Directorul general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Cornel Feruţă, a ajuns duminică la Teheran pentru întâlniri la nivel înalt cu responsabili iranieni, informează agenţia iraniană Isna, preluată de AFP și Agerpres.

Cornel FeruțăFoto: mae.ro

Vizita are loc a doua zi după anunţarea de către Iran a punerii în funcţiune a centrifugelor avansate care ar urma să crească stocurile sale de uraniu îmbunătăţit, a treia etapă a reducerii angajamentelor sale în domeniul nuclear asumate în 2015, în cadrul acordului internaţional încheiat la Viena.

Diplomatul român urmează să se întâlnească cu preşedintele Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, ministrul afacerilor externe Mohammad Javad Zarif şi contraamiralul Ali Shamkhani, secretarul Consiliului suprem pentru securitate naţională, potrivit Isna.

"Vizita are loc în cadrul interacţiunilor în curs între AIEA şi Iran", a precizat agenţia ONU într-un comunicat dat publicităţii înainte de plecarea lui Cornel Feruţă.

În pofida lansării celei de a treia faze a reducerii angajamentelor sale, Republica Islamică a subliniat că va continua să autorizeze în aceleaşi condiţii accesul inspectorilor AIEA însărcinaţi să supravegheze programul său nuclear.

În replică, AIEA a precizat că este "la curent" cu anunţul iranian şi că inspectorii săi din teren vor evalua pe viitor situaţia.

Din mai, Iranul a anunţat trei faze de reducere a angajamentelor sale luate în baza acordului nuclear din 2015, din care SUA s-au retras unilateral în 2018, reinstituind sancţiuni dure împotriva Republicii Islamice.

În ultimul său raport publicat pe 30 august, agenţia a indicat că continuă să efectueze verificări datorită camerelor de luat vederi şi prin inspecţii la faţa locului.

Însă AIEA a precizat că "interacţiunile în curs (...) necesită o cooperare completă şi exactă a Iranului".