Curtea supremă spaniolă a respins marți recursul descendenților lui Franco și a autorizat exhumarea dictatorului din monumentalul mausoleu situat în apropiere de Madrid, dorită de guvernul socialist al lui Pedro Sanchez, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

După peste o oră de deliberări cu ușile închise, cei șase magistrați însărcinați cu acest dosar ultra-sensibil din punct de vedere politic au "decis în unanimitate să respingă recursul prezentat de familia lui Francisco Franco legat de exhumarea lui Francisco Franco decisă de guvern", a precizat curtea, într-un comunicat succint.

Sentința curții validează decizia guvernului de a-l exhuma pe Franco din "Valle de los Caidos" și de a-l îngropa în cimitirul mai discret El Pardo, la nord de Madrid, unde se află și soția sa.

Decizia nu înseamnă totuși că dictatorul va fi exhumat imediat.

Aceiași magistrați trebuie să mai examineze alte trei recursuri dar, potrivit unui purtător de cuvânt al Curții, răspunsul ar trebui să fie "în aceeași linie". Iar familia mai poate încerca un recurs în fața Curții Constituționale.

Încă de la ajungerea la putere, în iunie 2018, șeful guvernul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea dictatorului una dintre prioritățile sale, pentru ca "Valle de los Caidos" să nu mai fie un loc de apologie a franchismului.

"Până la capăt"

Ca și descendenții dictatorului mort în 1975, Fundația națională Francisco Franco a asigurat că "va continua să lupte legal pentru ca Franco să rămână acolo", a precizat săptămâna trecută președintele său, Juan Chicharro Ortega.

Această Fundație, care apără "moștenirea" și "memoria" dictatorului, a depus unul dintre cele trei recursuri care mai trebuie examinate. Celelalte două au fost depuse de comunitatea benedictină care gestionează mausoleul și de Asociația de apărare a "Valle de los Caidos".

În cazul respingerii recursului, familia a cerut ca Franco să fie înmormântat în catedrala Almudena, unde se odihnește fiica sa. Dar guvernul se opune temându-se să nu creeze un nou loc de pelerinaj franchist, în plin centru al Madridului.

Învingător al Războiului Civil (1936-1939) în fruntea militarilor care s-au ridicat împotriva republicii, Franco a condus Spania până la moartea sa, în 1975.

El este cel care a luat decizia de a construi "Valle de los Caidos", biserica săpată într-o stâncă și vegheată de o cruce înaltă de 150 de metri, la San Lorenzo de El Escorial. Prizonierii republicani au fost obligați să participe la construcția sa începând cu 1941.

În numele unei pretinse "reconcilieri" naționale, Franco a decis transferarea aici a rămășițelor a peste 30.000 de spanioli morți în Războiul Civil: naționaliști din tabăra sa dar și republicani, scoși din cimitire și gropi comune fără ca familiile lor să fi fost informate.

La câteva zile după moartea sa, în 20 noiembrie 1975, cadavrul îmbălsămat al lui Franco a fost îngropat.

Decizia Curții intervine în plină pre-campanie electorală, la o lună și jumătate de la alegerile legislative din 10 noiembrie.