
    Evolutia aia... (Duminică, 27 octombrie 2019, 2:11)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

    ... care are ceva cu Biblia si Dumnezeu are vreo cateva mii de ani, nu miliarde.
    • 0 (2 voturi)    
     Câteva mii de ani? (Duminică, 27 octombrie 2019, 18:41)

     NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Biblia spune că vreo 6.
     Dar dacă te iei după ea, Soarele și celelalte stele se învârt în jurul Pământului . Nu mai zic de galaxii...
     Ai auzit de determinarea vârstei rocilor, de exemplu, prin datarea științifică cu izotopi de plumb, uraniu, carbon...
     Astfel, vârsta sistemului solar este estimată la 4,57 miliarde de ani.
     Așa ca, las-o jos că măcăne!
   • 0 (0 voturi)    
    EDIT: (Marţi, 29 octombrie 2019, 16:34)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

    lot , nu lut =))
  • 0 (0 voturi)    
   da... (Marţi, 29 octombrie 2019, 16:33)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   pentru ca e mult mai improbabila evolutia (care e cam dovedita) decat o fiinta extrem de complexa si puternica , aparuta de nicaieri si care a creat tot...

   si apropos de biblie... de partea in care lut si-o trage cu fetele sale sau in care dzeu spune sa omori si sa violezi ce zici?!
 • +9 (19 voturi)    
  Totul pare corect, dar se uita un lucru esential (Vineri, 25 octombrie 2019, 23:21)

  LiviuX [utilizator]

  Cautam DOAR viata si inteligenta asemantoare noua. Dar de ce sa nu poata exista alte forme de viata si inteligenta, complet diferite, si de aceea insesizabile, bazate pe cu totul altfel de elemente. Si aici nu ma refer doar la elementele chimice de baza (carbon, oxigen) pentru ca pot exista forme bazate pe elemente care nici macar nu exista aici, ci si pe cu totul alte principii. La urma urmei avem si pe pamant delfinii, considerati a fi avand o inteligenta asemanatoare oamenilor (daca nu chiar superioara, avand in vedere ca nu am auzit de razboaie intre armate de delfini :-) ) si cu care nu as zice ca suntem intr-o colaborare cat de cat...
 • -5 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 25 octombrie 2019, 23:27)

  gayon [anonim]

 • +3 (9 voturi)    
  Extrapolari (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 5:31)

  Setalcott [utilizator]

  Este imposibil pentru un evolutionist sa admita ca ceea ce are de demonstrat - "aparitia fotosintezei, a celulelor complexe, reproducerea sexuata, aparitia animalelor complexe, aparitia scheletului osos" - este calitativ si radical diferit de ce poate observa: dezvoltarea rezistentei la antibiotice si schimbatul coloraturii moliilor in functie de poluare.
  • 0 (6 voturi)    
   dezvoltarea rezistentei la antibiotice... (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 14:37)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Păi alea sunt tot adaptări la mediu, deci evoluție!
   • -2 (6 voturi)    
    Invers (Duminică, 27 octombrie 2019, 3:41)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

    Da, alea, pe care le observam, sunt evolutie. Intrebarea e daca evolutia e suficienta pentru a le explica pe alealalte, pe care nu le observam.
    • +1 (3 voturi)    
     Care "alealalte"? (Duminică, 27 octombrie 2019, 18:51)

     NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Și dacă nu le observăm pe CELELALTE, ce să explicăm?
     E ilogic. Dacă nu vezi un obiect, nu poți să spui ce mărime, ce culoare are...
     Și să mai explici și de ce!
 • 0 (8 voturi)    
  Alta ipoteza (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 6:01)

  tontu [utilizator]

  Multitudinea speciilor precum si "salturile calitative" pe parcursul evolutiei sugereaza mai degraba o interventie extraterestra. Pare ca Pamantul a fost cel putin odata un vast laborator de experimente genetice care au "fortat" evoluia.
 • -4 (6 voturi)    
  Evolutionismul a murit prin 1980 (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 12:35)

  xolv [utilizator]

  insa materialistii dialectici n-au auzit de Extincția Cretacic-Terțiar.
 • +2 (6 voturi)    
  Evolutia vietii si inteligenta (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 13:19)

  truiad [utilizator]

