Șefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, a fost nevoită miercuri să renunțe la un discurs foarte așteptat privind politica generală după ce a fost huiduită de parlamentari, în mijlocul unor scene haotice în parlamentul local, scrie AFP.

Carrie LamFoto: Captura YouTube

Discursul de politică generală era prezentat drept o tentativă de a recuceri încrederea populației după peste patru luni de criză politică fără precedent.

Parlamentarii pro-democrație au huiduit-o, obligând-o să bată în retragere și să părăsească Consiliul legislativ ("LegCo", parlamentul local).

În două rânduri, Lam a început să-și rostească discursul, în huiduielile parlamentarilor democrați, minoritari în Consiliul Legislativ dominat de aleșii pro-Beijing.

Unii afișau pancarte în care liderul din Hong Kong avea sânge pe mâini.

După ce a eșuat și a doua oară, Lam, a cărei popularitate este la un minim istoric, a părăsit sala.

Foarte rapid, o înregistrare video cu alocuțiunea sa, pregătită din vreme, a fost difuzată.

Este pentru prima oară când un lider al fostei colonii britanice se află în imposibilitatea de a pronunța discursul anual de politică generală, de la debutul acestei practici, în 1948.

În alocuțiunea pre-înregistrată, Lam a anunțat diferite ajutoare financiare și intenția de a oferi a crește oferta de terenuri și locuințe, pentru a rezolva problema penuriei de locuințe.

Chiriile în această regiune semi-autonomă sunt printre cele mai mari din lume.

Conform așteptărilor, nu a făcut nicio concesie mișcării de protest, care a demarat în urmă cu patru luni din cauza unui proiect de lege - retras ulterior - care viza autorizarea extrădărilor în China.

Discursul lui Lam era programat la câteva ore după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat o lege privind "drepturile omului și democrația din Hong Kong" care amenință să suspende statutul economic special acordat de Washington fostei colonii britanice.