Fostul preşedinte american Barack Obama a făcut apel luni la respingerea retoricilor susceptibile să încurajeze atacuri armate precum cele care au provocat în acest weekend moartea a 31 de persoane în Texas şi Ohio, relatează AFP şi Reuters.

Barack ObamaFoto: Agerpres

"Trebuie să respingem cu fermitate discursurile rostite de oricare dintre liderii noştri care alimentează un climat de frică şi de ură sau normalizarea sentimentelor rasiste", a scris Barack Obama pe Twitter, fără a-l numi direct pe succesorul său republican Donald Trump, acuzat de opoziţia democrată că alimentează creşterea intoleranţei în ţară.

Nu mai puţin de 31 de oameni au murit în atacurile armate din El Paso, Texas, şi Dayton, Ohio, potrivit Agerpres.

Președintele Donald Trump a condamnat luni ideologia rasistă a supremației rasei albe (White supremacy), suspectată că s-a aflat la originea unuia dintre cele două atacuri armate care au îndoliat Statele Unite în acest week-end, evitând însă să pună accentul asupra luptei împotriva armelor de foc, scrie AFP.

Miliardarul american a preferat, într-o intervenție de la Casa Albă, să insiste asupra rolului nefast pe care l-ar juca internetul în radicalizarea persoanelor care suferă de tulburări mentale.

"Națiunea noastră trebuie să condamne cu o singură voce rasismul, sectarismul și supremația albilor", a declarat Trump, într-un scurt discurs.