  In articol nu se mentioneaza niste elemente esentiale:
  -apartia vietii pe Terra s-a facut in conditii specifice ei (inclusiv existenta satelitului Luna care s-a indepartat treptat), greu de spus daca unice.
  -evolutia inseamna adaptare la conditii pe baza unor mutatii genetice.
  -fotosinteza putea distruge viata la nivelul solului si marilor - metabolismul celulelor procariote anaerobice au produs, in miliarde de ani, mult oxigen; din necesitate, acum 1,9 mld ani au aparut eucariotele aerobice.
  -mai multe catastrofe naturale au dus la extinctii majore; toate au avut ca rezultat salturi in evolutie - ceea ce demonstreaza ca mutatiile genetice care nu se pot fixa in conditii constante de mediu, o fac mult mai usor la schimbarea conditiilor; chiar schimbarile climatice necatrastrofale au condus la evolutii - inclusiv la aparitia grupului Homo acum ~5,5 m.a.
  - inovațiile improbabile sunt tot o urmare a adapatarii la mediu - deci o necesitate pentru evolutie.
 • 0 (6 voturi)    
  Singura forma de viata inteligenta din univers (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 20:19)

  ipolitic [utilizator]

  sunt eu. Daca eu mor, dispare tot ce ma inconjoara, dispare tot universul.
 • +2 (6 voturi)    
  hm (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 21:10)

  tudor74 [utilizator]

  Mi se pare aiurea sa vorbesti de paradoxul Fermi fara sa mentionezi intai ecuatia Drake.

  Ecuatia Drake simuleaza numarul de civilzatii pontentiale in universul observabil, iar ecuatia Drake ia in calcul factorii pt care nu am intalnit dovezi ale vietii extraterestre:
  - distanta mare dintre sistemele solare, nu mai zic de alte galaxii face contactul dificil
  - universul este inca tanar, exista viata pe alte planete dar evolutia este la nivelul pamantului acum 3 miliarde de ani (organsme unicelulare)
  - tehnologia actuala nu are capabilitatile sa gaseasca dovezi. Un aspect intersant este ca in ultimii ani Pamantul emite o semnatura mult mai mica pt o alta civilizatie in momentul in care am trecut la transferul datelor digital, undele radio erau mult mai vizibile
  - ET chiar nu e interesat sa intre in contact cu o planeta a carui populatie in proportie de 90% crede intr-un mos cu barba in cer care te pedepsete daca te joci cu joystickul sub plapuma

  Asta ce imi aduc aminte despre aceste 2 ipoteze, merita citite articolele de pe wikipedia, sunt interesante
 • +3 (3 voturi)    
  Calculul probabilităților e simplu (Sâmbătă, 26 octombrie 2019, 22:12)

  nick24 [utilizator]

  Din moment ce nr galaxiilor e infinit, probabilitatea de a exista viață e peste .... 1.
 • +2 (4 voturi)    
  Interesant articol (Duminică, 27 octombrie 2019, 10:01)

  BehehePapu [anonim]

  Și totuși de unde a apărut MATERIA în Univers ?!
  • -3 (5 voturi)    
   Asa e (Duminică, 27 octombrie 2019, 12:54)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui BehehePapu

   Stiinta explica, face si a facut multe lucruri dar se dovedeste total neputincioasa in a crea (din elemente minerale,apa, fulgere, spuma marii etc) o banala celula vie..
   • -2 (4 voturi)    
    Fulgerul? (Duminică, 27 octombrie 2019, 18:59)

    NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Cum să creezi din "elemente minerale" (!) un fulger?
    Fulgerul este o scânteie electrică, un flux efemer de electroni.
    Și a mai și fost produs în laborator.
 • -2 (2 voturi)    
  Evoluție și religie (Duminică, 27 octombrie 2019, 22:58)

  Popeye_the_Sailor [utilizator]

  Eu am înțeles articolul ca o pledoarie pentru prețuirea inteligenței, fiind așa de rară (atenție! - improbabilă, nu imposibilă în alt sistem din univers), și nu împotriva evoluției. Unele comentarii au făcut imediat legătura cu religia. Eu sunt de părere că apogeul omenirii a trecut deja. Marile salturi în inteligență s-au petrecut deja. Ce facem noi acum sunt mai mult salturi cantitative și ne asigurăm că inteligența nu se va degrada. Și nu e improbabil ca unul din marile salturi ale inteligenței să fi fost chiar apariția religiei (nu glumesc, și nu sunt ironic). Dumnezeu are forma și asemănarea noastră, și nu invers. Apariția religiei e un rezultat al evoluției. Cea mai importantă datorie a vieții e să reziste în timp. Iar prin religie se încearcă responsabilizarea individului pentru supraviețuirea speciei. Nimic rău, și nimic nenatural în asta. E adevărat că oamenii s-au autodistrus și în numele religiei, dar între timp a evoluat și religia. Și cred că evoluția religiei, în sensul de mai sus, și a conștiinței umane în general, e cu adevărat valoroasă pentru omenire.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by