Partidele de opoziție Vetevendosje și Liga Democratică din Kosovo (LDK) au obținut fiecare aproximativ 30% din voturi la scrutinul parlamentar din Kosovo, arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne, scrie Mediafax, citând Reuters.

KosovoFoto: Wikimedia Commons/ Reinoutr

Pe de altă parte, formațiunea Alianța pentru viitorul Kosovo, condusă de premierul Ramush Haradinaj, pe fondul nemulțumirii publice față de activitatea guvernului, a luat doar aproximativ 10,5% din voturi.

Partidul Democratic din Kosovo (PDK), cel mai mare partid din actuala coaliție de guvernare, s-a clasat pe locul al treilea, cu 22% din voturi, potrivit unui sondaj tip exit-poll, prezentat de televiziunea Klan Kosova.

Campania partidelor de opoziție s-a concentrat pe tema combaterii corupției. Viitorul Guvern de la Pristina va avea de gestionat problema tensiunilor cu Serbia, în contextul în care normalizarea relațiilor cu Belgradul ar deschide calea pentru obținerea de către Kosovo a statutului de stat membru al Organizaţiei Națiunilor Unite.

Aceste alegeri au fost convocate după ce premierul Ramush Haradinaj a demisionat în iulie, când a fost chemat să se prezinte în fața unei instanțe internaționale, fiind acuzat de crime de război.

Liderul de la Pristina neagă acuzațiile. Haradinaj a fost anchetat cu privire la rolul său în războiul din 1998-99, fiind unul dintre comandanții fostei Armate de Eliberare din Kosovo (KLA) care a luptat pentru independența față de Serbia.