Parlamentul Republicii Moldova va fi convocat marți pentru a iniția procedura de demitere a procurorului general Eduard Harunjen, care refuză să își dea "demisia de onoare", a anunțat președintele Igor Dodon. De asemenea, ministrul de Interne Andrei Năstase a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor să inițieze procedura de începere a urmăririi penale împotriva procurorului general, considerat unul dintre oamenii-cheie ai oligarhului Vlad Plahotniuc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Igor Dodon a scris, luni, pe Facebook, că de peste o lună, împreună cu toată conducerea Parlamentului și a Guvernului, i-a cerut procurorului general să demisioneze, dar acesta a refuzat.

"Spre deosebire de alți demnitari de stat de rang înalt, procurorul general actual, instalat în funcție cu semne mari de întrebare sub aspecte de legalitate, nu a avut curajul să plece. Chiar de la momentul numirii sale în funcție am contestat modul în care domnul Harunjen a devenit procuror general", afirmă Dodon.

El spune că, în aceste condiții, Parlamentul va fi convocat marți în ședință pentru a iniția procedura de demitere a lui Harunjen, precizând că, potrivit legislației Republicii Moldova, imediat după efectuarea procedurilor legislative, va fi gata să semneze decretul de demitere a procurorului general.

"Restabilirea și consolidarea statului de drept în Republica Moldova este prioritatea primordială pentru noi și orice încercare de a dinamita acest proces va fi curmată cu toată determinarea", adaugă Dodon pe Facebook.

De asemenea, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunțat că a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor să inițieze procedura de începere a urmăririi penale împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă, potrivit Radio Chișinău.

Andrei Năstase a mai cerut Consiliului Superior al Procurorilor și Procuraturii Generale să recunoască Declarația Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului și Declarația privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni. El a solicitat începerea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ. Ministrul de interne mai solicită audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor celor două declarații ale Parlamentului.

Ședința Consiliului va avea loc marți.

Eduard Harunjen a fost numit în funcția de procuror general prin decretul președintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, din 8 decembrie 2016. Anterior, el a mai deținut funcția de prim-adjunct al procurorului general și de procuror general interimar.

Zeci de șefi de instituții publice acuzați că ar fi deservit politic fosta guvernare controlată de partidul oligarhului Vlad Plahotniuc și-au dat demisia sau au fost demiși de la preluarea puterii de către alianța formată din Blocul ACUM și socialiștii lui Igor Dodon.

Încă din ziua în care a preluat funcția, prim-ministrul Maia Sandu i-a cerut demisia procurorului general, considerat unul dintre oamenii-cheie ai lui Plahotniuc.

Sâmbătă, Maia Sandu le-a transmis procurorilor să nu se ascundă prin birouri și să înceapă să lucreze, pentru că au toate pârghiile necesare.”Sunteți 660 de procurori și vreau să cred că sunteți diferiți de cei care au stat pe margine când țara era dusă în prăpastie", a spus Maia Sandu, potrivit Unimedia.

Ea a anunțat și că actuala conducere a Parchetului General va fi schimbată. ”Conducerea se va schimba cu siguranță. Mai mult decât atât, Eduard Harunjen (procurorul general- n.red) va răspunde în fața legii pentru inacțiunea și abuzurile comise. Și pentru faptul că, urmare a acțiunilor și inacțiunilor sale, miliarde și miliarde de lei au fost furate de la stat și de la cetățenii Republicii Moldova. Sunteți 660 de procurori. Și dacă veți aplica legea, nu veți executa indicațiile ilegale ale lui Harunjen și Bețișor (Adriana Bețișor, procuror-șef al parchetului anticorupție- n.red), veți deveni independenți, vă asigur că țara va fi de partea voastră. Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să fiți procurori", a mai declarat ea, potrivit sursei citate.