Crucea Roșie a reluat operațiunile în Afganistan, după ce talibanii au fost de acord cu "noile promisiuni legate de ajutorul umanitar". De asemenea, militanții au anunțat că vor garanta siguranța voluntarilor, scrie DW.

Talibani AfganistanFoto: screenshot BBC (Life under Taliban in Afghanistan) via Youtube

Talibanii au revocat duminică o interdicție impusă în aprilie Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC), în Afganistan. Potrivit unei declarații a grupării islamiste, ICRC a fost de acord să urmeze "un acord mai vechi, pe lângă alte noi promisiuni referitoare la ajutorul umanitar", iar voluntarii au primit permisiunea de a-și relua activitățile.

Talibanii au promis să restaureze "garanțiile de securitate" pentru cei din ICRC și echipament, pentru a facilita activitățile grupurilor de sprijin. Grupurile de ajutor au fost frecvent ținta atacurilor grupării islamiste, în timpul operațiunilor de salvare.

"Salutăm recunoașterea principiilor noastre de ajutor umanitar și reînoirea garanțiilor de securitate", a scris Schaerer Juan-Pedro, liderul ICRC din Kabul, pe Twitter.

În aprilie, talibanii au interzis celor din ICRC și din cadrul Organizației Mondiale pentru Sănătate (OMS) să inițieze operațiuni în regiunea afgană, aflată sub controlul lor. Talibanii i-au acuzat pe aceștia de activități suspecte în timpul campaniilor de vaccinare și de neacordarea de ajutor medical prizonierilor talibani. Grupurile de ajutor au declarat că depun eforturi de a menține neutralitatea în timpul operațiunilor.