Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a cerut joi Israelului să își anuleze decizia privind interzicerea accesului în țară a două membre ale Congresului Statelor Unite, relatează Mediafax citând site-ul agenției Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Decizia privind interzicerea accesului în Israel al celor două membre ale Congresului SUA, Tlaib și Omar, reprezintă un semn de slăbiciune sub demnitatea Israelului", a declarat Pelosi.

Tzipi Hotovely, adjunctul ministrului israelian de Externe, a informat joi că Israelul a decis să nu permită accesul lui Ilhan Omar și Rashidei Tlaib, membre ale Congresului american, în această țară, ca urmare a declarațiilor acestora referitoare la Statul Israel

Ilhan Omar și Rashida Tlaib, membre ale Partidului Democrat, aveau programată o vizită în Israel și Cisiordania la finalul acestei săptămâni.

The Times of Israel notează că această decizie a fost luată, cel mai probabil, ca urmare a presiunilor președintelui Statelor Unite, Donald Trump, care solicitase ca celor două să nu li se permită accesul în Israel. „Ar fi un semn de mare slăbiciune dacă Israelul le-ar permite lui Omar și Tlaib să facă această vizită. Ele urăsc Israelul și poporul israelian și nimeni nu poate face sau spune ceva care să le schimbe părerea”, a spus Trump pe Twitter.

Ilhan Omar, care reprezintă zona Minneapolis, a declarat că sprijinul congressmenilor americani față de Israel este motivat financiar, declarație pe care criticii au caracterizat-o ca fiind antisemită. Ea a declarat ulterior că regretă aceste comentarii. Rashida Tlaib, cetățean american de origine palestiniană, a declarat că politicile Israelului sunt rasiste și inumane. Ambele membre ale Congresului sunt de religie musulmană și susțin mișcarea de boicotare a Israelului.

Cele două, împreună cu democratele Alexandria Ocasio-Cortez și Ayanna Pressley, au intrat recent într-un conflict cu Donald Trump, acesta din urmă declarând că cele patru ar trebui să părăsească Statele Unite.