Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat duminică la un post de televiziune că ţara sa urmăreşte cu atenţie înarmarea ţărilor din regiune şi face tot ce îi stă în putinţă să evite destabilizarea şi conflictele, dar Belgradul trebuie să se înarmeze, deoarece asta fac toate ţările din jurul său. "Sunt îngrijorat şi facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a nu se ajunge la destabilizarea regiunii”, a declarat Vučić pentru postul comercial TV Prva, apropiat de puterea de la Belgrad, scrie Rador, citând JUTARNJI LIST.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres / Tanjug

"Se înarmează Bulgaria, România, Ungaria, Croaţia şi alte ţări mai mici, fiecare după posibilităţile sale" - a subliniat Vucic.

"Vedem şi cine îi înarmează pe albanezii din Kosovo, vedem şi ce elicoptere caută Muntenegru. Urmărim totul cu atenţie", a mai spus Vučić.

"Serbia nu se poate compara cu România în privinţa banilor investiţi în înarmare, nici nu poate cumpăra capacităţile pe care le cumpără România, dar poate urma îndeaproape ţări ca Bulgaria şi Ungaria", a mai spus Vucic.

Preşedintele Serbiei a mai declarat că acum toţi se înarmează, “deoarece nu mai există un singur jandarm mondial”, ci “mai mulţi jucători”.

"În astfel de împrejurări, este mai bine să fii Godzilla decât Bambi", s-a exprimat metaforic preşedintele sârb. Înainte exista “un singur Godzilla”, iar acum sunt mai mulţi în lume, căci în afară de SUA, China şi Rusia, pe scenă au urcat şi India, Turcia, unele ţări africane, Japonia, Indonezia... "Nu ne permitem să fim o ţintă uşoară. Nu ne permitem să fim Bambi", a mai spus Vučić.

Liderul sârb a comparat armata cu politica, afirmând că aceasta este un joc de şah care se joacă “pe mai multe table, cu mai mulţi jucători”, simultan.

“Nu avem duşmani, dar avem adversari. În armată trebuie să ai cu ce te apăra. De aceea nu vrem să ezităm, vom avea mijloace de apărare antirachetă serioase, importante, efective. Vor fi şi aparate ultramoderne fără pilot ? Da, vor fi", a subliniat Vučić.

Fără a da amănunte, preşedintele a amintit că Serbia “îşi întăreşte capacităţile, nu pentru că se pregăteşte pentru ceva în mod deosebit, ci pentru că aceasta este o modalitate de a ne apăra ţara".

Recenta iniţiativă tripartită cu Albania şi Macedonia de Nord privind înfiinţarea unui “mini Schengen” şi a unor legături economice mai strânse în regiune a fost apreciată de Vučić ca fiind “foarte importantă”, deoarece este în acelaşi timp “o iniţiativă politică paşnică” şi “o alianţă economică”.

În ceea ce priveşte vizita de sâmbătă a premierului rus Dmitri Medvedev la Belgrad, Vučić a reiterat că “relaţiile de încredere cu Rusia sunt la cel mai înalt nivel de până acum”.

“Nu trebuie să avem aceleaşi opinii în absolut toate domeniile, dar în majoritatea chestiunilor gândim la fel", a conchis şeful statului sârb în privinţa relaţiilor cu Rusia.