Cancelarul german, Angela Merkel, a acceptat în cele din urmă că Manfred Weber nu va fi numit președinte al Comisiei Europene, după consultări între liderii europeni la summit-ul G20 de la Osaka, Japonia, a anunțat vineri publicația germană Die Welt am Sonntag citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru ca instituțiile europene să funcționeze în mod normal, Merkel a indicat deja de miercuri că poate renunța la candidatul său, Franța opunându-se acestei candidaturi.

Manfred Weber a fost candidatul nominalizat de către Partidul Popular European (PPE), grupul parlamentar ce reunește importante partide de dreapta.

Coordonați de Președintele Consiliului European, Donald Tusk, șefii de guvern din UE prezenți în Japonia au fost de acord cu privire la această alegere, după consultarea cu șefii de partide europene, a relatat publicațiagermană, bazându-se pe „surse de informare“ neidentificate.

Ceilalți candidați pentru post suntFrans Timmermans, candidatul nominalizat de social-democrați, și alțiidinafară PPE, potrivit presei germane.

Die Welt am Sonntag îiamintește pe francezul Michel Barnier negociator pentru Brexit, bulgăroaica Kristalina Georgieva, CEO al Băncii Mondiale și pe prim-ministrul croat Andrej Plenkovic.

Nominalizările pentru posturile cheie din UE sunt programate săseîncheie duminică la un summit extraordinar de la Bruxelles.